hits

henriettethorkildsen


Smoothiebowl til frokost


7 comments
 • Publisert: 26.04.2017, 11:54
 • Kategori: Smoothie
 • Smothiebowl er til de som er så glade i smoothie at de må føle at de hvertfall varierer inntaket av smoothie på et vis.. Jeg er så absolutt en av dem! Det er jo så friskt og godt med smoothie, samtidig får vi så lett i oss fantastiske antioksidanter som beskytter kroppen vår mot frie radikaler.

  Forskning har en stund vært tydelig på at et høyt inntak frukt og grønt hjelper kroppen vår til å holde seg frisk og sunn lengre enn et kosthold med lite frukt og grønt. Men spesifikt hvorfor frukt og grønt har denne effekten er ikke like tydelig enda men at det har noe med den beskyttende effekten antioksidantene har på kroppen vår har nok en del å si.   Det jeg brukte:
  - Proteinpulver
  - Vann ca 2-3 dl vann
  - 1 dl yoghurt
  - 2 dl frosne blåbær
  - 1/2 frossen banan (kutt opp en moden banan å legg i fryseren!)
  - 1 dl fosne bringebær
  Topping:
  - Kokosflak, frosne bringebær og blåbær + chiafrø

  Ønsker alle sammen en strålende fin dag <3
   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 26.04.2017, 11:54
 • Kategori: Smoothie
 • 7 kommentarer
 • Deilige havremuffins med kun 142 kcalorier


  6 comments
 • Publisert: 25.04.2017, 09:30
 • Kategori: Søtt og sunt
 • Jeg har laget noen deilige havremuffins som man også kan nyte med god samvittighet! Passer perfekt som mellommåltid eller som en liten snack i lunsjboksen eller til frokosten. Bærene er viktig i oppskriften da de gjør muffinsene enda mer smakfulle og saftige. Om du har glutenallergi kan du bruke glutenfri havre og droppe hvetemelet. Om du ønsker helt veganske muffins kan du heller ta 2 skjeer ekstra med chiafrø og droppe eggene, men da må deigen gjerne stå i 20 minutter før de stekes.

  Jeg var så heldig å få med meg egg fra min kule kusine da jeg var å besøkte de på stord. Hun elsker kyllinger og er så heldig å få lov til å ha hagen full av de. Derav brukte jeg disse eggene i oppskriften og kunne spise de med god samvittighet. Stort smil!

  Alt du trenger til 15 muffins: 
  - 600 dl havremel 
  - 2 dl hvetemel
  - 2 egg
  - 2,5 dl soyamelk
  - 1 dl yoghurt naturell
  - 2 skjeer proteinpulver (kan sløyfes)
  - Saften fra 1/2 lime
  - 1 ts kokosolje
  - 2 ss chiafrø (kan sløyfes)
  - 0,25-0,5 dl sukrin 
  - Blåbær og bjørnebær evt annen type bær som du liker  Det du gjør: 
  - Kutt opp havre med kjøkkenmaskin, evt bruk ferdigkjøpt havremel. Obs. Jeg lager alltid dette hjemme selv da det både er superenkelt og mye billigere.
  - Bland sammen havremel, hvetemel, chiafrø, og proteinpulver.
  - Miks sammen 2 egg med sukrin og bland inn resten av det våte; soyamelk, yoghurt og limesaft. 
  - Bland det tørre med det våte og om du ønsker to forskjellige muffins deler du deigen i to og tilsetter bjørnebærene i den ene deigen og blåbærene i den andre. 
  - Hell deigen i muffinsformer, jeg tok et bjørnebær i hver muffins til slutt for å få ekstra nytelse. 
  - Stekes i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter. 
  - NYT DEM!


