hits

henriettethorkildsen


Hverdagsmas


8 comments
  • Publisert: 29.03.2017, 10:31
  • Kategori: Blogg
  • Travel uke igjen, får ikke så mye tid til å blogge da. Nå sitter jeg å forbereder noen kostholdsplaner og koser meg med kaffe nummer to på kjøkkenbordet. Jeg er snart klar for jobb, men kjenner at grumseværet ute får meg til å ville sitte meg i ett hjørne med en god bok. I går kjøpte jeg den etterlengtede boken "sjarmen med tarmen" og gleder meg til morsomt og lærerikt lesestoff. Tror denne boken er laget for absolutt alle og jeg forstår bare ikke hvorfor dette ikke har vært pensum fra barneskolen?Jeg forstår oppriktig ikke hvorfor poesi og analyse av dikt skal kreve så mange timer når mat og helse nesten ikke blir gjennomgått. I mat og helse kan jo dessuten bare huske at vi lærte å lage mat. Som det å koke poteter, lage kjøttkaker og sist men ikke minst å vaske opp etter oss. Er dette godt nok? 

    De største livsstilssykdommene vi har i Norge blir jo uten tvil påvirket av kostholdet vårt - så tror det er veldig viktig at barna får kunnskap om mat så tidlig som mulig. Hva tenker du om dette temaet? 

    Følg meg forresten også gjerne på instagram ved å trykke på bildet under :-) 



    Ønsker alle en strålende dag - jeg er snart klar for jobb :-)

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 29.03.2017, 10:31
  • Kategori: Blogg
  • 8 kommentarer
  • Kveldsmat på 188 kcalorier


    6 comments
  • Publisert: 26.03.2017, 22:25
  • Kategori: Smoothie


  • Her er smoothien fra kostholdsplanen jeg lå ut som du kan finne her

    Det er så oppfriskende med en smoothie på slutten av dagen - og denne er frisk og god med smaken fra jordbærene og appelsinjuice. 

    Det eneste du trenger er:
    - 100 g appelsinjuice
    - 100 g jordbær
    - 50 g banan
    - 100 g naturell yoghurt evt soya





    Håper alle har hatt en strålende helg 

    - Henriette :-D

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 26.03.2017, 22:25
  • Kategori: Smoothie
  • 6 kommentarer
  • Havregrøt (vegansk + glutenfri + laktosefri)


    9 comments
  • Publisert: 26.03.2017, 14:51
  • Kategori: Frokost


  • 1,5 dl havregryn, 233 kcal
    7 stk bjørnebær, 17 kcal
    1 jordbær, 10 kcal
    3/4 banan, 75 kcal
    2 ss linfrø, 82 kcal
    2 dl vann

    Totalt 417 kcalorier

    Det er så sunt og godt med havregrøt til frokost. Viste du at oppskriften over gir deg 60% av kostfiberet du trenger på en dag? I tillegg har du fått i deg over halvparten av de flerumettede fettsyrene (51%), vitamin C (51%), magnesium (64%), kopper (63%) og fosfor (75%).



    Ikke nok med dette får du også i deg mer enn 1/4 av karbohydratene du trenger i tillegg til tiamin, B6, jern, kalium, sink. 



    Havregrøt er med andre ord heller undervurdert en overvurdert! Dessuten holder det deg jo mett frem til neste måltid. 

    Hva liker du å spise til frokost?

    Ønsker alle en strålende søndag :-D

     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 26.03.2017, 14:51
  • Kategori: Frokost
  • 9 kommentarer
  • Bakt søtpotet


    8 comments
  • Publisert: 25.03.2017, 12:18
  • Kategori: Tilbehør
  • Jeg tror dette var en av de største søtpotetene i verden - at det faktisk funket å få den gjennomstekt var ett spørsmål jeg hadde i hodet i de 60 minuttene den stod i ovnen. Men det gikk! Og det var supergodt! Klarte selvfølgelig ikke å spise hele selv, og neste gang tror jeg at jeg skal fylle den med enda flere godsaker - men dette var egentlig bare en liten cravings jeg fikk på noe salt og søtt. 

