hits

henriettethorkildsen


Raffinerte karbohydrater har blitt det nye mettete fettet


1 comments
 • Publisert: 30.08.2017, 11:20
 • Kategori: Ernæringsprat
 • Når jeg prøver å holde meg unna noe i matveien (som raffinerte kornprodukter) så er det selvsagt ikke bare bare. Det er kanskje mer kjedelig enn jeg syns det er vanskelig. Hvorfor jeg ikke kan spise mat med denne type glykemisk indeks (gir høy blodsukkerstigning) og uten næring er jo veldig klart - det er ikke bra for verken meg, deg eller nabogutten. Bollen du spiser til lunsj i ny og ne, den legger seg på haken min i form av en kvise. Andre kornprodukter, selv grovere varianter i store mengder kan legge seg i en ball i magen min så den vokser til en stor klump og blir værende som en stor klump resten av dagen. 

  Derfor er jeg forsiktig med inntaket på særlig raffinerte kornprodukter som loff, pasta, hvit ris, kaker, kjeks.. Mens grovere kornprodukter inntas med jevne mellomrom. Helst det jeg har laget selv fra bunnen av. 

  Jeg prøver alltid å ha liggende en krukke med hjemmelaget müsli eller granola bakt med honning i ovnen. Nam, her kan jeg jo styre vekk de kornsortene som er bearbeidet og legge inn en god dose havre, nøtter, frø og gjerne tørket frukt (uten sukker). 

  "For mye karbohydrater i kostholdet er koblet til sykdom og tidlig død sier ny forskning som dekker hele 18 land".

  Jeg vil at alle skal ha større fokus på karbohydratinntaket fra kornvarer og glemme innholdet av karbohydrater fra grønnsaker. En ny stor studie er blitt publisert, nok en gang blir mettet fett frikjent fra å være årsaken til alle de store livsstilssykdommene vi har i dag. Studien skriver de om her, forskningsartikkelen finner du her. Det som jeg vil er at du skal bli kjent med er det faktum at det i dag viser seg at det er for mye karbohydrater i kostholdet som er koblet til sykdom og tidlig død. Jeg har stor tro på dette - men i form av alle de raffinerte produktene vi spiser og ikke grønnsaker, noe studien ikke dekker men som vi i fremtiden kan forske nærmere på. Men det er jo hovedsakelig dette den generelle befolkningen spiser for mye av i form av pizza, brødmat, boller, kjeks, potetgull.

  Jeg syns ikke det gjør noe at vi må spise mindre karbohydrater. Kroppen min har det mye bedre, magen er mindre oppblåst og midjen er mindre. Jeg føler meg stort sett lettere i kroppen enn jeg gjorde før og kommer aldri til å spise raffinerte karbohydrater til hvert måltid lengre. Det kan faktisk også være godt å faste litt fra disse matvarene og kun spise lavglykemiske karbohydrater (grønnsaker). 

  Hva tenker du om dette? Spiser du mye raffinerte karbohydrater?
  Ønsker deg en strålende fin dag videre <3 
  henriettethorkildsen
 • Publisert: 30.08.2017, 11:20
 • Kategori: Ernæringsprat
 • 1 kommentarer
 • Før du blir vegetarianer/veganer


  2 comments
 • Publisert: 28.08.2017, 20:44
 • Kategori: Ernæringsprat
 • Jeg vil ikke være en typisk "plantebasert" blogger som skriver om alle de positive sidene med veganske og vegetariske kosthold og unngår de vanskeligere sidene med de. Jeg vil sette det på spissen. Hvorfor? Fordi flere og flere begynner å gå over til en mer plantebasert kosthold noe som et helt fantastisk - MEN jeg syns ikke dette er et kosthold man bare kan hoppe inn i. Hvorfor? Fordi det ofte er veldig store endringer som må gjøres samtidig som det faktisk ikke er for alle. Det kan plutselig føles veldig overveldende og kroppen kan samtidig selvsagt få et lite sjokk. Plutselig så er det da lettere å falle tilbake i gamle vaner. 

  "HUSK ingen kropper er like og om de hadde vært det så ville vel vi til nå ha funnet en diett som alle kunne
  hatt godt av, ville vi ikke? Du må selv finne din egen vei".
  
  

  Vist du ikke fra før har vært flink til å lage mat fra bunnen og samtidig inkludert lite grønt så er det faktisk en liten vei å gå til en optimalt plantebasert kosthold. I Dette kostholdet er hovedsakelig mat du lager fra bunnen og inkluderer stort sett grønnsaker, frukt, belgfrukter, stivelsesrike matvarer, helkorn og nøtter. Du må ikke bare innstille hverdagen din til å hovedsakelig lage alle måltidene dine selv basert på disse matvarene men hjernen din og kroppen din må være klar.

  Selv, som jeg skrev i forrige innlegg har ikke hatt en kropp som har vært helt fornøyd og har gått over til å innta litt fisk, meieriprodukter og egg. Hvor lenge dette varer vet jeg selv ikke, men at vegetarianere skal hakke på meg og andre som spiser slik syns jeg er smålig. Jeg tror jeg aldri har vært i et mindre inkluderende samfunn - som hakker på de som prøver men ikke gjør det godt nok. Dette er ikke alle, men det er dessverre mange. Jeg velger å tro at det kommer av de daglige kommentarene de gjerne får og må slite med av de som selv spiser kjøtt. Det å måtte stå opp for seg selv og sine valg er kjipt, men husk at du gjør akkurat det samme med de som prøver å omstille seg og som også uansett gjør et stort tiltak for å gjøre denne verden bedre. 

  Jeg velger å ha en kropp som er fornøyd, fordi jeg er glad i kroppen min og vil leve et sunt og friskt liv. Noe jeg gjør på et kosthold som er opptil 80% vegansk. For å spesifere dette er jeg fult klar over at jeg ikke er vegansk - men jeg er fortsatt fornøyd med innsatsen min og vi får se hva fremtiden bringer. Vi trenger fortsatt mye mer forskning rundt både kjøtt og vegansk kosthold før jeg kan føle meg trygg på å gå 100% inn. 

  Men en ting er helt sikkert - et kosthold rikt og variert på grønnsaker og naturlige råvarer har uttalige gode helsegevinster og jeg vil anbefale absolutt alle å velge mer grønnsaker i hverdagen. Ikke bare blir midjen mindre av å kutte kornprodukter ut med deilige salater eller wokblandinger, men du gir også kroppen bedre tilgang på mikronæringsstoffer som den helt sikkert savner. Hva venter du på? Bli mer plantebasert!