  Ønsker alle sammen en fantastisk tirsdag! I dag skal jeg pleie håret mitt hos Eirin som jobber på Digg Hairstudio i Bergen. Den absolutt beste når det kommer til farge og klipp. Jeg skulle vært hos henne for lenge siden, men nå som våren springerfrem bak snøfnugg, solskinn og tungeregndager er det absolutt enda mer nødvendig. Følg henne på instragram ved å klikke her! 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 25.04.2017, 09:30
 • Kategori: Søtt og sunt
 • 6 kommentarer
 • Enkel og sunn grønnsakspasta


  2 comments
 • Publisert: 23.04.2017, 20:55
 • Kategori: Middagsretter
 • Denne søndagen startet med frokost i sengen og hele to kopper med kaffe. DET har ikke skjedd på LENGE. En helt herlig måte å starte en søndag som er planlagt å være lite effektiv. Det er min andre jobbhelg og da syns jeg at jeg fortjener et lite pust i bakken og gjøre absolutt ingenting. Men som oftest når jeg har planlagt en rolig dag, så blir den mer effektivt enn jeg hadde tenkt.

  Jeg har fått vasket og ryddet litt i skap og skuffer og snart skal jeg sitte meg ned å planlegge måltidene for uken som kommer. Jeg har de siste ukene blitt skikkelig treningsglad igjen og målet er å få opp muskelmassen min med trening, en håndfull gode proteiner og masse herlige grønnsaker og frukt.

  Da jeg selv hater å handle mat og ikke hadde noe som helst å lage middag med var jeg bare noen sekunder i fra å kjøpe med meg kinamat - men heldigvis for søndagsåpent (som jeg egentlig er imot) så kjøpte jeg heller med meg grønnsaker hjem for å lage favoritten min - grønnsaker med fløte og pasta som i dag ble til nudler, toppet med parmesanost. Mm. Det er så godt, og ikke minst så enkelt. Beklager, jeg er klar over at det ikke er stort lenge siden jeg kom med lignende pastarett. Men herregud, det er jo så godt.   Det du trenger for 2-3 personer:
  - 1 brokkoli
  - 1 pose rosenkål
  - 5 stk asparages
  - Pasta/nudler
  - 3 sopp
  - Soya matfløte 
  - 1 ss rapsolje

  Det du gjør:
  - Kutt opp brokkoli, asparges og sopp
  - Kok opp nudlene/pastaen som anvist på pakningen
  - Kok opp brokkoli, rosenkål og asparges sammen til det er mykt nok - kok gjerne opp sammen med litt smør for ekstra deilig smak. Sil ut vannet og sett til siden når dette er ferdig.
  - Fres soppen i en dyp panne med 1 ss rapsolje og når dette har stått noen minutter tilsetter du de kokte grønnsakene og heller over litt soya matfløte. Tilsett til slutt nudlene.
  - Topp med parmesan ost om ønsket!   Disse nudlene som jeg brukte til grønnsakene er fra king soba, og det geniale med disse er at de er økologisk og kommer i porsjoner så du kan enkelt vite hvor mye som skal kokes. En porsjon er hvertfall hos meg til 2 personer. Godt smaker de også!  Håper alle har hatt en strålende søndag - nå sitter jeg å lurer på om jeg skal lage meg noen proteinrike muffins. 

  Stor klem

  #mat #helse #vegetar #grønnsaker #fitness #kos #matglede #søndag 

   

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 23.04.2017, 20:55
 • Kategori: Middagsretter
 • 2 kommentarer
 • Spicy vegansk gulrotsuppe på under 300 kcalorier


  11 comments
 • Publisert: 21.04.2017, 22:55
 • Kategori: Supper
 • I går mikset jeg sammen en smakfull gulrotsuppe som jeg absolutt elsket! Den inneholder bare 285 kcalorier per porsjon og er rik på vitamin A. Det aller beste nå den siste uken før lønning er at alle ingrediensene kostet under 150 kr!  Jeg elsker gulrot! Kokt gulrot, rå gulrot, gulrotkake, gulrot i brød og da også selvsagt gulrot i suppe. Denne suppen er rik på vitamin A og en porsjon dekker faktisk hele dagsbehovet ditt for dette herlige vitaminet som er bra for blant annet synet og huden din. Jeg har de siste ukene fått en eksplosjon av uren hud, noe som kom ikke lenge etter at jeg var på legebesøk og fikk påvist lavt vitamin D nivå og fikk D vitamin på resept av legen. Om kroppen min reagerer på forandringene som skjedde da jeg begynte på kosttilskudd vet jeg ikke. Men jeg tror det er en blanding av stress, hormonelle forandringer og muligens derav dårligere fordøyelse. Jeg har alltid hatt litt problemhud, men de siste årene har dette bedret seg enormt så hvorfor det kom akkurat nå skjønner jeg ikke. Det gikk heldigvis ikke mange dager før kviseutbruddet stoppet - men når det først dukker opp en hær med kviser tar det ganske mange uker før alt er vekke igjen. Hvertfall så er jeg nå veldig obs på å få i meg nok vitaminer og proteiner og prøver å holde meg unna hvetemel og sukkerholdig mat. 