    Jeg brukte den chilenske pebren som du kan finne oppskrift på her, den passet perfekt som en kontrast til den søte smaken av søtpotet. Så brukte jeg sukkererter og salat som tilbehør. Men bakt søtpotet i seg selv er jo et flott tilbehør til middagsmåltidet.



    Det eneste du gjør er å stikke hull i søtpoteten med en gaffel - jeg tror jeg gjorde det 8-10 ganger da den var så unormalt stor. Deretter stekte jeg den på 210 grader i 60 minutter. Så du har plenty av tid til å gjøre på andre ting mens du venter.

    Ønsker alle en flott lørdag! 

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 25.03.2017, 12:18
  • Kategori: Tilbehør
  • 8 kommentarer
  • Kostholdsplaner på 2000 kcalorier


    2 comments
  • Publisert: 24.03.2017, 00:40
  • Kategori: Kostholdsplaner
  • Nå har jeg slått sammen 2 ganske like kostholdsplaner som jeg gjerne vil dele med dere her på bloggen. Forskjellen på dem er middagen, hvor den ene har torsk (og brokkoli) og den andre har laks (uten brokkoli).

    Det vil være mindre vitamin D i kostholdsplanen med torsk mens det vil være mindre jod i kostholdsplanen med laks (om det er tilsatt jod i salten din hjemme kan dette øke jodinntaket, men vær forsiktig med bruken av salt). Ellers vil begge kostholdsplanene oppfylle det anbefalte daglige inntaket for en frisk person som ikke trenger noe ekstra tilskudd på grunn av trening/sykdom/graviditet og som har ett energibehov på 2000 kcalorier.

    Ellers er det litt lite av de gode flerumettede fettsyrene i begge planene - men dette kan du få nok av om du legger til 1-2 ss flytende margarin over fisken som skal i ovnen, men da må du også huske på å legge til 70-150 kcalorier ekstra. 

    Om du prøver å gå ned/opp i vekt kan du kutte ut eller legge til mat i planen. Dermed øker du/reduserer du kcaloriinntaket. Men før du skal begynne å gå ned/opp i vekt er det viktig at du har regnet ut ditt energibehov. Dette kan du enkelt gjøre på nett, f.eks her. OBS! Om du skal kutte ut matvarer må du være obs på at næringsinnholdet også da vil bli redusert. 

    For de som er veganere/vegetarianere kan du bruke plantebasert yoghurt og rømme, vegansk ostepålegg og evt soyakjøtt/tofu/bønner til middagen. 

    Kostholdsplan med torsk

     

    Kostholdsplan med ovnsbakt laks


     

    Håper det frister :-) 

     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 24.03.2017, 00:40
  • Kategori: Kostholdsplaner
  • 2 kommentarer
  • TBT - Min største kjærlighet


    6 comments
  • Publisert: 23.03.2017, 11:47
  • Kategori: Blogg


  • Det er godt å sitte seg ned å mimre på årene som har gått. Da ser man hvor heldig man har vært, hvor mye man har lært og opplevd disse årene. Det kan være fint i den grå vinterhverdagen, når man fort føler at tiden går til nødvendige arbeidsoppgaver og ikke eventyr <3. 

    Min første throw back thursday måtte selvsagt bli min solstråle, min bestevenn, min lille sønn, mitt alt. Min kjære lille Pirata. For et år siden måtte han sovne stille inn da kreften stjal han ifra oss, den kom stille og ble ikke oppdaget før det var for seint. Vi sitter fortsatt igjen med spørsmål, undring om det er noe vi kunne gjort. Heldigvis hadde han det bra til sine siste dager, og vi sitter igjen med alt han har lært oss om kjærlighet, tålmodighet og omsorg. 









    Du er dypt savnet, men jeg er så mye sterkere etter å ha hatt en så ren sjel i livet mitt. 
    <3

    - Ønsker alle en fantastisk dag, jeg skal mimre om alle våre soldager og sofakosdager. 