  7 ting du bør gjøre før du hopper i salatbollen

  1. Skriv ned hvorfor du ønsker å spise plantebasert. Denne kan du finne tilbake når du ikke føler deg så sikker lengre
  2. Lær deg godene av et plantebasert kosthold, både med tanke på hvordan dyr blir behandlet, hva det gjør med helsen din og kloden
  3. Lær deg hvordan du kan gi kroppen din alle næringsstoffene fra planteriket 
  4. Lær deg å lese på næringsstoffinnholdet og ingredienslisten, både med tanke på om det gjemmer seg dyreprodukter i maten men samtidig også å lære hva du faktisk putter i munnen.
  5. Før du kutter ut matvarer må du legge til matvarer. Lær deg å bruke de typiske matvarene i et vegetarisk kosthold ift et animalsk, da slipper du å føle at du ikke får i deg nok mat i tillegg til at du da allerede får en fin innføring. 
  6. Øv deg frem på kjøkkenet. Om det er en matrett du likte særlig godt - lag den flere ganger slik at den bli stående fast på hjernen. Da er det lettere å lage mat i hverdagen uten å måtte søke opp nye oppskrifter hele tiden. 
  7. Begynn i det små, du trenger ikke bli veganer med det første. La kroppen din bli vant til mer planter og så kan du redusere etterhvert som du kommer inn i den nye livsstilen. 

  For øyeblikket er jeg hektet på nyere forskning rundt plantebasert kosthold og føler absolutt at godene bak denne livsstilen kan legge opp for bakdelene rundt hvilke næringsmangler som kan komme (som du kan lese om i innlegget under). Men allikevel er ikke en vegansk livsstil aktuelt for meg for øyeblikket, men naturlige råvarer, økologiske meieriprodukter inkludert fisk og egg. Det er viktig at du tenker på deg selv og kjenner etter hvordan kroppen din har det.
  Og til deg som ikke godtar at mennesker tar andre valg enn deg selv bør gjerne tenke deg om en gang til. Vist du ønsker at verden skal følge ditt eksempel så er det bedre å legge frem vitenskapelig forskning rundt dette og samtidig være motiverende istedenfor nedlatende. Dette er viktig, for en vegansk livsstil handler ikke bare om hva man spiser, det handler om omsorg for både dyrene og kloden. Dette burde da også selvsagt gjelde som medmennesker. Vi må være snille med hverandre og være støttende. Veganer eller ikke veganer <3. Vi er alle sammen om en ting - en friskere befolkning, en drastisk bedring i dyrevelferden og en klode som barnebarna våre kan nyte til det fulle.

  Ønsker dere alle en fin uke videre, om du ønsker hjelp til å starte opp et plantebasert kosthold send meg gjerne en mail på henriettethorkildsen@hotmail.com <3

   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 28.08.2017, 20:44
 • Kategori: Ernæringsprat
 • 2 kommentarer
 • Hvorfor jeg ikke velger vegansk


  4 comments
 • Publisert: 23.08.2017, 20:25
 • Kategori: Ernæringsprat
 • Som du kanskje har lest på bloggen så har jeg lenge vært i et stort skille mellom å enten bli mer vegansk - eller å innta mer dyreprodukter. Mine politiske og miljøbeviste ståpunkt samt min gode samvittighet for dyr står i skillet på lik linje som min ernæringsfaglige bakgrunn. Jeg har prøvd å finne huller - lest meg opp på hvorfor man burde velge vegansk og hvorfor ikke. Hvor går grensen og kan man virkelig få i oss nok vitaminer uten å ty til alt for mange kosttilskudd?

  Først og fremst vil jeg si at jeg beundrer de som velger vegansk og vegetariansk for sine politiske og spirituelle synspunkt. Selv gikk jeg fra å være kjøttspiser til vegetarianer nesten over natten for snart 4 år siden. Det hele begynte med en periode av skam etter en tid hvor jeg hadde gått til innkjøp av dyre pelsjakker og skinnvesker som "alle" de andre. Jeg skjemtes over meg selv og hvordan jeg som var så glad i dyr ikke hadde forstått hva jeg faktisk la pengene mine i. Jeg levde i en slags tåke der jeg aldri tenkte på hvordan klærne ble laget og industrialisert til over millioner av mennesker i verden. Jeg viste det jo, men jeg valgte å ikke høre. Til slutt åpnet øynene mine seg - heldigvis ganske kjapt. Jeg skjemtes. Jeg kunne aldri gå i disse dyre klærene igjen og jeg gjemte de langt bak i skapet. Jeg hadde dårlig samvittighet i en lang periode - og etter å ha lest meg opp på denne livsstilen og godene bak sluttet jeg å spise kjøtt og dyreprodukter. Det var nesten som jeg ville gjøre opp for meg for de dyrene jeg hadde bidratt til å bli slaktet for min dårlige mentalitet. Etterhvert ble unntaket av kjøtt grunnet dyrenes velferd noe større. Det begynte å handle om miljøet og klimaendringene. Noe som stikker langt inn i hjerteroten. 

  Hvorfor jeg som da er så engasjert i miljø og dyrevelferd men ikke går vegansk vil jeg gjerne fortelle deg om her. Jeg er trossalt utdannet kostholdsekspert/veileder med en bachelor i ernæring. Hadde jeg ikke hatt denne utdanningen hadde jeg nok ikke lett etter rett informasjon rundt denne livsstilen. Som jeg tidligere gjorde hadde jeg nok bare lett etter godene bak livsstilen. Lett etter hvordan man får i oss de rette vitaminene men ikke alt som ligger bak.

  Jeg startet med å si hvor mye jeg beundrer de som går "all in" med denne livsstilen - for det er virkelig en viktighet og en stor hjelp i den tiden vi lever i dag. Særlig med tanke på dyrevelferd og miljøet. Det gjør meg superglad å se at stadig flere veganske og vegetariske produkter kommer på markedet og at enda flere spiser mindre og mindre kjøtt. Vi påvirker hverandre enormt og jeg blir like glad hver gang noen sier at de spiser mer og mer plantebasert. Men en ting skremmer meg litt, det faktum at enkelte tror bastant at dette er en sunnere livsstil. I forhold til hva? Er alle veganere/vegetarianere sunnere? Du kan få mange goder med å velge mer plantabasert mat - men om du velger vegetarmat som hovedsaklig kommer fra kornprodukter og bearbeidede produkter fulle av soya og e-stoffer så kan man vel ikke kalle denne personen sunnere? Årsaken til at et vegetarisk kosthold har fått sunnhetsmerket er jo fordi man derav spiser mer grønt og unngår bearbeidede kjøttprodukter. Men om det grønne er gjemt bak e-stoffer og bearbeiding, hvor sunt er det da? Det er selvsagt ikke alle veganere, flertallet i gjengen spiser mat som er laget fra bunnen av. Det er også ofte de som har lest seg opp på hvordan man kan få i seg nok vitaminer, og de har hatt suksess med dette. 

