hits

henriettethorkildsen


Grønn smoothie for hud og hår


2 comments
 • Publisert: 31.05.2017, 18:36
 • Kategori: Smoothie
 • Denne smoothien er en næringsbombe som er rik på vitamin E og C som er bra for blant annet hud og hår. Den har også et godt inntak av B vitaminer og vitamin A som også bidrar til en ung glød og skinnende sunt hår. De gode næringsstoffene kommer spesielt ved å bruke avocado og grønnkål i smoothien. Gjør du det til en vane å bruke dette (gjerne sammen med frukt) så kan du være på den sikre siden i forhold til den daglige dosen av disse vitaminene. Spiser du noen gulrøtter i tillegg som mellommåltid har du snart kommet deg opp til det daglige anbefalte nivået av vitamin A også.   Hele smoothien inneholder ca 427 kcalorier og kan gjerne deles i to om du ikke vil ha den som et helt måltid. 

  Det du trenger til 1 porsjon (kan deles i to):
  - 1,5 dl kefir (kan sløyfes om du er vegansk)
  - 1 dl soyamelk
  - 1 banan
  - 1 kiwi
  - 1 dl grønnkål
  - 1/2 avocado
  - 1 ss spirulina (kan sløyfes)
  - 1 ts agave (kan sløyfes)

  Ønsker alle en strålende fin dag! :-D

  #kosthold #mat #helse #ernæring #fit #fitness #sunt #smoothie #diett #detox

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 31.05.2017, 18:36
 • Kategori: Smoothie
 • 2 kommentarer
 • Sommersalat


  6 comments
 • Publisert: 29.05.2017, 20:39
 • Kategori: Salater
 • I helgen har jeg kost meg med god mat så i dag savnet magen min noe lett og mindre energirikt til middag. En sommerlig salat var akkurat det jeg fikk lyst på og hva er vel det uten jordbær? Jeg måtte også prøve ut salaten jeg har plantet. Etter at jeg hadde renset den godt fra jord blandet jeg den enkelt sammen med jordbær, rødløk, avocado, blåbær og sitronsaft. 

  Jeg har vært litt opptatt den siste uken med både jobb og bryllup for min kjære svigerbror som giftet seg på lørdag. Men en ting jeg må si er at jeg har prøvd meg på rawfood kake som jeg absolutt forelsket meg i. Jeg lagde en på onsdag som jeg da bestemte skulle få bli med på bryllup - men det var dessverre ikke i tankene å ta bildet av kaken da jeg stod midt på natten begge gangene jeg lagde den. Men jeg skal love at jeg kommer til å lage en ny. Denne kaken var en form for sjokoladekake ved bruk av dadler, havre, banan, cashewnøtter, kokosolje, vanilje og raw kakao. NAM! Dette var så overraskende godt og jeg kommer absolutt til å prøve ut flere varianter. Det kjekkeste med raw food er jo at du får i deg så mye gode næringsstoffer samt god mat uten dårlig samvittighet. Vist du er en av dem som ikke klarer smaken av banan (mamsen) så vil ikke denne kaken falle i smak - men om du er glad i banan og sjokolade så er dette absolutt noe du må prøve! Vist du ikke klarer å vente kan du gå inn på den originale oppskriften her.

  Tilbake til denne friske salaten så kan du egentlig leke litt selv med hva du liker. Jeg brukte sitronsaft som dressing istedenfor en fetere type eller olje. Den vil nok ikke holde deg mett lenge men vist du er i et lite fastemodus etter en mathelg som jeg har hatt eller bare vil ha et lite måltid så er denne perfekt. 

  Det jeg brukte:
  - 2 never salat
  - 1/3 rødløk
  - 8 jordbær
  - 1 avocado
  - 1 håndfull med jordbær
  - Saften fra 1/2 sitron

  Ønsker alle en nydelig uke :-)

  #mat #fitness #helse #kosthold #ernæring #salat #oppskrift #fit
   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 29.05.2017, 20:39
 • Kategori: Salater
 • 6 kommentarer
 • Urtehagen er på plass


  0 comments
 • Publisert: 22.05.2017, 10:25
 • Kategori: Hverdag
 • Åå, i går tok jeg endelig fatt på viljen og dro med min søte mamma og bror for å kjøpe inn det jeg trengte til å lage en liten urtehage. Jeg har lenge latt være fordi jeg ikke viste hvor jeg skulle begynne så det var godt å ha med noen grønne fingre (mamma) som kunne vise meg hva jeg trengte. Da vi kom tilbake stod selvfølgelig papsen klar til å sette opp urtehagen og begynte å grave etter mer jord da jeg hadde for lite. Det er så kjekt med snille, gode hjelpere. 

