hits

Raw gulrot kake biter (vegansk + glutenfri + laktosefri)

  • 06.06.2017, 12:40

I helgen prøvde jeg meg på en ny type raw kake. Gulrotkake! En av mine absolutte favoritter. Bunnen av denne kaken var så og si identisk til en gulrotkake, bortsett fra at den ikke har sukker eller mel og at kroppen elsker alle ingrediensene som er i den. Ettersom kaken er mektig forsvinner søtsuget fort og dermed spiser vi også mindre. Jeg absolutt elsker å lage sunn mat av det vi normalt sikler etter som usunn mat. Den korte euforiske følelsen av å spise sukkersøte ting varer mye lengre når vi faktisk frotser i sunne søte matvarer - akkurat fordi den dårlige samvittigheten ikke dukker opp. Om den dukker opp er det bare til å gi seg selv et spark i baken og avvenne deg denne dårlige følelsen for så lenge maten er naturlig og sunn så vil det bare gi kroppen din god påfyll av energi og derav kan du spise til du er mett. // Hva er vel sunn mat? - Naturlig mat! 

Hvorfor er det så vanskelig for oss mennesker å spise naturlig og sunt hele tiden? Når forskning sier så tydelig at det er DET kroppen har godt av og trenger. Er du en av dem som vet dette klart og tydelig men allikevel finner deg selv i å spise ferdigmat, godteri og fet snacks? Ikke fortvil, jeg finner meg selv også der og jeg har alle forutsetningene til å vite når jeg har oversteget den daglige sukkergrensen. Det hjelper meg heldigvis til å ikke frotse men jeg liker også å kose meg med "latmannskost" i ny og ne. En ting er sikkert, det er ikke du som er problemet - det er ikke slik at selvom du har prøvd og failet at du ikke kan få det til. Man blir dradd ifra alle kanter og selvom du innerst inne sikkert vet at det som er naturlig er best så hjelper det ikke at store produsenter sier at det er fiber og mindre fett i en fristende og lekker chipspose. Du som forbruker tusler i butikken, du er sulten, du er trett etter en lang dag på jobb og matprodusentene treffer deg rett der hvor de vil treffe. Du tar med deg denne chipsposen og har litt bedre samvittighet da du dro med deg hjem en litt sunnere variant. Igjen, det er ikke din feil. I den verden vi lever i dag er det en ekstrem konkurranse i matindustrien. Selv her i Norge. Hvilket smør som har minst fett, hvilken yoghurt som har minst sukker, hvilken saft har minst kcalorier, for ikke å snakke om hvilke produkt som har mest proteiner.. Produsenter kommer med nyheter innenfor denne typen stadig vekk og selger seg selv som sunnere. Men hvor sunt er det å spise mat som blir tuklet med i denne grad? Ja, det kan være hjelpemiddel på diett for å gå ned i vekt- men det betyr ikke at kroppen din har godt av det i lengden. 

Tilbake til denne deilige kaken, alt du trenger for å lage den er en fryser og en form for food processor. Selv har jeg ikke kjøpt meg en enda så jeg bruker fortsatt stavmikser med "boks" - noe som funker fint men da det ikke er plass til alt må det gjøres i flere omganger. Så om du allerede har food processor så har du alle forutsetningene for å lage den perfekte rawfood kaken! Hva venter du på? 

OBS! Vist du er redd for de "dyre" ingrediensene som du finner på helsekostbutikken når du leser ingedienslisten så kan jeg informere deg om at her er det kun kokosolje og agave som er av de litt dyrere ingrediensene. Dette er noe som du kan bruke til så mye at jeg anbefaler å investere i det. Kokosolje bruker jeg i mye mat samt steking, i tillegg til at jeg bruker det som sminkefjerner, skrubb og hårkur! Agave er perfekt søtning (men med kcalorier) i bakst og på havregrynen eller i smoothien. 

Alt du trenger til basen:
- 1,5 dl mandler
- 1,5 dl valnøtter
- 2,5 dl dadler
- 2 dl revet gulrot
- 0,5 dl revet kokos
- 1 ts vaniljesukker/vaniljeekstrakt
- 1 ts kanel
- 1 appelsin*

Alt du trenger til toppen:
- 1,5 dl cashew
- 1 dl kokosKREM*
- 2 ss kokosvann
- 2 ss kokosolje
- 2-3 ss agave
- 1 ts vaniljeekstrakt

* Fra appelsinen skal du bare rispe skallet, appelsinen kan du spise mens du venter på kaken i fryseren
* Du skal bruke 1 dl kokoskrem men istedenfor å kjøpe kokoskrem og kokosmelk lot jeg vær å blande boksen med kokosmelk, vannet ligger som oftest i bunnen.Det du gjør:
- Ha i mandler og valnøtter i en food processor evt stavmikser med boks, miks i ca 20 sekunder.
- Rens dadlene, om disse er harde kan du varme de noen få sekunder i mikroen for at de skal bli lettere å mikse. 
- Ha dadlene I food processor (evt annet) og miks til det blir fast med nøttene. 
- Ha over resten av ingrediensene. 
- Legg deigen i en brødform og ha i fryseren mens du lager toppen.

- Bland alle ingrediensene til toppen, miks til det har en kremet konsistens.
- Hell over i brødformen
- Legg så alt i fryseren i ca 2 timer, gjerne lengre. Ønsker alle en strålende fin uke, håper jeg får tid til mer blogging denne uken! :-)

#kosthold #helse #vegansk #glutenfri #mat #oppskrift #fitness
 

Henriette Thorkildsen

25 år gammel jente med bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Brenner for helse, dyrevelferd og miljøet. For en kostnadsfri samtale eller ønske om kjøp av kostholdsplan send mail på: henriettethorkildsen@hotmail.com

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no