  Hvor sunt er det å gå vegansk/vegetarisk?

  Når jeg valgte å bli vegetarianer for snart 4 år siden studerte jeg bachelorgraden min og var veldig obs på hva forskning og studiene mine påpekte da. Vi måtte redusere inntaket av bearbeidet kjøtt og dyrefett - at noen studier sa at vi ville leve lengre med et vegetarisk kosthold. I dag vet vi at rene, økologiske kjøttprodukter ikke er farlig for kroppen din og at inntaket av rene fettkilder bør økes. Dette betyr ikke at alle må spise kjøttprodukter - men for de fleste uten kunnskapen vil et kjøttfritt kosthold bety vitaminmangler. Særlig for de som hopper i en vegansk/vegetarisk livsstil uten kunnskapen bak. Det krever faktisk en del om du ønsker å ha en kropp som fungerer og samtidig spise vegansk!

  Flere studier viser nå at selv en som ikke går vegansk men vegetarisk kan ha risiko for å utvikle mangel på B12, kalsium, jern, sink, omega 3, vitamin A og D. 

  Dette er en av grunnene til at jeg ikke er veganer, ikke fordi jeg stoler blindt på alt jeg leser men fordi jeg har kunnskapen i tillegg til at jeg erfarte det selv i form av jern og vitamin D mangel. Jeg vet at noen veganere aldri har hatt vitaminmangel - men jeg vet også om de som har hatt det, snudd litt på kostholdet, levd med plagene det fører (ikke anbefalt) eller gått over til å spise mer animalsk. At jeg fikk jernmangel kommer av at ikke-hemjern fra planteriket ikke har samme biotilgjengelighet som hemjern fra kjøtt. Min kropp klarte ikke å ta opp nok ikke-hemjern. Kanskje din gjør det, kanskje ikke. En ting er sikkert, det vil uansett være vanskeligere å ta opp ikke-hemjern i forhold til hemjern. 

  Jeg har ikke lyst å inkludere rent kjøtt daglig men har økt inntaket av meieriprodukter og noe andre kjøttprodukter. 

  Jeg fraråder ingen å ikke velge å gå vegetarisk eller vegansk, som jeg har sagt beundrer jeg de som klarer det. Det jeg ønsker å få ut er kunnskapen om hvordan dette kan påvirke kroppen din vist du ikke har den rette innstillingen bak ernæring før du begynner. Jeg gleder meg over alle som lever denne livsstilen - men samtidig håper jeg noen av dem kan få litt bakkekontakt og få ut rett informasjon om hvordan du må sette sammen kostholdet i håp om at du ikke får næringsmangel. Det viktigste av alt er å snakke med legen din, en ernæringsekspert og ta prøver av næringsstoffene man kan få mangel av ofte nok til at det ikke kan gå for lang tid. Ikke bare gå til innkjøp av vitaminer - dette er i grunnen ofte verre. 

  Både kalsium, jern, sink, omega 3 og vitamin A kan man finne i planteriket. Samtidig finner man B12 og vitamin D tilsatt i plantebaserte melkeprodukter! Dessverre er det ikke er så enkelt og det er viktig med kunnskap før du endrer kostholdet aleine! 

  Kalsium. 
  Biotilgjengeligheten av kalsium i planter blir redusert ved inntak av oxolate og phytate som man finner i belgfrukter og kornblandinger som vegetarianere spiser mye av. Dette betyr at mat som inneholder oxolate og phytate reduserer kroppens opptak av kalsium. En studie som du kan lese her tilsier at du må innta 16 porsjoner spinat for å få samme opptak av kalsium i kroppen som 2,4 dl (8 once) melk. Dette tilsvarer 11-14 dl spinat daglig. Du må herav spise ganske mye mer og unngå å innta belgfrukter og korn sammen med kalsiumrike matvarer. 

  Jern. 
  Nivåene av ferritin i kroppen, den langsiktige lagringsformen av jern, er lavere hos vegetarianere enn hos altetende. Uttømming av ferritin lageret er det første steget til jernmangel og selvom vegetarianere ofte har samme inntak av jern som altetere så er det mer vanlig med jernmangel hos vegetarianere. Dette er igjen som kalsium, biotilgjengeligheten av jern i planteriket, ikke-hemjern, er lavere enn i animalske matvarer. I tillegg reduserer enkelte substanser opptaket av ikke-hemjern ytterligere (slik som kalsium). Fytinsyre (i nøtter, korn, frø og belgvekster) og garvesyre ( kaffe og te) er blant disse substansene. Selv hadde jeg lave ferritin nivåer og måtte gå på jerntilskudd i vinter. Her igjen er det ikke umulig, men du må være obs på å ikke innta de jernrike matvarene sammen med de overnevnte matvarene. På den gledelige siden kan jernopptaket øke ved inntak av C-vitaminrik mat. Med tanke på jerninntak hos vegetarianere er det her også en god ide og innta fermenterte matvarer som reduserer eller bryter ned fytinsyren. Hjemmelaget surdeigsbrød f.eks kan du spise med god samvittighet og viten om at du får rikelig med jern i deg. 

  Omega 3, EPA og DHA.
  Fra planteriket finner du rikelig med omega 6 som spiller en stor rolle i forhold til inntaket av omega 3. Dette er fordi du skal ha den rette ratioen av omega 3 og omega 6. Mye omega 6 gjør at du må innta mer omega 3. Omega 3 som vi finner i planteriket er i form av ALA som kan omdannes til de mer gunstige fettsyrene EPA og DHA - det er disse to som har gode effekter på kreft, astma, depresjon, kardiovaskulære sykdommer, ADHD og autoimmune sykdommer som revmatoid artritt, leddgikt. Dessverre skjer denne omdannelsen i mindre form enn vi en gang trodde. Om du ikke ønsker å innta omega 3 i form av EPA og DHA fra fiskeoljer eller fisk bør du være obs på å ha et høyt nok inntak av sink, jern og B6 (pyridoksiner) da dette hjelper å øke omdannelsen av ALA til DHA og EPA i kroppen. Selv tar jeg omega-3 kapsler daglig i form av EPA og DHA, noe som har hjulpet meg å få vekk uren hud og mer energi. Da jeg spiser mye grønt er jeg faktisk avhengig av omega-3 som nevnt over. 