  Selve utstyret til urtehagen var ikke dyrt. Det jeg brukte til underlag var en palle som vi allerede hadde hjemme. I tillegg trenger du gjødsel og drenering, dette hadde mamma liggende som jeg fikk bruke. Det eneste jeg da tok med meg fra butikken var plantekassen (149,-), duk (59.60,-), 3 poser med jord for grønnsaker og krydder (149,- per stk) samt sneglestopper (som jeg kjøpte feil størrelse på). På plantasjen anbefalte de 6 poser jord til denne plantekassen men det tok jeg meg ikke råd til, det er jo dette som faktisk koster litt penger. Samtidig viste jeg at vi hadde masse jord å ta fra hagen hjemme. God jord som pappa sa. 

  Da vi kom hjem slapp pappa alt han hadde i hendene og begynte å sette opp plantekassen med duk i. Vi helte over litt drenering (stenene som du ser på bildet) og deretter fylte vi på med jord fra hagen som vi renset fra ugress men lot makken ligge igjen for å lage jorden enda bedre. Så helte vi over to poser med jord fra butikken, en pose med gjødsel og så en pose med jord igjen. Gjødselen skal gjøre at det blomstrer i en fei. Mamma slo til med å kjøpte ferdig spiret salat, jordbær og vårløk. Ellers kjøpte jeg frøene til koriander, spinat, ruccola og sitronmelisse. Disse plantet jeg sammen med min bror i tomme isbokser. Når disse begynner å få blader skal de settes ut i urtehagen. Det er så gøyt og ikke minst spennende å følge med på prosessen! 

  Siden jeg kjøpte feil størrelse på sneglestopperen turte jeg ikke plante de allerede ferdige plantene da det kryr med brunsnegler ute. Hadde vært så kjedelig å våknet til en allerede ødelagt urtehage. 


  Klar til å plantes, salat, vårløk og jordbær.


  Alt går fortere når pappa fikser, men dette kan enhver klare uten hjelp!


  Her ser du både duken og dreneringen.


  Her planter vi krydder i forskjellige isbokser. Vi lå drenering i bunnen, fylte med jord før vi strødde over frøene og fylte på med litt jord over igjen. 
  Vi merket alle boksene med hvilket krydder som stod i, her står det også hvordan de bør stå og hvor lang blomstringstiden er.   Gleder meg til å se hvordan alt holder seg, og om jeg i det hele tatt klarer å få de til å blomstre. Jeg har til nå ikke hatt grønne fingre og kan bare ha planter som kan stå uten sollys og som ikke trenger stort med stell. Jeg bor i en kjeller leilighet så ekte sollys treffer ingen steder. Jeg har til nå skyldt på dette - men vi får se om jeg klarer det når plantene er ute. Krysser fingrene for at det er leiligheten og ikke meg. 

  Ønsker alle en strående fin mandag. Nå skal jeg bytte sneglestopperen før jeg skal videre på jobb og trening. 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 22.05.2017, 10:25
 • Kategori: Hverdag
 • 0 kommentarer
 • Hurra for Norge og flotte mennesker