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 23.03.2017, 11:47
  • Kategori: Blogg
  • 6 kommentarer
  • Chilensk pebre


    11 comments
  • Publisert: 21.03.2017, 01:07
  • Kategori: Tilbehør
  • Vet du. Dette er verdens beste pålegg når du er sugen på noe salt. Pebre brukes nok mest som tilbehør til maten men på restaurantene i Chile får du det alltid sammen med varme rundstykker som en gratis forrett. DET er noe av det beste jeg vet og herregud for et savn. 

    Nå er det allerede 3 år siden jeg var i Chile så jeg har lenge mast på kjæresten min om å lære meg å lage pebre på den skikkelige måten. Vi prøvde endelig i dag - og den ble faktisk utrolig god selvom svigermor sin er bedre. Gjett om jeg skal smiske med henne for å få hennes hemmelige ingrediens. Kanskje jeg får lov til å dele med dere her på bloggen! Hennes er bare HELT himmelsk

    Maten i Chile er generelt så utrolig mangfoldig og smakfull. Jeg har aldri vært i et land med så mange skatter. Men det må jo sies at jeg var ganske heldig som hadde en av de beste guidene til å veilede meg til dem også. Noe jeg så absolutt ble imponert over er alle de forskjellige fiskerettene de har, for ikke å snakke om hvor mange ulike typer fisk og skalldyr de serverte. Mange av dem får vi ikke en gang tak i her hjemme i Norge!



    Det du trenger til pebren vi disket opp (den er litt sterk):
    - 3-4 tomater
    - 3/4 boks opphakkede tomater (gogreen)
    - 1 chili (kan sløyfes)
    - MASSE frisk koriander, jeg brukte nesten en hel pakke
    - 1-2 ss olivenolje
    - 3-4 hvitløksbåter 
    -1/4 gulløk
    - Litt salt og pepper 
    - 1 ts paprikapulver (rød)

    Om du ikke er så glad i sterk mat kan du prøvde deg litt frem med løken og chilien.

    Det du gjør:
    - Miks alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Prøv deg frem med smakene!



    Håper det frister :-D

    - Henriette

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 21.03.2017, 01:07
  • Kategori: Tilbehør
  • 11 kommentarer
  • Noe av det vakreste jeg har lest på lenge


    4 comments
  • Publisert: 16.03.2017, 23:14
  • Kategori: Blogg
  • Jeg har alltid flere bøker å lese på en gang - og ofte leser jeg de flere ganger før jeg i det hele tatt er ferdig med dem. Jeg er en perfeksjonist - jeg må ha alt inn med teskje. Dette utdraget er fra "Den grønne supermaten" til David Sandoval. Utrolig interessant lesestoff. Kelly Morehead, en forkjemper for grønn mat, skrev dette på sine siste dager og Sandoval deler det med oss i sin fantastiske bok. Anbefaler absolutt å lese den!

    "Hvis du ønsker å ta farvel med meg, så ta ikke et fly for å komme til min gravferd, og send ikke blomster fra et drivhus, siden de bruker fossilt brensel som svekker osonlaget. Send ikke kort eller gaver som er laget av trær eller må leveres med luftpost. Gå heller til butikken, eller skru av en lampe som du ikke bruker, plant et tre og smil til en du ikke kjenner. Gjør noe for å gjøre denne verden til et bedre sted for våre barn. Da kan jeg hvile i fred."

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 16.03.2017, 23:14
  • Kategori: Blogg
  • 4 kommentarer
  • Detox salat


    4 comments
  • Publisert: 16.03.2017, 19:50
  • Kategori: Salater
  • Jeg skulle egentlig bare lage meg selv en skikkelig næringsbombe til middagsmat i dag - men det endte med at jeg lagde så mye at jeg sikkert har til både lunsj og middag i flere dager. Så jeg skal prøve å korte ned oppskriften slik at den ikke blir like enorm som den jeg lagde. 