  Vitamin A og D. 
  Dette er fettløselige vitaminer som har en stor viktighet i kroppen. Vitamin A er viktig for immunsystemet, fertilitet, synet og huden. Vitamin D regulerer kalsiumopptaket som vi så på ovenfor i tillegg til at den regulerer immunsystemet, reduserer inflammasjon og kan virke beskyttende mot enkelte former for kreft. Vitamin D får vi hovedsakelig fra solen og deretter fra animalske produkter. 
  Vitamin A i form av planter kommer fra betakaroten som kan omdannes til aktivt vitamin A (retinol) i kroppen - men dessverre er dette også i mye mindre grad. Du må også her spise enda mer enn ved inntak av animalske produkter. 

  Hva betyr dette? 

  Ja, du kan ha muligheten til å få i deg nok vitaminer og mineraler ved å spise mat som er riktig sammensatt og godt variert på en vegansk/vegetarisk diett. Men om du ønsker å fortsatt holde kroppen din i takt så må du virkelig jobbe for det og sette deg inn i det. Særlig vist tarmen din ikke tar opp alt du spiser, som min. Det hjelper ikke å søke opp "why becoming vegan" eller "why not becoming vegan" for her sloss de om hva som er rett og galt. Det som du må finne ut er hvordan du kan få i deg nok av det kroppen trenger til alle prosessene den skal gjennomføre for at du er frisk og rask. Dette kan være vanskelig og derfor anbefaler jeg alle som ikke har denne form for kunnskap å få tak i hjelp før de endrer livsstil - men det er selvsagt ikke for seint om du allerede er vegetarianer. 

  Jeg tror min overflytting fra å innta mer animalsk kom da jeg hørte på en podcast om graviditet og hvordan kroppen din i den tilstand kunne påvirke barnets gener og sykdommer i fremtiden ved mangel på mikronæringsstoffer. Jeg har ingen planer om å bli gravid enda men nå som jeg er 25 er det ikke utenkelig at det vil komme en liten knøtt i løpet av de neste 5 årene. Da er det viktig for meg at kroppen min er klar og komplett, særlig for barnets skyld og at den skal få et liv forhåpentligvis som en frisk liten fisk. 

  Overgangen til å spise litt mer animalsk har faktisk vært vanskeligere enn å gå mer og mer vegansk. Samvittigheten min og alle som pirker og glor på alt jeg putter i munnen gjør det hvertfall ikke lettere. En ting er sikkert, jeg er fortsatt bevist på mine matvalg og man kan fortsatt være miljøbevist når man spiser meieri produkter. Fokuset må være på økologiske rene produkter, sette pris på maten du spiser og tenke lokalmat. 

  Husk at alle som ikke spiser variert og sunt også kan få næringsstoffmangler og ikke bare veganere/vegetarianere.. ;-) 

  Ønsker alle en fin dag videre - UVI´en min snek seg sakte men sikkert tilbake så jeg har brukt dagen på å drikke masse vann, holde meg varm og gjøre ferdig dette innlegget jeg har holdt på med i en god tid. Jeg har hørt at de med kronisk UVI har hatt god effekt med fotsoneterapi så jeg har søkt opp noen klinikker i bergen og spurt om de evt har kunnskap bak UVI og denne terapiformen. DET skal jeg hvertfall prøve da - for dette er jeg så lei av.. 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 23.08.2017, 20:25
 • Kategori: Ernæringsprat
 • 4 kommentarer
 • Hjemmelaget surkål til frokost


  3 comments
 • Publisert: 17.08.2017, 15:12
 • Kategori: Fermentering
 • Surkålen jeg begynte på, som du kan lese i innlegget her, er endelig ferdig! Jeg har lenge bekymret meg for bakteriefloraen min da jeg verken har spist mye fermentert mat eller laget noe selv. Men nå har jeg endelig fått fart på sakene og jeg har nå begynt å innta mitt første fermenteringsprosjekt - fermentert surkål. Oppskriften er fra fermenteringsdronningen, Gry Hammer, som du kan finne her

  Probiotisk mat er mat som inneholder og tilfører gode bakterier til tarmen. Den beste måten å bygge opp eller gjenoppbygge en god tarmflora er å spise probiotisk mat som fermentert mat! Det er så bra for helsen din og jeg gleder meg over at jeg endelig har hoppet på den gamle vanen som nå igjen er blitt populær! 

  Etter at jeg i vinter fikk påvist lave jernlagre og vitamin D lagre har dette lagt å skurret på hjernen min. Særlig da jeg ikke har lyst å innta animalsk - men samtidig vet at kroppen min trenger det mer enn jeg tidligere skjønte. Understreker kroppen min da vi alle er forskjellige og tåler forskjellige livsstiler og kosthold. Da jeg ble påvist jernmangel, selv etter at jeg har hatt fokus på dette næringsstoffet så falt jeg litt i bakken. Vist ikke kroppen min klarer å ta opp ikke-hemjern nok - hvordan kan jeg da fortsette å spise kun plantebasert? Skal kroppen min gå på bekostning av at jeg ønsker å leve så grønt og dyrevennlig som mulig?

  Gjennom fermentering øker næringsstoffenes biotilgjengelighet og kan dermed øke blant annet jernopptaket og andre vitaminer som har lav biotilgjengelighet i planteriket. Om dette er godt nok vet jeg ikke enda men jeg kan uansett anbefale alle og særlig veganere og vegetarianere å spise mat som er fermentert! Surdeigsbrød - skikkelig hjemmelaget surdeigsbrød er noe som hvertfall kan være redningen for jernmangel hos vegetarianere og jeg vil snart prøve meg på dette og kanskje før surdeigsbrød prøve ut hjemmelaget kombucha. Så om noen leser dette og har en kombucha baby som jeg kan få så blir jeg superglad! For de som ikke vet hva dette er så er det en av ingrediensene til å lage kombucha drikken. 

  Helt til slutt må jeg jo kanskje fortelle at smaken på denne surkålen var MYE bedre enn forventet. Sammen med knekkebrødet var det enda bedre og da vet jeg at dette er en ingrediens jeg kan bruke i matlaging sammen med å knaske på det innimellom. Surkålen har en syrlig og frisk smak og jeg er i ekstase over at jeg kan knaske på dette med så god samvittighet! YEY! :-D

  Ønsker alle en strålende fin torsdag videre - nå skal jeg løpe på jobb!

