hits

henriettethorkildsen


Sunne pannekaker med kun 3 ingredienser


4 comments
  • Publisert: 26.06.2017, 18:30
  • Kategori: Søtt og sunt
  • I går hadde jeg såå lyst på pannekaker! Siden jeg prøver å holde meg mest mulig unna kornprodukter for tiden prøvde jeg meg på en enkel oppskrift som kun inneholder 3 ingredienser! 2 egg, 1 banan og 1 scoop med proteinpulver. Man kan selvsagt ikke forvente at de vil forvandle seg til verdens beste pannekaker med denne oppskriften - men de overgikk absolutt mine forventninger til dem og slukket søtsuget mitt for resten av dagen. 



    Jeg helte over litt agave sirup og spiste de sammen med epleskiver og opphakkede mandler - NAM! 



    Det viktigste å huske på når man lager pannekaker av den sunnere typen er å ikke helle for mye røre i pannen når du skal steke dem, da disse fort er ganske vanskelig å steke. Alt snører seg sammen og blir til en ball av deig. Så er det greit å steke på lav varme og ikke minst vente til pannen er blitt varm nok før man steker den første :-) Øvelse gjør mester! 

    Neste gang skal jeg prøve noen pannekaker som både er veganske og uten kornprodukter! I dag har jeg fått gjort unna litt papirarbeid etter jobb og nå skal jeg rydde litt i klesskapet før jeg tar meg en liten spasertur med podcast på ørene. Dette har blitt en fin vane den siste uken og for øyeblikket koser jeg meg med "Balanced Bites" av ernæringsnerdene Diane Sanfilippo og Liz Wolfe. Tar meg selv i å gå rundt og le sammen med de og fniser samtidig litt av meg selv. Hører du på podcast? 

    Jeg har forresten åpent for kostholdsveiledning for øyeblikket så vist du ønsker veiledning og hjelp til kostholdet ditt er du velkommen til å sende meg en melding eller mail! :-) Pst! Jeg har fortsatt introduksjonstilbud på både veiledning og kostholdsplan! Ønsker alle en strålende uke! :-D

    #mat #helse #kosthold #fitness #sunt

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 26.06.2017, 18:30
  • Kategori: Søtt og sunt
  • 4 kommentarer
  • Ukens salat


    0 comments
  • Publisert: 25.06.2017, 15:25
  • Kategori: Salater
  • Jeg tror det er viktig for alle å fokusere mer på inntaket av grønnsaker! Særlig ubehandlede grønnsaker da for mye behandling kan ødelegge næringsstoffene i maten og plutselig sitter du der å spiser en overkokt/stekt brokkoli bukett (nam..) og føler at du har gitt kroppen din masse påfyll av vitaminer og mineraler.  

    Man vet at noen grønnsaker faktisk har mer tilgjengelighet av vitaminer og mineraler når man behandler dem - men type behandling er også noe som spiller en stor rolle. Vist du damper grønnsakene derimot så er du nok på den sikreste siden - men aller best er derav oftest å spise grønnsakene rå!



    Salaten jeg har laget denne uken har jeg delt i to og spist halve til lunsj og halve til middag som tilbehør. NAM, så friskt og godt!

    For å lage disse to porsjonene har jeg brukt en hel pose med blandingssalat, jeg liker best typen ruccola og baby leaf. Jeg kuttet opp 1 hel rød paprika og blandet i sammen med masse cherry tomater, tørkede tomater (uten olje) og 1 liten pakke feta ost. Til slutt heller jeg over litt balsamico olje og saften fra en lime. Dette gjør at salaten blir enda friskere i smaken. 



    Som kostholdsveileder vurderer jeg å ha en konkurranse her på bloggen evt instagram hvor dere kan vinne en skreddersydd kostholdsplan - har du lyst å være med på dette? :-D 

    Ønsker alle en fin søndag, jeg har allerede satt opp ny kostholdsplan for meg selv for denne uken - jeg syns det er greit å ha en mal på hva jeg skal spise, særlig da jobbdagene mine er så varierte. Planlegger du dagene dine eller spiser du det du har lyst på i øyeblikket? En god blanding liker jeg, men malen hjelper å ha kontroll på at jeg får i meg det mest nødvendige! 