  Noe jeg anbefaler til absolutt alle er å ta seg en tur til legen for å sjekke nivået av vitaminene i kroppen. I Norge er vitamin D mangel ganske utbredt og som jeg har erfart tar ikke legene prøver av dette før det vises tegn - jeg tok heldigvis en test før nivået ble alt for lavt. Dette gjør jeg årlig siden jeg ikke spiser så mye animalske produkter og ønsker å holde tritt med om kroppen min faktisk får i seg det den skal.  

  Når du har lite vitamin D vil dette også påvirke kalsiumnivået i kroppen som taes opp sammen med vitamin D. Alt har en kaskade effekt og tretthet, utmattelse og null overskudd er typiske tegn når vitamin D nivået i kroppen er kommet på bunnen. Nå skal jeg snart til legen igjen for å sjekke om nivået er bedre - og derav slutte med kosttilskuddet. Jeg anbefaler absolutt ingen å ta kosttilskudd uten å ha sjekket med legen sin først. Om du får for mye av noe kan det faktisk påvirke andre vitaminer negativt slik at de ikke blir tatt opp i samme dose og derav føre til mangel. Dessuten kan det være alvorlig skadelig å ha for høyt inntak av enkelte vitaminer, spesielt fettløselige vitaminer over lengre tid.   Alt du trenger til suppen (4 porsjoner)
  - 1 gul løk
  - 3 hvitløksfedd
  - 8 gulrøtter
  - 8 dl vann
  - 1 boks kokosmelk, lett (evt original om du ønsker flere kcalorier)
  - 20 gram ingefær, fersk
  - 12 stk asparges
  - 2 ts red curry paste (finnes med den indiske avdelingen)
  - 80 gram sesamfrø
  - Salt og pepper

  Det du gjør
  - Kutt opp gul løk og hvitløksfedd i små biter og fres det til løken er gyllen med litt olje/smør
  - Når løken er gyllen heller du over 8 dl vann
  - Kutt opp gulrøtter og ingefær i små biter og hell det over i suppen
  - Når gulrøttene er myke nok moser du alt med en stavmikser
  - Ha i kokosmelk og red curry paste og la det varmes i 5-10 minutter til
  - Mens suppen koser seg på svak varme kan du kutte opp asparges i firkanter og freser dette i noen minutter. 
  - For ekstra crispy sesamfrø kan du også frese disse raskt i en panne. 
  - Suppen er klar for servering, og du kan strø over asparges og sesamfrø i skålen. 
  - Kos deg med suppen og nyt den gjerne med litt varmt brød.

  Jeg koste meg med suppen sammen med brød som jeg smørte rapskokos på fra Berit Nordstrand.  Ønsker alle en strålende kveld og en fin helg! Jeg har jobbhelg igjen, men skal kose meg maksimalt uansett :-)

  :-D

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 21.04.2017, 22:55
 • Kategori: Supper
 • 11 kommentarer
 • Hvorfor søtsuget må vekk og hvordan