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 17.08.2017, 15:12
 • Kategori: Fermentering
 • 3 kommentarer
 • Grønnkål suppe


  0 comments
 • Publisert: 15.08.2017, 23:59
 • Kategori: Supper
 • Jeg fant den herligste matgruppen på facebook "spis opp maten" - som nå har hele 17.500 følgere. Jeg digger det! Selv har jeg tidligere vært veldig dårlig til å spise mat som har stått for lenge og vist du er likedan anbefaler jeg på det varmeste og trykke deg inn på facebook siden deres her. Tipsene de gir er så geniale og nyttige i hverdagen. Ikke bare hjelper du kloden å bevare sin grønne og blåe farge men du kan jo fint spare masse penger også! Viste du f.eks at melk som har gått ut på dato fint kan brukes i vaffelrøren? Ikke jeg.. 

  Jeg har vært flinkere det siste halvåret med å bruke maten før den blir dårlig og rydde i kjøleskapet hvertfall en gang i uken - men gjerne også to. Da får jeg oversikt over mat som må brukes og hva jeg trenger på neste handletur. Om du sitter med en pose gulrøtter og en stor brokkoli så er det ikke verre enn et kjapt google søk så finner google ut hva du kan lage med disse ingrediensene som snart har mistet all sin næring. 

  Jeg hadde en pose grønnkål som begynte å syrnes og gylnes så da søkte jeg opp oppskrifter med grønnkål og vips der ble det suppe av det og jeg fikk i meg masse god næring. 

  Mens jeg stod og tok bilde av dagens næringsglede snek det seg en sakte men sikkert innpå. Ser jeg på henne lenge nok får jeg sikkert smake litt..

  Jeg kokte opp grønnkål med 1,5 l vann, moste det til en suppe og tilsatte matfløte, buljong, 2 ss smør, salt og pepper og 2 kokte egg til slutt. Superenkelt, superraskt og supersunn hverdagssuppe i farten. 

  Neste gang skal jeg få i litt mer smaker i suppen for grønnkålen ga en god smak - men jeg savnet det lille ekstra! 

  Vist du ønsker å se oppdateringer litt oftere prøver jeg å være flink å legge ut på insta story mens jeg kokkelerer. Følg meg gjerne her! <3 Ønsker deg ellers en super dag i morgen og en fortsatt fin uke! Takk for at du stakk innom :-D

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 15.08.2017, 23:59
 • Kategori: Supper
 • 0 kommentarer
 • UVI søndag


  6 comments
 • Publisert: 13.08.2017, 23:25
 • Kategori: Ernæringsprat
 • I dag hadde jeg gleder meg til å være litt effektiv og samtidig ha en avslappende dag med både familien og en god bok. Etter å ha fikset litt diverse gikk jeg en liten tur i en løype på sotra med familien som først var en ganske våt og kjølig tur etterfulgt av en deilig solskinnsdag, antagelig grunnet soldansen til meg og mamma.

  Da jeg kom fra turen kjente jeg med en gang på den stikkende smerten nederst i magen og etter en liten tissetur på doen var det avklart. Urinveisinfeksjon. UVI. Det jeg hater mest i hele verden. 

  UVI er noe jeg har slitt med hele livet og til jeg var 21 har jeg hastet meg til legen hver gang symptomene inntraff. Jeg fikk antibiotika og ble bra igjen ganske kjapt. Helt til det kom tilbake igjen noen måneder etterpå. På det beste hadde jeg kanskje UVI bare hver 6 mnd men på det værste var jeg igjennom antibiotikakur nesten hver eneste måned. På denne tiden bodde jeg på Gran Canaria og den våte turen hjem fra standen i en litt kjøligere kveldsbris hjalp nok fint på. Urinveisinfeksjon kan ha mange årsaker og i mitt tilfelle ser jeg en stor sammenheng når jeg ikke har drukket nok vann og når jeg går for lenge med kalde bein. I voksen alder får jeg også ofte symptomer på urinveisinfeksjon etter alkoholinntak hvor det særlig utpreges etter inntak av alkohol med høyt sukkerinnhold. 

  Hvorfor noen kvinner får UVI ofte, mens andre får det noen få ganger i livet og noen aldri får det i det hele tatt er noe jeg svært gjerne vil vite.  

  Men vist du leser dette og sliter med det samme så kan jeg anbefale deg å ikke gå i antibiotika fellen jeg gjorde. Du kan fint prøve å bli frisk på UVI hjemmefra før du går til legen, og etter at jeg fant ut hvor dårlig det er for kroppen med unødvendig mye antibiotika så begynte jeg å selvpleie meg for UVI de gangene det dukket opp. Dette fortsatte jeg med fordi det faktisk hjalp og det beste av alt var at det gikk lengre tid mellom hver gang! De eneste gangene jeg har gått til legen for UVI i ettertid er når det tar flere dager å løsne opp i symptomene, noe som er viktig med tanke på nyrebekkenbetennelse (som jeg aldri har fått). 

  Her er mine beste råd til hjemmepleie når UVI har oppstått:

  • Drikk masse vann, og da mener jeg drikk jevnlig hele dagen til symptomene har vært vekke en stund. Dette hjelper å fjerne bakteriene som sitter fast der inne.
  • Drikk tranebærjuice i tillegg eller kosttilskudd av tranebær
  • Hold deg varm på beina og bruk gjerne en varmeflaske - dette lindrer smerten
  • Unngå sukkerholdig mat og drikke da bakteriene elsker dette og blir værende lengre ved inntak av dette
  • 500 mg D-Mannose tilskudd i kapsler eller pulverform, dette er det som er påvist å være det beste for både behandling og forebygging av UVI. D-Manose er en form for naturlig sukker som man finner i blant annet blåbær, tranebær og epler m.m. Det er denne sukkerarten som er årsaken til den gode effekten tranebær har påvist ved UV. Jeg har selv ikke prøvd dette enda og heller ikke hørt om det før jeg fant det etter en desperat søk på nettet i dag. Denne anbefales av mitt største ernæringsidol, Chris Kresser, og hele artikkelen hans rundt UVI og behandling kan du lese om her. Jeg skal kjøpe D-Mannose på helsekosten i morgen!
  • Kjerringrokkur er også noe jeg har hørt mye bra om og en av mine nærmeste har erfart at en kur med kjerringrokk kan forebygge og behandle på samme tid. Det du gjør er å helle innpå så mye som mulig med denne teen og dette skal lindre symptomene og forebygge seinere plager.  