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 25.06.2017, 15:25
  • Kategori: Salater
  • 0 kommentarer
  • Grønn energi smoothie med peanøttsmør


    2 comments
  • Publisert: 20.06.2017, 13:17
  • Kategori: Smoothie
  • I dag var jeg ganske sulten når jeg først skulle til å lage mitt første måltid så da puttet jeg oppi 2 ss peanøttsmør i smoothieblandingen min for ekstra næringsrik energi. Jeg var redd for at det ble skikkelig feil kombo med peanøttsmør og grønnkål/agurk, spesielt fordi jeg kan fort synes at peanøttsmør er litt kvalmende. Men vet du, denne ble kjempe god! Det lureste du gjør for å lage en næringsbombe med smoothie er å bruke mest mulig grønnsaker og minst mulig frukt. 

    Når du kjøper nøttesmør er det viktig at det er mest mulig nøtter i. Det samme gjelder peanøttsmør selvom peanøtt faktisk ikke er en nøtt - men en belgfrukt! 

    Peanøtter er faktisk en fin kilde til gode næringsstoffer - men du får disse best i deg ved å spise ubehandlede peanøtter som du skreller selv. Har du ikke gjort dette før så må du nesten prøve - jeg syns faktisk disse er enda bedre enn de saltede man finner på butikken. Disse kan forresten ikke sammenlignes - peanøttene med salt er noe jeg ikke ville anbefale om du ønsker å snacke på noe med næring (alt for mye salt og ofte røstet i olje). 

    I smoothieblandingen min brukte jeg:

    • 1/2 banan
    • 4 jordbær
    • 1/4 agurk
    • 1 håndfull grønnkål
    • 1-2 dl havremelk
    • 1 scoop proteinpulver
    • 2 ts peanøttsmør, green choice
    • Supermat: 1 ts spirulina + 1 håndfull gojibær
    • Topping: Blåbær og gojibær
       



    Som du ser i ingredienslisten er det veldig mye mat. Dette skal kroppen fordøye via parasympatisk aktivitet og det er derfor viktig at du tar deg tid til å spise det - roer ned og ikke drikker innpå som du ville gjort med vann eller annen drikke. Derfor bruker jeg å strø over noe topping på smoothien som kan hjelpe meg å huske på at jeg må bruke tid på å tygge og svelge som jeg ville gjort med annen type mat. Om jeg skulle helt innpå alt dette på 1,2,3 ville jeg kjent det godt på en oppblåst mage og mye av næringsstoffene ville forsvunnet i doskålen. 

    Ønsker alle en fantastisk fin dag, jeg venter fortsatt på at sommeren skal komme tilbake til Bergen. Føler nesten at vinterdepresjonen snart er på vei tilbake.. :-P 

    #smoothie #helse #kosthold #mat #fitness #oppskrift 

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 20.06.2017, 13:17
  • Kategori: Smoothie
  • 2 kommentarer
  • Goji bær - de røde diamantene


    1 comments
  • Publisert: 15.06.2017, 11:37
  • Kategori: Produkter
  • #IKKESPONSET - Nå er jeg snart tom for en av favorittene mine fra helsekostbutikkene. Goji bær! Min favoritt supermat uten tvil. Disse er tradisjonelt brukt i kinesisk folkemedisin og forskere har funnet en hel rekke av gode egenskaper fra goji bærene. Før du snur deg, supermat er IKKE motemat men matvarer som har en god del høyere næringsverdi enn andre matvarer. I tillegg har supermat mer enn et dusin gode egenskaper for kroppen din.