  8 comments
 • Publisert: 19.04.2017, 22:33
 • Kategori: Helse
 • Visste du at sukkerinntaket ditt ikke skal overstige mer enn 10% av det du spiser daglig? Dette er anbefalinger fra helsedirektoratet som du kan lese mer om her. Dette tilsvarer rundt 45 g sukker eller 180 kcalorier for en jente/dame på 60 kg. Dette er snakk om litt mindre enn 2 små eventyrsjokolader daglig. Men jo mindre jo bedre og ingenting er det beste. Søtsaker er jo faktisk tomme kcalorier som ikke inneholder noen gode egenskaper for kroppen. Men når det er sagt så skal jeg si meg enig i at det er lov til å kose seg innimellom.   Så hvorfor vil vi egentlig ha dette sukkeret? På tross av at vi allerede vet at det ikke er bra for oss? Les videre og følg veien fra sukkeret i matskålen og ut i blodet ditt. Kanskje du vil få en bedre forståelse for hvorfor dette faktisk ikke er bra for deg i lengden. 

  Hvorfor er det egentlig så vanskelig for noen å unngå søtsaker?

  Søtsaker blir ofte omtalt som en type rus, hvertfall er det noe som uten tvil er avhengighetsskapende. Grunnen til dette er egentlig ganske enkelt. Sukkeret vi spiser fra søtsaker eller enkle karbohydrater er maten til hjernen når den omdannes til glukose i kroppen. Derav føler vi oss fort kvikk og rask etter inntak av sukkerholdig mat. I tillegg til dette stimulerer inntak av søtt produksjon av signalstoffene serotonin og dopamin som gir oss en følelse av tilfredshet og belønning. Om du tenker deg om, hvor lenge varer denne tilfredsheten? Faktumet er at det ikke er lenge og vi føler oss fort slappe og sofasløve kort tid etter at blodsukkeret begynner å synke igjen. Noe som skjer raskt etter inntak av mat som hovedsakelig er sukkerholdig. Vi mennesker er vanedyr. Når vi trenger energi raskt kan vi fort assosiere sukkerholdig mat med lykkerus, løftet sinnsstemning og energinivå!   Så, hva skjer egentlig når vi spiser søtsaker?

  Fra vi putter søtsakene i munnen går maten gjennom spiserøret til magesekken, her eltes den og etter kort tid går den veien videre til tarmen hvor sukkeret brytes ned og omdannes til det som kalles glukose. Når denne omdanningen fra sukker til glukose er ferdig er glukosen klar for å bli tatt opp i blodet. Det er nå vi får en blodsukkerstigning som når en topp etter bare 30 minutter! Hvor fantastisk raskt jobber vel ikke kroppen vår? I tillegg til økt nivå av blodsukker får vi også en økning av insulin i kroppen. Insulinets oppgave er å frakte glukosen ut av blodet slik at det kan brukes som energi eller lagres i kroppen (som f.eks i fettvevet). Leveren hjelper også til her ved at den omdanner glukose til glykogen - som er lagringsformen til glukose i kroppen. Det som blir lagret av glukose som glykogen kan senere omdannes tilbake til glukose og brukes når vi trenger påfyll av energi, som f.eks mellom måltidene. Men lagringskapasiteten er ikke uendelig og når det ikke er mer lagringsplass blir den overflødige andelen av glukose omgjort til f.eks fett i fettcellene.

  Hele denne prosessen gjentas hver gang du hopper i sukkerskålen eller spiser enkle karbohydrater (hvitt brød, hvit pasta, kjeks, kaker, sukkerholdig drikke..). Ettersom insulinet jobber på spreng hver gang du inntar store mengder sukker vil det over lengre tid påvirke insulinets virkning. Til slutt vil ikke insulinet ha den samme kraften den har og man kan utvikle det som kalles for prediabetes, kanskje bedre kjent som insulinresistens. Dette er en tilstand hvor kroppen får høye nivåer av insulin samtidig som den kan ha en høy blodglukose. - "Men skrev du ikke isted at insulin frakter glukosen UT av blodet? Om man har mye insulin, hvordan kan man DA fortsatt ha høy blodglukose?" . Ved en insulinresistens har ikke insulin den samme effekten på glukosen som den tidligere hadde. Bukspyttkjertelen som skiller ut insulinet merker at det ikke lengre reagerer som den skal og den prøver å kompensere for dette ved å skille ut enda mer insulin. Til slutt vil ikke insulinet være tilstrekkelig og man vil kunne utvikle diabetes type 2. 