  Jeg vet at de som sliter med UVI har litt forskjellige former for symptomer. Mine sitter rett i blæren. Det føles rett og slett som om jeg er tissetrengt hele tiden, og da mener jeg så tissetrengt at det gjør vondt. Men ettersom smertene blir verre av å tømme noen få dråper hvert minutt ligger jeg som oftest i fosterstilling varmeflaske på magen og venter på at blæren fylles opp så jeg kan tømme meg igjen. Samtidig heller jeg innpå med vann og tranebær ekstrakt. 

  Men en ting jeg er veldig glad for selvom dagen i dag ikke ble som jeg ville - jeg er allerede bedre og jeg har ikke hatt UVI på 10 mnd, noe som er rekord for meg!  Jeg velger å tro at dette er fordi kroppen min er styrket og mer balansert! :-D  Marerittet jeg snakket om i forrige innlegg ble i går kveld endelig over. Det hele har egentlig vært en stor fransk såpeopera. Lillebroren til min kjære reiste tirsdag fra Chile for å besøke oss i Norge for første gang. Noe vi har gledet oss til lenge! Dessverre tok det litt tid før det franske politiet skjønte at han var mer en velkommen til å reise å besøke oss i Norge. I går kveld beklaget de endelig og sendte han på første fly i dag morges. Mellom dobesøk har jeg klart å lage litt mat til de kommer om ikke alt for lenge nå og jeg gleder meg til å få kjæresten min hjem igjen og vise hans søte bror hvordan vi har det her hjemme i Norge. 

  Jeg vil gjerne høre fra deg om dine synspunkt og plager rundt UVI! <3

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 13.08.2017, 23:25
 • Kategori: Ernæringsprat
 • 6 kommentarer
 • Fermentert surkål


  1 comments
 • Publisert: 10.08.2017, 23:49
 • Kategori: Fermentering
 • Jeg har hatt noen hektiske dager denne uken - og noe vi har gledet oss veldig lenge til ble dessverre et stort mareritt.. Men en veldig fin opptur denne uken og som jeg syns er skikkelig spennende og gøy er at jeg på tirsdag kveld (alt for seint) endelig tok tak i litt hodekål, gulrøtter, ingefær og salt og fikk satt i gang en liten gjæringsprosess i en glasskrukke som snart er klar for å glede tarmen min med en dose gode bakterier. Med andre ord holder jeg på med min første fermentering og har fulgt oppskriften til dronningen av fermentering, Gry Hammer, som du kan lese bloggen til her. Oppskriften hennes på fermentert surkål finner du her

  Om jeg får denne surkålen til så kan jeg love deg at du også får det til. Dette er jeg helt nybegynner på! 

  Fermentering er kort sagt gjæring. Det er ikke en ny metode å lage mat på men en veldig gammel metode som ble brukt til å forlenge holdbarheten på maten. Men så kom konserveringsmidler og oppbevaringsmetoder som gjorde at fermentering av mat ikke lengre var nødvendig. Men den nåværende metoden har langt ifra den samme gunstige effekten på tarmene - fermentering har nemlig en rekke gode effekter på kroppen din og det er derfor jeg nå endelig har kommet i gang med utprøvingen. 

  Hva er egentlig fermentering? Fermentering er en gjæringsprosess der de organiske stoffene i maten blir brutt ned. Denne prosessen gjør at holdbarheten av frukt og grønt forlenges på en naturlig måte og ikke ved hjelp av konserveringsmidler og oppbevaringstyper. I tillegg til at holdbarheten forlenges opprettholdes også både næringsinnholdet og smaken. Viste du at næringsinnholdet i maten varierer i forhold til hvor moden/umoden maten er? Fermentering beholder næringsinnholdet på sitt beste! 

  Fermentering har flere gode egenskaper for deg og din helse:
  - Maten og råvarene er lettere å fordøye, blandt annet har den evnen til å øke opptaket av jern fra maten
  - Kan hjelpe blodsukkeret og holde seg stabilt
  - Vitamin og enzymnivået i matvarene økes betraktelig
  - Melkesyrebakteriene i maten etter fermentering gir tarmen din en boozt av gode bakterier som ikke befinner seg i et typisk vestlig kosthold. I dag bruker vi så utrolig mye av f.eks antiobiotika som dreper både dårlige og gode bakterier og det er derav kanskje nå ekstra viktig å ha fokus på å innta fermenterte matvarer. 
  - Fermentert surkål viser å ha antibiotiske egenskaper

  Det finnes mye mat i butikkene som er fermenterte, blant annet surkål, yoghurt, syltet agurk, kaffe, sjokolade, øl, soyasaus etc. Men denne typen fermentering er ikke sammenlignbart til den gamle metoden.

  Vi har en overvekst av sykdommer i vår nåværende livsstil. Kreft, overvekt, mental helse, autoimmune sykdomer,. You name it! Det er en årsak til disse sykdommene - og type livsstil som vi lever i i dag er en stor årsak til breddegraden av disse sykdommene. Nyere forskning viser også noe vi ikke har sett mye på før - hvilke effekt de sunne bakteriene i tarmen har på helsen vår. Den har en mye større påvirkning enn vi tidligere har antatt! Bakterier er viktig og en gunstig andel bakterier i tarmen kan påvirke helsen vår positivt. Hvor får man tak i disse sunne bakteriene? I den gamle metoden av fermentering!

  Gry Hammer viser til følgende resultater fra studier om fermentert mat:
  - Det øker kroppens evne til å ta opp jern fra maten
  - Holder blodsukkeret stabilt
  - Reduserer kreftrisiko i tarmene da både funksjon og tarmfloraen forbedres.
  - Reduserer allergier og bedrer immunforsvaret

  Jeg vil gi alle punktene over i gave til kroppen min som jobber på spreng for at jeg skal ha det godt - og ikke minst hjelpe alle arbeiderene i kroppen til deres hovedoppgave; Å overleve!

  Og så måtte jeg til slutt vise den nydeligste jumpsuiten jeg fikk på salg i går! Jatakk, jeg skal bruke deg i hele vinter bare for å kompensere for sommeren som aldri kom til Bergen i år. 