    Denne salaten burde egentlig blitt en tradisjon etter helgekosen for å få en reel detox. Du føler deg så mye mer oppkvikket og sunn i kroppen etter et slikt måltid. 

    Du kan også selvsagt bruke salaten som et smakfullt tilbehør.

    Det du trenger til salaten:
    - 4-5 blader kålhode
    - 4-5 blader rødkål
    - 1/2 brokkoli
    - 8 rosenkål
    - 4 gulrøtter
    - 2-3 dl mandler
    - 1 dl solsikkekjerner

    Vist du vil lage din egen dressing til trenger du: 
    - 2 ss olivenolje
    - 1/2 sitron
    - 1 ts fersk ingefær
    - 3 ts dijon sennep
    - 2 ts honning eller lignende
    - 1/4 ts havsalt



    Det du gjør:
    - Kok rosenkål, jeg bruker alltid litt smør i vannet for ekstra god smak. Jeg ELSKER rosenkål. 
    - Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin/blender. Jeg brukte en sånn miniutgave så det tok meg litt ekstra tid. Vist du også må gjøre det slik tok jeg litt og litt oppi maskinen og rørte til slutt alt sammen i en skål. 
    - Når rosenkålen er ferdig blender du den inn sammen med det andre.
    - Miks alle ingrediensene til dressingen, hell over salaten og bland godt. 
    - Kos deg med måltidet og vit at kroppen din ELSKER det. 





    Håper det frister!
    - Henriette :-D

    #fitness #helse #mat #sunt #kosthold #livsstil

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 16.03.2017, 19:50
  • Kategori: Salater
  • 4 kommentarer
  • Helgens bildedryss


    10 comments
  • Publisert: 14.03.2017, 00:17
  • Kategori: Hverdag
  • Publisert: 14.03.2017, 00:17
  • Kategori: Hverdag
  • 10 kommentarer
  • Travel hverdagssuppe


    6 comments
  • Publisert: 13.03.2017, 23:49
  • Kategori: Supper
  • Toro er greit å ha når man bare svinger innom døren før man skal løpe videre. Så for min del ble dette den lettvinte løsningen idag- men som fortsatt gjorde meg god og mett og ga meg rikelig med næring. Jeg hadde plenty av energi etter måltidet som jeg videre fikk brukt på trening! *stort smilefjes*.

    Det er fort gjort å droppe treningen når man har mye på agendaen. Men når jeg unngår å trene på grunn av tid så vet jeg innerst inne at dette er å ta en liten hvit løgn. Jeg hadde jo trossalt hatt tid om jeg planlagte og prioriterte bedre. Om jeg løftet rumpen fra sofakroken. Om jeg våknet tidligere. Eller bare hadde latt være å bruke kvelden på TV serier og "scrolling" på mobilen.

    Men jeg vet veldig godt at det er lett å bli fanget av fellen. Den siste innspurten av bachelorgraden min før jul med jobb ved siden av (egentlig omvendt) ødelagte hele treningsrutinen min. Når jeg endelig var ferdig med skolen og kom tilbake på treningssenteret var motivasjonen kanskje enda dårligere enn den var når jeg satt midt oppi kaoset. Dette kom nok av at jeg allerede følte meg svak, kroppen min tålte ikke like mye som den gjorde og den var langt ifra like sterk. Den siste tiden med skole og jobb var ganske heftig og jeg falt ganske hardt i bakken. Dette gjorde at jeg fortsatte å unngå treningssenteret i flere måneder etterpå. Heldigvis har jeg klart å komme på rett vei igjen, kanskje ikke så motivert enda at jeg går og gleder meg til å trene - men på et sted der jeg gleder meg til resultatet. På det stedet hvor jeg streber etter resultater. Til en sunnere kropp med sterkere muskler og bedre utholdenhet. Kanskje jeg til og med kan bli skikkelig flink til noe? 

    Når man ønsker en forbedring, en forandring i hverdagen er det så utrolig viktig at man tar det litt og litt. Steg for steg. Da bygger vi oss en slags grunnmur som vi blir vant til å ha der. Som vil stå der når alt annet faller fra hverandre. Akkurat nå er mitt mål og klare å komme meg på trening hvertfall 3 ganger i uken. Når det målet er nådd vil jeg sette meg ett nytt mål. 