    • Goji bær er f.eks adaptogen - som betyr at det hjelper å normalisere hormonene i kroppen. Noe som kan være bra for de i hormonell ubalanse som er en av grunnene til at man kan få kviser.
    • I tillegg har forskning vist at goji bær er en av de få matvarene som faktisk påvirker egenproduksjonen av  HGH, human growth hormone! Dette hjelper til å bygge muskler - ikke bli redd jenter. Rumpen er en muskel;-)
    • Deres høye innhold av antioksidanter (zeaxanthin) kan forebygge tidlig aldring! Grunnet det høye antioksidantnivået i bærene kan det hjelpe kroppen å nøytralisere de frie radikalene i kroppen og virker som en beskyttende barriere for å vedlikeholde bl.a. hud, hår samt organer, muskler og ledd osv. Hvem vil vel ikke se ung og frisk ut så lenge som mulig?
    • Det usedvanlige høye innholdet av vitamin A bidrar også til sunn hud og friske øyner! Bare vær obs på at du ikke spiser ekstreme mengder over lengre tid - da kan du få for mye vitamin A. Jeg bruker en håndfull daglig. 
    • De inneholder 18 aminosyrer som gjør bærene til en komplett protein kilde! Hei veggiser!
       

    Ettersom supermat har blitt stort på markedet er det viktig at du kjøper økologiske goji bær. Da er du sikker på at du får i deg de gode egenskapene og ingen dårlige. Det beste er de som ikke er tørket - de inneholder enda mer næringsstoffer enn de tørkede. Dessverre har jeg verken sett eller funnet et sted det er mulig å få tak i. 

    På nu3 kan du få økologiske goji bær og det er derfra jeg kjøpte dem i dag, her kan du få 10% på alt fra nu3 ved å klikke deg inn via denne linken. Om du ønsker å prøve deg på disse herlige og smakfulle bærene kan du klikke deg inn her

    Hva kan vi lage goji bær med? Jeg bruker goji bær hovedsakelig i smoothiene mine, i müsli blanding (HELT herlig!) og når jeg lager energibarer. Her har jeg funnet 3 herlige oppskrifter til dere fra nett. Bare trykk på bildet for å komme til oppskriften.

    1. Superfood Sunshine Smoothie

    2. No-bake Protein Goji Berry Granola Bars



    3. Warm Quinoa Sweet Potato Kale Salad with Goji Berries

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Ønsker alle en strålende fin dag - nå skal jeg snart på jobb men først skal jeg lage meg en næringsrik og herlig smoothie. 

     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 15.06.2017, 11:37
  • Kategori: Produkter
  • 1 kommentarer
  • Bulletproof kaffe og periodisk faste


    1 comments
  • Publisert: 11.06.2017, 20:15
  • Kategori: Ernæringsprat


  • Bulletproof kaffe har vært snakk om mye i det siste. Kaffen med rent fett fra kokosolje og usaltet smør. Hvor bra kan vel dette være for deg? For ikke å snakke om hvor ekkelt det høres ut når man leser ingrediensene? Smør som er så farlig liksom.. Det er faktisk ikke så gale som det høres ut - men så skal man selvsagt se på det hele bildet og spise sunt resten av dagen også og heller ikke drikke denne flere ganger om dagen.. Det som er så flott med denne kaffen er at den gir mye energi for dem som er på en ketogen diett eller en type periodisk faste (som er mitt type kosthold). Selv bruker jeg ren kokosolje uten smak - men mange sverger til MCT oljen som er mellomlange fettsyrer. Forskjellen på disse er at MCT oljen går direkte til leveren og blir oksidert til energi med en gang - i motsetning til lange fettsyrer som går gjennom lymfesystemet først. Derav får du fortere energi fra MCT. 