  3 comments
 • Publisert: 18.05.2017, 23:59
 • Kategori: Hverdag


 • Gratulerer på overskudd til alle de flotte menneskene som bor i det vakreste landet jeg vet om. Jeg er så takknemlig for været som lot oss bergensere skinne som aldri før - jeg er overbevist om at vi fortjente det! Dagen ble feiret med min kjekke samboer. Stort sett gikk dagen ut på å løpe rundt i byen som om vi var 14 år igjen. Den beste følelsen i verden. Ingen forpliktelser og enda mindre bekymringer. Kort oppsummert starte dagen med frokost sammen med politiorkesteret (som mine flotte foreldre spiller i). Etterpå fulgte vi etter dem på sine første skritt i paraden før vi stoppet opp for å nyte utsikten av de andre som deltok. Deretter så vi min store lillebror spille med de fine musikantene fra Tveiterås musikkorps i byens nydelige paviljong (fra bildet over). Når dette var over lot vi oss selv fly rundt i byen som fugler, fri til å gjøre akkurat det vi ønsket mest. Vi spiste chilenske empanadas under solen og bergens fineste kirsebærtre mens vi ventet på den nydeligste jenten i verden (min andre bedre halvdel) og hennes hjertevenn. Etter å ha knipset noen minnerike bilder løp vi videre til det "oppblåsbare" tivoliet for å få enda mer sommerfugler i magen. Vi tuslet gatelangs (til slutt barbente) både opp, ned, frem og tilbake for å finne noen stoler ute i solen til å ta oss et glass med noe som både sprudlet og var kaldt. Til slutt dukket det opp to fnisete tjommier som gjorde dagen enda morsommere. Takk alle sammen for en over snittet fin 17 mai. En spesiell takk til min andre bedre halvdel som alltid skinner sterkere enn solen. 

   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 18.05.2017, 23:59
 • Kategori: Hverdag
 • 3 kommentarer
 • Smoothie på pinne


  5 comments
 • Publisert: 12.05.2017, 11:53
 • Kategori: Søtt og sunt
 • På Rafens fant jeg endelig boksene til å lage ispinner med så i går begynte jeg prøvingen av noe som forhåpentligvis kan bli en hit her hjemme. I går brukte jeg kokosmelk, jordbær, sukrin, mynteblader og saften fra 1/2 lime. Mynten ga en veldig god og frisk smak på blandingen men jeg skulle gjerne hatt enda mer smak fra jordbærene.   Om du ønsker å prøve ut denne blandingen trenger du (til ca 8 ispinner): 1 pose frosne jordbær, 1-2 dl mynteblader, 1 boks kokosmelk, 1 dl sukrin og saften fra 1/2 lime. Det eneste du trenger å gjøre er å blande alt sammen og sette på frys. Har du en favoritt smoothieblanding? Prøv den ut frossen da vel! Forhåpentligvis vil det være behov for å kjøle seg ned med disse i sommer. 

  Ønsker alle en strålende fin dag! Det er fredag og jeg har frihelg igjen så etter jobb skal helgen NYTES! 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 12.05.2017, 11:53
 • Kategori: Søtt og sunt
 • 5 kommentarer
 • Matvettuke


  2 comments
 • Publisert: 09.05.2017, 11:53
 • Kategori: Hverdag
 • Er du flink til å spise opp alt som står i kjøleskapet? Jeg må ærlig innrømme at jeg kaster litt for mye mat - for det meste er dette grønnsaker/frukt da jeg kjøper for mye uten å planlegge dagene i forveien og ellers type rømme/yoghurt som jeg bare bruker i noen retter. I går handlet jeg inn litt mat for uken samtidig som jeg ble overlevert en rett fra "Adams matkasse" som foreldrene mine ikke fikk tid til å bruke før de fikk en ny kasse på døren. Dette er faktisk en vegetarisk rett fra sunn & lett kassen deres som de siste ukene har inkludert en kjøttrett, en fiskerett, og en grønnsaksrett. Takk for at dere tester det ut! Håper det til slutt blir en 100% vegetarisk kasse - jeg lover at jeg da skal teste denne ut!

  Dette er en smoothie som jeg typisk lager når jeg ikke har behov for å være så kreativ:
  Retten inneholder 284 kcalorier (om du dropper proteinpulveret inneholder den 191 kcalorier).
  Retten utgjør 14,2E% (energiprosent) om ditt daglige inntak er på 2000 kcalorier; 5,48E% av karbohydratene - 3,15% av fettet - 5,02E% av proteinene
  - 1,5 dl havremelk
  - 100 g naturell yoghurt
  - 30 g blåbær (ca 1 håndfull)
  - 4 stk jordbær
  - Proteinpulver (1 skje, ca 25 g)

  Ønsker alle en strålende dag :-D
   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 09.05.2017, 11:53
 • Kategori: Hverdag
 • 2 kommentarer
 • Jeg har testet "Sunt & Godt" fra fjordland


  3 comments
 • Publisert: 08.05.2017, 21:43
 • Kategori: Produkter
 • #ikkesponset

  Jeg har lenge ventet på at Fjordland skal komme med raske retter for vegetarianere og generelt flere sunne alternativer til de som er i farten. Det har de endelig gjort nå i mai om du ikke har fått det med deg. Ferdigretter trenger ikke være et dårlig alternativet når man prøver å ha en sunn livsstil. Men det er greit å se på hva disse ferdigrettene inneholder da noen kan være proppet i salt, tilsatt sukker og unødvendig mye tilsetningsstoffer. Når det skal sies kan jeg fort bli overrasket over hvor flinke de er til å skrape opp litt sunnere alternativer - som de gjør nå. Hvorfor har ikke flere fokusert på dette tidligere?