  OBS! Fermentering av surkål er ikke hokus pokus. Du trenger bare en glassbeholder eller plastikkboks og oppskriften til Gry Hammer som du finner her

  #kosthold #helse #diett #livsstil #ernæring #mat #fermentering

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 10.08.2017, 23:49
 • Kategori: Fermentering
 • 1 kommentarer
 • Hverdagslasagne på farten


  0 comments
 • Publisert: 07.08.2017, 20:30
 • Kategori: Ernæringsprat
 • I dag blir det en sein middag - lasagnen står i ovnen og jeg gjør meg klar til å plukke opp kjæresten på flypassen. Jeg kjenner han såpass godt at jeg vet at jeg kommer til å høre magen hans rumle før jeg faktisk ser han. Så jeg tenkte at jeg for en gangs skyld kunne ha maten klar til han kom hjem. 

  Jeg klarte ikke helt bestemme meg for hva jeg skulle lage i dag så jeg tok egentlig med meg favorittene mine for å lage en deilig grønnsakslasagne (håper jeg). Basen smakte hvertfall veldig godt! Lasagne er så enkelt og varierende at man faktisk bare kan bruke det som en pytt i panne. Bland sammen restene i kjøleskapet med litt tomater og fløte (jeg blandet med soyafløte). Jeg hadde lag på lag med lasagneplater, squash, cottage cheese og basen. Om den blir velykket skal jeg dele oppskriften med dere i morgen! 

  Til en helt annen ting, jeg fikk noen forespørsler i går om sukkerinnholdet i søtpotetene fra artikkelen på side2 i går som du kan lese her. Søtpotet har et naturlig høyt innhold av sukker og er dermed søt på smak, herav navnet søtpotet! Men dette er ikke det samme som sukkeret du bruker i pannekakerøren. I tillegg til at søtpoteter har en lav glykemisk indeks (gir lav blodsukkerstigning) så inneholder det også hormonet adiponektin som er med på å regulere blodsukkeret i kroppen. Herav er det ikke farlig å bytte ut potet med søtpotet innimellom og det er heller bare bra! Så ikke vær redd for å ta med deg søtpotet hjem fra matbutikken.

  Jeg blir utrolig glad for slike spørsmål for det er jo derfor jeg er her og blogger om ernæring og mat. Akkurat fordi jeg vil lære det videre til andre. Nøl dermed ikke med å stille spørsmål enten her eller på mail så skal jeg prøve å svare deg så godt som mulig evt lage et lengre innlegg rundt temaet :-) 

  Ønsker alle en strålende fin kveld videre - nå må jeg løpe videre! 

  #mat #hverdag #helse #livstil #fitness #diett 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 07.08.2017, 20:30
 • Kategori: Ernæringsprat
 • 0 kommentarer
 • 6 tips til en sunnere hverdag


  8 comments
 • Publisert: 06.08.2017, 21:58
 • Kategori: Ernæringsprat
 • Først må jeg bare si at dagen i dag har vært veldig morsom med litt ekstra oppmerksomhet i hverdagen. Jeg hadde et lite intervju med side2 om det nye produktet til McDonald's, "søtpotetfries". Hovedspørsmålet gikk ut på om det egentlig var sunnere enn deres vanlige fries. Artikkelen og svaret kan du lese her. Supergøy! 

  Når det kommer til grønnsaker så vet jeg at det kan være et sårt tema for mange. Kanskje du ikke liker konsistensen og den duse smaken. Om du er en av dem som har vanskelig for å få i deg nok av forskjellige grunner kan jeg friste deg med noen tips som har hjulpet meg på veien til en grønnere hverdag. Det trenger ikke være umulig å bli glad i grønnsaker og frukt - du må bare gjøre smaksløkene dine bedre vant så kommer du til å nyte grønt med et varmt hjerte og et stort smil :-D

  1. Skaff deg trumf kort! Vist du er opptatt av å spare penger kan handling av grønnsaker bli omveien til et grønnere liv. Du kan nemlig få opptil 15% ved handling av frukt og grønt som Kiwi pluss medlem på alle kiwi butikker. Dette blir det fort penger av om handlekurven din er proppet av grønnsaker. I tillegg er jo kjøleskapet ditt fult av farger og du blir kanskje mer motivert til å lage nye og sunnere retter? Trumf medlemskap er helt gratis - det eneste du gjør er å melde deg inn her og hver gang du trekker kortet ditt i butikkene det gjelder legges penger inn på trumf kontoen din. Disse kan du ta ut når som helst. Det har aldri vært gøyere å handle grønnsaker!

  2. Begynn i det små! Du trenger ikke bytte ut alle måltidene dine med salater, varme wokretter og smoothier. Begynn kanskje med å bytte ut et måltid eller to med en plantebasert rett eller å kombinere det med økologisk rent kjøtt mens du prøver å unngå stor bruk av kornprodukter som brød, ris og pasta. Man skal ikke være redd for karbohydrater fra frukt og grønt - men vær litt mer skeptisk til inntaket av kornprodukter til hvert eneste måltid. 

  3. Eksperimenter med krydder og hjemmelagde dressinger! Søk deg opp på oppskrifter med mye smak og bruk av krydder. Husk at det finnes tusenvis av forskjellige smaker fra plateriket - mens de forskjellige smakene fra kjøtt, brød og andre kornprodukter er minimale. Selvom du ikke trenger å gå 100% vegansk og plantebasert så kan jeg på det varmeste anbefale å prøve ut veganske retter - disse kan faktisk være noe av det beste du har smakt og være en god hjelp til å spise sunnere men samtidig være god og mett på mat som faktisk smaker fantastisk godt! 

  4. Bytt ut et "kosemåltid" med et grønt måltid! Er det noe jeg elsker så er det å lage dessert og kose meg med noe søtt. Dette kan du faktisk fint gjøre med god samvittighet. Smoothie med sjokoladesmak, hjemmelaget mousse, fruktsalater, hjemmelaget sjokolade eller müslibarer.. Mangfoldet er stort! Om du får en stor craving på noe - søk deg opp og prøv å finn en måte å få i deg akkurat dette uten at det trenger å være så usunt. Om du ikke finner en sunnere variant - bytt ut enkelte matvarer. Hvorfor bruke sukker vist du kan bruke stevia eller litt honning? Hvorfor bruke mel vist du kan bruke banan? Det er så utrolig mange sunnere varianter - det er bare kreativiteten som kan stoppe deg!

  5. Spis sammen med andre og få de andre med på leken. Snakker du og vennene dine ofte om å bli sunnere? Gjør noe med det - ikke bare la det bli snakk. Avtal å møtes for å lage noe nytt. Frist hverandre og lek dere på veien over fine samtaler ved kjøkkenbenken. Alt er gøyere om vi er flere om det. Kanskje du kan få med deg kjæresten din også? Lag en ekstra god grønnsaksrett til lørdagsmiddagen og disk gjerne opp en sunnere dessert til kveldskosen. Husk at jo mer tilfreds magen er - jo mindre har du lyst på søtsaker og unødvendig snack. 