    Jeg ELSKER bulletproof kaffe. Etter at bacheloren min i ernæring var ferdig, noe jeg har gått inn på tidligere, så følte jeg at jeg satt med mye unyttig kunnskap. Hvorfor? For det første har jeg jobbet på heltid ved siden av studiene og jeg hadde lite tid til overs til å lese meg opp på nyere forskning samtidig som jeg pugget til eksamener fra fag som fortsatt tviholdt på eldre studier og memorisering av helsedirektoratet sine anbefalinger osv. Hjertesjelen min brenner skikkelig for ernæring så når jeg var ferdig begynte jeg ganske fort å lese rundt på nett og oppdaget dietter og livsstilsholdninger som vi såvidt hadde gått gjennom på studiene. Jeg så fort at kunnskapen min måtte endres - det holdt ikke tritt med hva forskning viser i dag. Jeg leser også overalt på nett fra store ernæringsbloggere, forskere og leger som var opptatt av ernæring. Mange av disse hadde mye til felles og en av dem var deres negative holdninger til mange av dem med tittelen kostholdsveileder eller ernæringsfysiolog. Hvorfor? Fordi mange av dem ender studien sin, hopper rett inn i ny jobb (om de er så heldig) og begynner å praktisere slik staten har lært dem opp uten å følge med på hva ny forskning viser. Men det er ikke alltid deres egen feil, så lenge som du jobber som helsepersonell i det offentlige må du følge statens kostholdsråd. 

    Etter nå 6 mnd har jeg endret livsstilen min betraktelig. Jeg har aldri vært glad i å spise frokost og i en periode tvingte jeg meg selv til å spise hver 3 time i tillegg til et lite mellommåltid eller to. Kroppen min fikk masse næring gjennom hele dagen og jeg kjente aldri på sulten. Men når jeg først gikk glipp av et måltid (noe som er lett når man skal spise så ofte) så ble jeg dårlig og svimmel. Magen skrek og jeg hoppet i matfatet og spiste for to når jeg først hadde sjansen. Dette kostholdet var ikke naturlig for meg, jeg gjorde det i grunnen bare fordi i mitt hodet var det dette som var best for kroppen min. Slitsomt og tidskrevende gikk jeg og tenkte på mat hele tiden. Hva er klokken? Må snart spise igjen.. Kjenner på sulten, burde jeg ta et lite mellommåltid? Mat mat mat hele dagen. Jeg ble skikkelig lei og skjønte ikke hvorfor det kunne være så vanskelig? Heldigvis er alle kropper forskjellige og til slutt skjønte jeg at dette ikke var noe for meg. 

    Oppi det hele dukket det opp flere youtube videoer om det som jeg allerede hadde lest litt om. Periodisk faste. Videoen kan du selv se her. Han fortalte meg om et kosthold hvor all den maten du spiser ligger innenfor et vindu på 8 timer, de resterende 16 timene av dagen går til fasting. Tøft? Nja, du sover jo vekk mesteparten av denne tiden og kroppen din blir like vandt til dette som å gå og spise hele dagen. Denne videoen ble til flere, og til andre leger som snakker om det samme. Jeg følte meg dum men samtidig glad. Det var jo egentlig slik jeg hadde hatt kostholdet mitt tidligere. Det tok meg bare noen timer og jeg var allerede kommet tilbake til mitt gamle jeg. Et liv uten frokost men alle de kcaloriene jeg trenger i løpet av en dag. Bare at disse inntas innenfor et vindu på 8 timer. Det er her bulletproof kaffe kommer inn hos meg, det er min påfyll av energi til frokosten. Bare i form av fett og null karbohydrater. Slik holder kroppen seg fortsatt i faste men uten å føle seg sulten. Det er jo ikke slik at man dør eller skader kroppen av å ikke spise på 16 timer. Det som skjer er at kroppen skaffer seg energi fra energilageret i kroppen - som fettlagrene. Som derav er flott for dem som trenger og ønsker å gå ned i vekt. Det er som sagt ikke en diett men en livsstil og derav tror jeg mange kan holde seg nede på vekten av å ha en livsstil som dette. MEN dette betyr jo selvsagt at dette må gjøres sammen med sunne og varierte måltider innenfor dette vinduet. Så lenge man spiser mer enn man utnytter så vil en normal person ikke gå ned i vekt - uansett diett eller livsstil.