  Husk at det er vi som forbrukere som må forespørre dette samtidig som vi faktisk må kjøpe sunnere produkter. Jo sunnere vi handler jo sunnere vil butikkhyllene være. Husk at matindustrien faktisk er en industri som lager produkter utifra hva vi bruker pengene våre på. Med dette i hodet måtte jeg selvsagt henge med og slenge oppi noen av produktene i handlekurven min. Det passet dessuten perfekt i dag når jeg ikke orket å skrape sammen et sunt måltid etter kveldsvakten. 

  Retten som jeg prøvde ut i dag fra fjordland ble "indisk grønnsaksgryte".  Denne retten har fått nøkkelhullsmerket som hovedsaklig betyr at det inneholder mindre fett, sukker og salt samt mer fiber enn andre matvarer av samme type. Det betyr at det er ett sunnere alternativ til disse type matvarene som ferdigretter.

  Totalt består retten av 57% grønnsaker og de ingrediensene som ikke er grønnsaker er; vann, byggryn, matyoghurt, kokosnøttmelk (som inneholder melkeprotein(?)), aroma, grønnsaksekstrakter, rapsolje, modifisert maisstivelse, bestrålt krydder (for å ødelegge evt. mikroorganismer som bakterier og soppsporer), salt, limeskall og sitronjuice. 

  Hver porsjon inneholder 273 kcalorier, 7,7 g fett (hvorav 3 g er mettet), 38 g karbohydrater (hvorav 13 g er naturlige sukkerarter), 6,6 g fiber, 9,2 g protein og 2,4 g salt. Denne retten utgjør bare 7,6% av karbohydratene du skal ha i deg i løpet av en dag for en som har et energibehov på 2000 kcalorier. Med tanke på helsedirektoratet sine anbefalinger for hvor mye karbohydrater maten skal bestå av i løpet av en dag (ca 55%) så er dette lite og kan fint inngås selvom du ønsker å redusere karbohydrat inntaket. For alle som er redd for karbohydratene grunnet det negative snakket det er om det i media - så kan du huske at så lenge karbohydratene kommer fra grønnsaker og 100% fullkorn så trenger du ikke bekymre deg for dette. Grønnsaker er stappet med vitaminer og mineraler som kroppen din elsker. For ikke å snakke om fiber.

  Alt i alt var denne retten spicy og god på smak og jeg kan anbefale den som en god erstatning for et hjemmelaget middagsmåltid. Siden det ikke inneholder mye kcalorier kan den fint også brukes på diett eller som en varm lunsjrett. 

  Ønsker alle en strålende fin kveld videre. Nå skal jeg ta meg en liten kveldstur med musikk på ørene mine!

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 08.05.2017, 21:43
 • Kategori: Produkter
 • 3 kommentarer
 • Smoothie + sommer = is


  9 comments
 • Publisert: 07.05.2017, 14:30
 • Kategori: Smoothie
 • Ryktene sier at varmen forsvinner i morgen, så den skal ut og nytes i dag!

  Dette ble en smoothie, men jeg hadde egentlig tenkt å lage is! Jeg har lyst å se om jeg kan lage den perfekte smoothieblandingen til is men da jeg skulle begynne prøvingen fant jeg ut at etuiene jeg lager ispinner av er sporløst forsvunnet.. Noen som har tips til noen gode etuier til å lage is med? 

  Ønsker alle en strålende fin dag videre og om du ønsker oppskrift til smoothien er det bare å blande sammen:
  - 1 dl soyamelk
  - 100 g yoghurt naturell
  - 2 dl bringebær
  - 1 pasjonsfrukt (DEILIG!)
  - 1/2 banan
  - 1 skje proteinpulver (om ønsket).