  Ved insulinresistens kan man få økt appetitt og søtsug i tillegg til at det vil det være vanskeligere å gå ned i vekt. Dette forklarer Fedon Lindberg at kommer av fordi insulin påvirket nivået av et enzym som heter lipoprotein lipase, denne fungerer ved at fettcellene lagrer overflødig fett som befinner seg i blodet. Selvom du spiser lite nok til å gå ned i vekt vil fettlagring i kroppen være økt og du vil da lettere legge på deg - og da ikke pågrunn av matinntaket ditt men av det høye insulinnivået i kroppen. 

  Tre enkle kostholdsråd som gjør at du kan forebygge insulinresistens eller minske graden av en allerede påbegynt insulinresistens:

  1. Vær fysisk aktiv regelmessig; 30 minutter - 1 time hver dag. 
  2. Opprettholde en normal kroppsvekt - ikke innta mer kcalorier enn man klarer å forbrenne.
  3. Spise sunt og variert og unngå for mye sukkerholdig mat. Husk at karbohydrater ikke i seg selv er farlig, tvert imot. Du må bare huske å la det være grove karbohydrater med mye fiber og næringsstoffer. 

  Til slutt, noen tips til å holde seg unna dette sukkersuget..

  1. Drikk vann som tørstedrikk og til måltidene. Dropp brusen, juicen og annen sukkerholdig drikke. Les på næringssinnholdet før du kjøper drikke med smak! Ofte kan søtsug og generelt sultfølelse komme av at du faktisk bare er tørst. Om du ikke har spist på mange timer er det selvsagt magen som rumler; men om det ikke er lenge siden du spiste er det ofte bare kroppen din som trenger væske. 

  2. Rens kjøkkenet for snopebiter. Det som du ikke har tilgjengelig har du også vanskeligere å få tak i. Om du så bare må ha en sjokoladebit og er på vei ut døren for å kjøpe det - spaser til butikken. Da får du luftet tankene til å tenke over om du virkelig har behov for det. Isåfall om du ender opp med å kjøpe litt sjokolade har du uansett vært i litt aktivitet på veien. OBS! Gjelder ikke for dere som har butikken rett rundt hjørnet...

  3. Vær i fysisk aktivitet om suget skal komme. Det er ikke bare snop som gir oss lykkerus. Hvem har noengang satt seg i en sofa etter en deilig treningsøkt og sagt; "dette angrer jeg skikkelig på!".. Noen? Frisk luft og aktivitet bidrar til å utskille endorfiner som gjør oss lykkelige og gir oss en deilig sunnhetsfølelse. Da har vi vel ikke den stor trangen til å spise grisemat? 

  4. Spis til hvert måltid! Jeg kan ikke poengtere dette nok. Ved å spise 3-4 måltid daglig i tillegg til mellommåltid så holder du blodsukkeret stabilt utover hele dagen. Det er når blodsukkeret ditt er lavt du hopper i grisebingen. Hodet skriker etter det og vi gjør som den sier. Vi ruser oss på søppelmat og angrer kort tid etterpå. Om blodsukkeret ditt hadde vært jevnt hadde ikke dette skjedd. Isåfall så har vi mer kontroll når vi da først spiser snop. Vi kan vel ikke presse i oss så mye når magen allerede kjennes god og mett ut?

  5. Ikke bare unngå rent sukker men unngå raske, enkle karbohydrater. Det er disse karbohydratene som har laget den store lavkarbobølgen. For grove kornprodukter er mettende, sunt og absolutt helt nødvendig! Dropp lavkarbo men spis "grovkarbo". Havregrøt er et nydelig eksempel. Hvor lenge er du mett på to fine/halvgrove brødskiver med sukkerholdig pålegg i motsetning til en porsjon havregryn? Kroppen din bruker mye lengre tid på å fordøye havre enn hvetemel og det er AKKURAT derfor det holder oss mett lengre. Fordøyelseskanalen koser seg med næringsstoffene den finner i havren og bruker god tid på å sortere inn det den ønsker og trenger. 