    Uansett diett eller livsstil - om du er gravid eller lider av kroniske sykdommer osv så anbefales det alltid å snakke med legen din før du gjør slike store endringer i kostholdet ditt. I tillegg tar all endring litt tid å gjøre seg vandt med - gi det 1 uke eller 2. Fortvil heller ikke vist dette ikke er noe for deg - vi er alle forskjellige og det finnes ingen oppskrift på hva som er det rette kostholdet for hele befolkningen. Du må selv finne hva som føles best for deg!

    Ønsker alle en strålende fin søndag - i kveld skal jeg kose meg med noe godt og planlegge kostholdet for uken som kommer. 

     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 11.06.2017, 20:15
  • Kategori: Ernæringsprat
  • 1 kommentarer
  • Pestopasta med grønnkål og cherry tomat


    2 comments
  • Publisert: 07.06.2017, 21:24
  • Kategori: Middagsretter


  • Gårsdagens middag etter senvakt ble gjort unna på 15 minutter. Pasta med 2 gode never grønnkål, cherrytomat, pesto og parmesanost som topping. NAM! Neste gang skal denne lages med grønnsakspasta. 

    Grønnkål - supergrønnsaken! 

    Grønnkål er en av de matvarene som oppriktig kan kalles en supergrønnsak. Dette er fordi du lett kan spise mye av den og fordi den inneholder rikelige mengder av vitamin K, A, E og C. Den inneholder i tillegg B6, kalsium, kalium, folat og kobber. Jeg har virkelig fått helt dilla på grønnkål - den har en crispy og nøytral smak og kan så og si brukes i alt! Jeg prøver å presse den inn i de fleste middagsmåltidene i tillegg til at jeg bruker den i smoothien min. I smoothie passer den perfekt siden den ikke overdøver andre smaker. At den er så vitaminrik samtidig som den er kcalorifattig gjør den jo ikke mindre fristende. 

    Ha som vane å ha grønnkål liggende i kjøleskapet, denne kan også fryses ned om du skal reise vekk i sommer. 







    Ønsker alle en strålende kveld! 

    #mat #fitness #helse #kosthold #sunt #oppskrift #middag

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 07.06.2017, 21:24
  • Kategori: Middagsretter
  • 2 kommentarer
  • Raw gulrot kake biter (vegansk + glutenfri + laktosefri)


    6 comments
  • Publisert: 06.06.2017, 12:40
  • Kategori: Rawfood
  • I helgen prøvde jeg meg på en ny type raw kake. Gulrotkake! En av mine absolutte favoritter. Bunnen av denne kaken var så og si identisk til en gulrotkake, bortsett fra at den ikke har sukker eller mel og at kroppen elsker alle ingrediensene som er i den. Ettersom kaken er mektig forsvinner søtsuget fort og dermed spiser vi også mindre. 



    Jeg absolutt elsker å lage sunn mat av det vi normalt sikler etter som usunn mat. Den korte euforiske følelsen av å spise sukkersøte ting varer mye lengre når vi faktisk frotser i sunne søte matvarer - akkurat fordi den dårlige samvittigheten ikke dukker opp. Om den dukker opp er det bare til å gi seg selv et spark i baken og avvenne deg denne dårlige følelsen for så lenge maten er naturlig og sunn så vil det bare gi kroppen din god påfyll av energi og derav kan du spise til du er mett. // Hva er vel sunn mat? - Naturlig mat! 