   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 07.05.2017, 14:30
 • Kategori: Smoothie
 • 9 kommentarer
 • Ovnsbakt laks med grønnsaker og soyasaus, under 600 kcalorier per porsjon


  7 comments
 • Publisert: 03.05.2017, 20:07
 • Kategori: Fisk
 • Jeg vet, jeg er en storforbruker av soyasaus til matlaging. Men det passer jo så godt til alt! 

  Viste du at omega-3 kommer i tre former og at den viktigste formen kun finnes i marine kilder? Disse kalles DHA og EPA og om du er veganer/vegetarianer må du være obs på å ta kosttilskudd som inneholder disse to formene. ALA er den siste formen for omega-3 og vi finner den i så mye forskjellige plantevarer at det ikke er nødvendig å ta tilskudd av dette. Noen har fått meg seg at ALA faktisk kan omdannes til DHA i kroppen - men dessverre er dette i så liten mengde at det i bunn og grunn er ubetydelig og dermed bør du ta tilskudd på omega-3 om du ikke spiser fisk (vær da obs på at tilskuddet inneholder type DHA og EPA). Husk at noen multivitaminer og kosttilskudd inneholder flere vitaminer enn bare en så sjekk først om du får det i deg av de du tar fra før av. Det kan være like ugunstig å ta for mye som det er å ta for mye!   Det du trenger til 3-4 porsjoner: 
  (Om du ikke ønsker mer enn 600 kcalorier spiser du kun 95 g ferdigkokt couscous)
  1 filet laks
  1/2 brokkoli
  4 gulrøtter
  2 dl fullkorn couscous (95 g kokt er en ok porsjon til en person for å holde nede inntaket av karbohydrater)
  1 pakke soya matfløte

  Det du gjør:
  - Kutt opp brokkoli og gulrøtter og legg i en ildfast form sammen med laksen
  - Strø over en pakke soya matfløte og krydre med salt og pepper
  - Sett i ovnen på 210 grader i ca 20-25 minutter. 
  - Kok opp couscous som anvist på pakningen. Jeg brukte 1 ss rapskokos i blandingen som gjør den ekstra god på smak. Jeg har forelsket med i dette smøret!

  Ønsker deg en fin dag, jeg nyter den ute i dag!

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 03.05.2017, 20:07
 • Kategori: Fisk
 • 7 kommentarer
 • Våren er kommet til Bergen!


  10 comments
 • Publisert: 02.05.2017, 11:40
 • Kategori: Hverdag
 • Åå, de siste dagene har vært forferdelig travle men fantastisk fine! Dette takket være solen og varmen som har spredd seg over Bergen de siste dagene. Beklager at jeg ikke har blogget mye den siste uken men alt har gått i ett. 

  Nå sitter jeg å ser ut vinduet fra kontorpulten min og lurer på hva jeg skal skrive. Det eneste jeg tenker på er alt jeg har lest på den siste tiden. Etter jeg var ferdig med skolen var det veldig befriende å endelig kunne lese i den boken jeg selv ville uten å tenke på at det var en eksamen som stod over meg bak alle ordene jeg leste. Skolen binder deg veldig fast, spesielt vist du ikke har tid til overs å forske på ting pensumet ikke vil innom. Så nå har jeg min tid til å snoke i alt jeg har gått gjennom en gang til, fundere på om jeg er enig eller uenig og høre hva andre har å si - de som kanskje også ikke har nådd igjennom i samfunnet. 

  Akkurat nå stiller jeg spørsmål til mye av det jeg har lært og venter i spenning på om helsedirektoratet vil endre på kostrådene sine til samfunnet. Når det fortsatt er så stor andel av befolkningen som lider av livsstilssykdommer - må vi ikke stille spørsmål til hvordan befolkningen spiser i forhold til rådene vi har satt opp? Er det virkelig karbohydrater man skal spise mest av når det påvirker blodsukkeret vårt så mye? Periodisk faste er noe jeg har lest litt på denne helgen og noe jeg absolutt vil lese mer om - spesielt i forhold til inntak av mer fett fra sunne fettkilder. 

  Er det mettet fett som er problemet eller er det sammensetningen i måltidet mettet fett kommer fra? Alt må spises med måte - men vist du er nyskjerrig kan jeg anbefale å bruke 30 minutter på å se denne videoen.

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 02.05.2017, 11:40
 • Kategori: Hverdag
 • 10 kommentarer