  Husk at en sunn livsstil verken trenger å være en diett eller en plage. Det handler bare om å like å lage mat, planlegge og nyte den maten man naturlig finner på denne fantastiske kloden. 

  OBS! Bildene er funnet og lånt fra google. 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 19.04.2017, 22:33
 • Kategori: Helse
 • 8 kommentarer
 • Its Friday, I´m in love


  4 comments
 • Publisert: 07.04.2017, 18:41
 • Kategori: Søtt og sunt
 • Siden jeg hadde så vondt i hodet i går ble jeg veldig lat - og til slutt veldig godtesyk. Så jeg endte opp med å søke opp en feit oppskrift på kjeks som jeg gjorde hakket "sunnere". Her kan jeg vise dere hvor enkelt det er å slippe de ekstra kcaloriene om man bare justerer litt på oppskriftene. 

  Den originale oppskriften fant jeg i et enkelt googlesøk og endte opp med å bruke Freia sin som du kan finne her. I deres oppskrift brukte de 225 g smør som jeg kuttet ned til 100 g (her sparte jeg 916 kcalorier!). De brukte også 2,5 dl sukker (1/2 hvitt og 1/2 brunt) - her brukte jeg heller 1 dl kcalorifritt sukrin som sparte meg for 754 kcalorier. Til slutt brukte de 5 dl hvetemel som jeg gjorde om til 2 dl hvetemel og 3 dl havremel som økte fiberinntaket i tillegg til at jeg slapp unna med enda 114 kcalorier. 

  Totalt inneholdte alle kjeksene 1784 kcalorier mindre enn i oppskriften til freia som jeg syns er ganske oppsiktsvekkende. Kjeksene jeg lagde inneholdte nok kcalorier i seg selv så hvorfor legge på enda flere kcalorier enn nødvendig? Jeg er ikke helt sikker på kcaloriinnholdet i hver kjeks pga sjokoladen som jeg la til men uten denne lå hver kjeks på rett under 200 kcalorier. 

  Min oppskrift på disse feite herlighetene som forresten er lov når man bare må:
  - 1 dl sukrin
  - 100 g margarin
  - 2 egg
  - 1 ts vaniljesukker
  - 3 dl havremel
  - 2 dl hvetemel
  - Om nødvendig litt vann

  Det du gjør:
  - Bland margarin og sukrin
  - Bland inn eggene sammen med vaniljesukker
  - Legg til havremel og hvetemel og bland inn litt sjokolade til slutt
  - Sett i ovnen på 180 grader og stek i 20-25 minutter. 
  - De smaker best når de har stått litt, deigen er ofte litt for myk i begynnelsen. 
  - KOS DEG  Middagen min i dag ble en kjapp wok blanding med kjøpekrydder som jeg blandet med yoghurt. Syns sjeldent disse krydderblandingene og sausene man kjøper på butikken smaker noe særlig godt og denne gangen var heller ikke et unntak. Middagen var dermed ikke helt velykket med andre ord! 

  - Ønsker alle en strålende helg og en fin påske til dere som begynner med den i dag!

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 07.04.2017, 18:41
 • Kategori: Søtt og sunt
 • 4 kommentarer
 • Pasta med brokkoli, 529 kcalorier (vegansk + laktosefri)


  10 comments
 • Publisert: 06.04.2017, 16:40
 • Kategori: Middagsretter
 • Dette er en av mine favorittmåltider i ukedagene. Det er så enkelt og kjapt - og ikke minst deilig!

  I dag tror jeg at jeg stod opp med feil fot. Eller som jeg sa til min kollega, tror kanskje det egentlig bare var beina mine som våknet. Hodet mitt er hvertfall ikke tilstede. Det verker og jeg føler meg ganske utmattet. Skal hive innpå noen appelsiner til dessert i tilfelle jeg begynner å bli syk og faktisk bare kose meg i sofakroken med noe varmt i koppen og kanskje et par sjokoladebiter. Det er så typisk meg å begynne å bli syk når det nærmer seg ferie. 