  6. Gjør restaurant besøket sunnere! Jeg vet at det kanskje frister mer med en "saftig burger" eller friterte retter når man først skal bruke litt penger på å spise ute. Særlig når magen skriker etter mat. Hvorfor ikke prøve ut en smakfull suppe, en spennende vegansk rett eller skalldyrsalat når man først skal spise ute? Jeg har i lang tid vært flink til å velge det som ofte ser kjipest ut for de andre skrikende magene rundt bordet. Men det er oftest min rett som også får blikkene på seg, noe nytt og veldig spennende. Våg å prøve noe nytt for hvert restaurant besøk - lover deg du kommer til å elske det! Spør gjerne kelneren om du er usikker - de gir ofte gode tips til hva som smaker best av salatene og suppene på menyen. 

  Ønsker alle en strålende søndagskveld videre og lykke til med den nye uken som kommer! Husk at vist du ikke får en fin start på uken så er det aldri for sent å begynne på nytt midt i uken. Blanke ark kan vi starte med når som helst!

  #kosthold #mat #helse #hverdag #diett #livsstil

   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 06.08.2017, 21:58
 • Kategori: Ernæringsprat
 • 8 kommentarer
 • Kikertsalat med avocado, lime og mynte


  1 comments
 • Publisert: 03.08.2017, 21:05
 • Kategori: Salater
 • Sommeren er ikke over og selvom det føltes som den aldri kom så craver jeg fortsatt friske sommersalater. Vist du craver andre søtsaker eller salte middagsretter men heller skulle ønske at du hadde sunnere cravings så kan jeg anbefale deg å begynne i det små og gjøre få justeringer om gangen. Snart vil jeg dele noen enkle tips som jeg syns er nyttige når jeg faller ut av min grønne komfortsone. 

  Først vil jeg dele denne herlige salaten med dere og hvordan dere selv kan lage den hjemme. 

  Alt du trenger til salaten (1 porsjon):
  - 1 god håndfull med brokkoli buketter
  - 1 boks kikerter (gogreen) evt kan du koke selv
  - 1 god neve grønnkål
  - 1 god neve annen salat som du liker, jeg brukte en miks med baby leaf
  - 1/4 agurk
  - 1 grønn paprika
  - 1/2 avocado
  - saften fra 2 lime
  - 1 ss eddik 
  - en god håndfull mynteblader
  Krydder, bruk gjerne annet om ønsket
  - spiskummen
  - timian
  - paprika krydder

  Det du gjør:
  - Stek kikertene kjapt i en panne og miks det med spiskummen, timian og paprika krydder. Prøv deg frem med mengden krydder. Her må du gjerne også bruke andre smaker om du ønsker. Jeg liker mye smak og krydrer godt. Om du bruker kikerter på boks er det ikke nødvendig å salte kikertene da de allerede er salte - dette må du gjerne ellers gjøre om du koker kikertene fra bunnen. 
  - Bland grønnkål, salat, mynteblader og eddik i en skål og ha over saften fra 1 lime. Ikke vær beskjeden med mynten - denne gir alt for god smak!
  - Kutt opp agurk, paprika og avocado og miks den med salaten. Jeg hadde ikke avocadoen oppi før jeg begynte å spise. Litt fordi det ikke var plass i matskålen min (trenger større skåler) men mest for bildet sin skyld. *thihi*
  - Ha over den siste limen om ønsket - jeg syns det var ekstra godt med 1 til oppå det hele. Nam.   Håper det frister - husk å legg igjen en kommentar om det er noe du ønsker å se mer av. Minner også om at jeg har tilbud på kostveiledning og planer ut august denne måneden, ikke nøl med å sende meg en mail på henriettethorkildsen@hotmail.com om det er noe du lurer på :-)

  Ønsker deg en fin kveld videre og minner om denne deilige moussen om søtsuget blir for stort <3 

  #mat #ernæring #kosthold #diett #vegansk #vegetar #salat

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 03.08.2017, 21:05
 • Kategori: Salater
 • 1 kommentarer
 • Smoothie som snop


  3 comments
 • Publisert: 02.08.2017, 23:25
 • Kategori: Smoothie
 • I dag har vært den siste dagen på ferien min for sommeren. Tiden har gått så alt for fort men kjenner at det skal bli godt å komme inn i rutiner igjen. Jeg er veldig motivert og har masse ny energi. Bloggen har jeg også fått mye ny inspirasjon og ideer til fremover. Stay tuned!

  I dag har jeg spontant begynt å male soverommet i den nydeligste fargen, sjøsmaragd fra jotun. Når jeg blir inspirert til å gjøre noe så må jeg gjøre det med en gang - som idag. Heldigvis er jeg også flink til å avslutte det jeg starter på (som oftest). Etter jeg sa meg ferdig med maling for kvelden ville jeg unne meg noe godt og ble skikkelig snopesyk. Jeg kom på hvor godt det er med dadler og hadde heldigvis liggende noen i kjøleskapet. Jeg blandet de sammen i favoritt smoothien min og vips så hadde jeg den deiligste desserten til kvelds. Alle ingrediensene høres sikkert helt banalt ut - men det er så utrolig godt! Enda bedre at den er så næringsrik. Denne foran alle kanalbollene de har på IKEA (som jeg lurte i meg i går + en gulrotkake). 

  Bland sammen:
  - 1-2 dl havremelk
  - 1 god håndfull goji bær
  - 1 god håndfull blåbær
  - 1 god håndfull grønnkål
  - 1/2 eple
  - 1/2 avocado
  - 1/2 banan
  - 2-3 dadler (husk å ta ut steinen)
  - 1 ss omega 3 cure (kan sløyfes)
  - 1 scoop proteinpulver (kan sløyfes)

  Tenk at noe som ser så grumsete ut kan slukke tørsten på søtsaker!

  I tillegg spiste jeg denne deilige retten med hummus og bulgur fra fersk og ferdig serien som jeg aldri klarer å spise opp. Den er supergod men veldig mektig. Det er heller ikke den sunneste ferdigretten i hyllene men absolutt ikke det værste du kan finne heller. Jeg lengter etter en slik rett med enda mer grønnsaker og uten hvete.

  Hva har du lyst å finne i butikkhyllene?

  Følg meg gjerne på instagram her.

  #mat #helse #smoothie #fitness #ernæring #hverdag

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 02.08.2017, 23:25
 • Kategori: Smoothie
 • 3 kommentarer