    Hvorfor er det så vanskelig for oss mennesker å spise naturlig og sunt hele tiden? Når forskning sier så tydelig at det er DET kroppen har godt av og trenger. Er du en av dem som vet dette klart og tydelig men allikevel finner deg selv i å spise ferdigmat, godteri og fet snacks? Ikke fortvil, jeg finner meg selv også der og jeg har alle forutsetningene til å vite når jeg har oversteget den daglige sukkergrensen. Det hjelper meg heldigvis til å ikke frotse men jeg liker også å kose meg med "latmannskost" i ny og ne. En ting er sikkert, det er ikke du som er problemet - det er ikke slik at selvom du har prøvd og failet at du ikke kan få det til. Man blir dradd ifra alle kanter og selvom du innerst inne sikkert vet at det som er naturlig er best så hjelper det ikke at store produsenter sier at det er fiber og mindre fett i en fristende og lekker chipspose. Du som forbruker tusler i butikken, du er sulten, du er trett etter en lang dag på jobb og matprodusentene treffer deg rett der hvor de vil treffe. Du tar med deg denne chipsposen og har litt bedre samvittighet da du dro med deg hjem en litt sunnere variant. Igjen, det er ikke din feil. I den verden vi lever i dag er det en ekstrem konkurranse i matindustrien. Selv her i Norge. Hvilket smør som har minst fett, hvilken yoghurt som har minst sukker, hvilken saft har minst kcalorier, for ikke å snakke om hvilke produkt som har mest proteiner.. Produsenter kommer med nyheter innenfor denne typen stadig vekk og selger seg selv som sunnere. Men hvor sunt er det å spise mat som blir tuklet med i denne grad? Ja, det kan være hjelpemiddel på diett for å gå ned i vekt- men det betyr ikke at kroppen din har godt av det i lengden. 

    Tilbake til denne deilige kaken, alt du trenger for å lage den er en fryser og en form for food processor. Selv har jeg ikke kjøpt meg en enda så jeg bruker fortsatt stavmikser med "boks" - noe som funker fint men da det ikke er plass til alt må det gjøres i flere omganger. Så om du allerede har food processor så har du alle forutsetningene for å lage den perfekte rawfood kaken! Hva venter du på? 

    OBS! Vist du er redd for de "dyre" ingrediensene som du finner på helsekostbutikken når du leser ingedienslisten så kan jeg informere deg om at her er det kun kokosolje og agave som er av de litt dyrere ingrediensene. Dette er noe som du kan bruke til så mye at jeg anbefaler å investere i det. Kokosolje bruker jeg i mye mat samt steking, i tillegg til at jeg bruker det som sminkefjerner, skrubb og hårkur! Agave er perfekt søtning (men med kcalorier) i bakst og på havregrynen eller i smoothien. 

    Alt du trenger til basen:
    - 1,5 dl mandler
    - 1,5 dl valnøtter
    - 2,5 dl dadler
    - 2 dl revet gulrot
    - 0,5 dl revet kokos
    - 1 ts vaniljesukker/vaniljeekstrakt
    - 1 ts kanel
    - 1 appelsin*

    Alt du trenger til toppen:
    - 1,5 dl cashew
    - 1 dl kokosKREM*
    - 2 ss kokosvann
    - 2 ss kokosolje
    - 2-3 ss agave
    - 1 ts vaniljeekstrakt

    * Fra appelsinen skal du bare rispe skallet, appelsinen kan du spise mens du venter på kaken i fryseren
    * Du skal bruke 1 dl kokoskrem men istedenfor å kjøpe kokoskrem og kokosmelk lot jeg vær å blande boksen med kokosmelk, vannet ligger som oftest i bunnen.



    Det du gjør:
    - Ha i mandler og valnøtter i en food processor evt stavmikser med boks, miks i ca 20 sekunder.
    - Rens dadlene, om disse er harde kan du varme de noen få sekunder i mikroen for at de skal bli lettere å mikse. 
    - Ha dadlene I food processor (evt annet) og miks til det blir fast med nøttene. 
    - Ha over resten av ingrediensene. 
    - Legg deigen i en brødform og ha i fryseren mens du lager toppen.

    - Bland alle ingrediensene til toppen, miks til det har en kremet konsistens.
    - Hell over i brødformen
    - Legg så alt i fryseren i ca 2 timer, gjerne lengre. 



    Ønsker alle en strålende fin uke, håper jeg får tid til mer blogging denne uken! :-)

    #kosthold #helse #vegansk #glutenfri #mat #oppskrift #fitness
     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 06.06.2017, 12:40
  • Kategori: Rawfood
  • 6 kommentarer