  Det du trenger til to personer:
  - Fullkornspasta type "penne" for 2 porsjoner
  - 1 brokkoli
  - 5 sjampinjonger
  - Alpro, cuisine soya (matfløte)
  - litt vårløk

  Det du gjør:
  - Kok opp pasta og brokkoli hver for seg
  - Fres sjampinjong i en panne
  - Bland brokkoli og sjampinjongene sammen med pastaen når den er klar (etter du har helt ut vannet selvsagt) og bland inn soya matfløten. La dette varme litt og hell over gressløken. 
  - Vips så var det klart!
  - Om du ønsker ekstra deilig pasta kan du drysse over litt parmesan ost evt annen type   

  Ønsker alle en fantastisk dag videre!

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 06.04.2017, 16:40
 • Kategori: Middagsretter
 • 10 kommentarer
 • Vannmelon smoothie - under 100 kcalorier


  20 comments
 • Publisert: 04.04.2017, 22:35
 • Kategori: Smoothie
 • Jeg skrev tidligere i dag at jeg skulle lage smoothie med vannmelon. Jeg blandet sammen ca 100 g vannmelon med 4 stk jordbær og 1/2 banan + 1 dl vann. Det var supergodt! Og bare 98 kcalorier! Det her skal jeg må fryse ned å lage is på pinne av når sommeren kommer. Vist du ikke liker smoothien alt for søt men ikke bitter så er dette noe for deg. 

  Næringsinnhold totalt:
  Kcalorer: 98 
  Fett: 0,4 g fett (hvorav mettet 0,1 g)
  Karbohydrater: 21,1 g
  Protein: 1,7 g

  Ellers får du i deg godt med B6 og vitamin C - men de andre næringsstoffene er det ikke mye å skryte av i denne retten så jeg vl anbefale den mer som et mellommåltid eller som en erstatter for når vi "craver" noe usunt. 

  Ønsker alle ellers en strålende fin kveld <3 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 04.04.2017, 22:35
 • Kategori: Smoothie
 • 20 kommentarer
 • Vårens første fjelltur og burger!


  4 comments
 • Publisert: 04.04.2017, 11:47
 • Kategori: Hverdag
 • I går var det skikkelig herlig i luften her hjemme i Bergen. Solen var også deilig og varm. Selvom dagen i dag er grå med dråper av regn så har jeg fortsatt vårkribling i magen. Det er så mye gøy som skal skje fremover! Vår og høst, mine absolutte favorittårstider. Hvilke er din?

  Været i går gjorde at jeg fikk skikkelig cravings på burger så jeg plukket med meg en burgerblanding fra coop etter jobb. På dager hvor solen endelig titter frem for å stråle ut litt vitamin D, ja da må vi faktisk ut å leke med den. Så det ble en grønnsaksburger laget på potet, linser, mais og aspargesbønner fra "Liv Laga". Bravo Liv! Dette er den beste jeg har smakt hittil! Den var cripsy og sprø og smakte helt nydelig. Den er både glutenfri og soyafri for dem som er allergiske. Elles om du er av dem som har hørt spekulasjonene rundt at soya er skadelig? Dette kan jeg komme tilbake til seinere, men noe forskning viser at ultravarmebehandling av både meieriprodukter og soyaprodukter (dette skal stå på pakningen i form av UHT og gjør at melken har lengre varighet) kan øke kolesterolet i kroppen vår. MEN, så må vi ikke glemme alle de fine godene med soyaprodukter i tillegg til at du kan finne den uten ultravarmebehandling. Jeg tenker at alt må spises med måte og siden vi er i en begynnerfase med stadig økning og variasjoner av vegetarprodukter så vil det nok både komme mer forskning og mer utvalg!

  Det ble ikke fjelltur før ut på kvelden, så vårfølelsen forvant litt oppå fjellet da det kom noen skikkelige vindkast. Men det var så deilig å trene ute igjen, det gir en helt annen følelse i kroppen og det letter godt på skuldrene. Jeg sa at vist det var sol i dag så ville jeg ta en tur på stoltzen før jobb. Vet ikke om jeg hadde fullført den tanken, men sol var det ikke uansett.. Beste tipset til å faktisk gå på trening etter en lang dag eller på morningen er å faktisk ta på deg treningstøyet med en gang du våkner eller kommer inn døren. Da er hvertfall den første etappen gjennomført!  Etter jobb skal jeg lage en deilig smoothie med vannmelon. Jeg har lagt banan og jordbær i fryseren for ekstra oppfriskende smak. Kommer kanskje på noen andre gøye ingredienser mens jeg venter. Har du noen gode ideer?

  Ønsker alle en fin dag <3

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 04.04.2017, 11:47
 • Kategori: Hverdag
 • 4 kommentarer
 • Ukens deiligste middag


  4 comments
 • Publisert: 02.04.2017, 14:23
 • Kategori: Middagsretter
 • Jeg har ikke vært så flink å blogge denne uken. Jeg kan skylde på både tidsklemmen og litt latskap etter at jeg har gjort alt som faktisk må gjøres. Tidsklemmen kan jeg ikke gjøre så mye med, men latskapen er det mye jeg kan gjøre med.

  Men noen ganger må man kjenne etter om det er latskap eller heller kroppen som trenger en liten hvil fra hverdagskaoset. For på ett eller annet tidspunkt, uansett hvor bra man spiser, hvor mye man sover, hvor flink man er å ta vare på seg selv og trene så vil man alltid møte noen små knekker innimellom. Det viktigste er at vi da tar oss litt tid til å få slappet av og roet ned. Kanskje gjøre noe som du virkelig heller vil gjøre, noe du har tenkt på lenge. Men da er det også viktig at vi fortsatt har fokuset klart på hvor vi er når man er ferdig med å hvile.  

  Nå skal jeg dele med dere min favorittmiddag fra uken som har gått. Til dere som spiser kjøtt kan denne fint brukes sammen med kjøttstykket deres (husk å unngå fete og bearbeidede kjøttprodukter). Og til dere som ikke spiser kjøtt - denne oppskriften er perfekt både uten kjøtt og annet tilbehør - jeg bare elsker kombinasjonen av denne grønnsaksblandingen. Dessuten er det jo også SÅ enkelt!  1 porsjon gir totalt 473 kcalorier
  Denne retten inneholder mye av de flerumettede fettsyrene, vitamin E, vitamin B6, folat, fosfor , kostfiber, vitamin A kalium og rikelig med vitamin C. I tillegg inneholder det noe tiamin, riboflavin, magnesium, sink og kobber.  Det eneste du ikke får i deg i det hele tatt er vitamin B12 samt ørlite av selen og jod. 
  B12 er ikke så lett å få i seg uten å spise kjøttprodukter, men noen soyaprodukter som alpro sine er tilsatt vitamin B12. Selen kan du finne i fisk, innmat og egg. Viktigste kilde til inntak av jod i Norge er meieriprodukter da det tilsettes jod i kraftforet til dyrene. I tillegg kan du få i deg jod fra saltvannsfisk og skalldyr (dobbelt så mye som i fet fisk). Internasjonalt er den største kilden til jod i husholdningssalt men i Norge tilsetter vi mye mindre jod i salten og derav er det ikke like god kilde til jod. Burde dette kanskje revurderes?

  Oppskrift for 2 personer:
  - 0,5 stk brokkoli
  - 0,5 stk blomkål
  - 240 g frossen rosenkål
  - 10 stk asparges
  - 4 ss flytende margarin om ønsket
  - Ris, jeg brukte jasminris for det var det jeg hadde men naturris (brun ris) er den beste sorten og gir den enda flere næringsstoffer. 

  Det du gjør:
  - Kok opp brokkoli og blomkål med 2 ss flytende margarin
  - Kok opp rosenkålen med 2 ss flytende margarin
  - Stek raskt aspargesen i en panne 
  - Kok opp 2 porsjoner ris

  Håper det frister

  Ønsker alle en strålende lørdag!

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 02.04.2017, 14:23
 • Kategori: Middagsretter
 • 4 kommentarer