    Hvilket mål har du?

    Tilbake til Toro suppen: Her må du gjerne ha i det du selv tror passer og som du kan skrape frem fra kjøleskapet. Det var hvertfall det jeg gjorde! Jo mer grønt jo bedre kan man alltid tenke! "Har du noengang hørt om mannen som ble syk av å spise for mye grønnsaker?" - "Nei, ikke jeg heller!".

    Det du trenger til suppen:
    - Toro blomkål og brokkoli suppe
    - 1/2 blomkål
    - 1/4 hodekål
    - Gresskarkjerner
    - Solsikkekjerner
    - Grov brødskive/rundstykke om ønsket

    Det du gjør:
    - Kutt opp brokkoli og hodekål.
    - Lag suppen som anvist på pakningen (jeg brukte kun vann til å blande ut med - grønnsakene gir nok av deilige smaker aleine).
    - Når suppen begynner å koke hiver du oppi brokkoli og hodekål og lar det koke på lav varme i ca 10 minutter. 
    - Samtidig som suppen koker kan du frese frøene på en panne, disse bare strør du over suppen når den er klar for å spises.
    - Kos deg med maten!







    Håper du har hatt en strålende mandag! :-D

    #helse #fitness #mat #kosthold #helse #middag #tips
     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 13.03.2017, 23:49
  • Kategori: Supper
  • 6 kommentarer
  • Grove proteinvafler


    8 comments
  • Publisert: 12.03.2017, 21:58
  • Kategori: Søtt og sunt
  • Dette var en flott start på dagen! Vist du liker blandingen av banan, eple og kanel så vil du også like disse. Jeg kuttet opp et eple i små biter til å ha i deigen og gjett om det skal gjøres flere ganger. Grove kornblandinger blir ofte litt tørre etter min smak, men eplet gjorde det alt annet enn tørt! Vist du ikke liker banan kan du bare sløyfe den i oppskriften og heller legge til 1 egg. 

    Denne passer både ypperlig til frokost og til søndagskosen som da kan nytes med god samvittighet. 



    Det du trenger (4 vafler):
    Frukt

    - 1 banan (evt 1 egg)
    - 1 eple
    Det våte
    - 3 dl melk (jeg brukte soyamelk)
    - 1,5 dl vann
    Det tørre
    - 1 dl sammalt speltmel
    - 1 dl sammalt hvetemel
    - 1 dl kokosmasse evt kokosmel
    - 0,5 dl golden sukrin evt annen søtning
    - 1 skje proteinpulver, vaniljesmak (kan sløyfes)
    - 1 ss kanel
    - 1 ts salt
    - 1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
    - 1 ts bakepulver
    Tilbehør
    - 1 banan
    - Honning eller grov sirup

    Det du gjør:
    - Mos banan for seg selv 
    - Miks sammen alt det tørre og ta det sammen med de våte ingrediensene
    - Kutt opp 1 eple i små biter og bland inn i deigen
    - Stekes i vaffeljern som vanlige vafler





    - Håper det frister! :-D

    #vegansk #helse #kosthold #fitness #mat #sunt

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 12.03.2017, 21:58
  • Kategori: Søtt og sunt
  • 8 kommentarer
  • Søtpotet, kikerter & spinat wok


    2 comments
  • Publisert: 08.03.2017, 23:05
  • Kategori: Middagsretter
  • I dag fikk vi besøk av svigerbroren min så jeg fant en oppskrift fra "Oh she glows every day" av Angela Liddon. Den falt i smak hos gutten som alltid spiser kjøtt. Det er så kjekt å servere veganske måltider til de som ikke har prøvd så mye av det før - dette fordi de alltid blir overrasket over hvor godt det faktisk kan være bare med grønnsaker! Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg enda ikke har servert vegansk mat til noen hvor de ikke har likt det eller sagt at de savnet kjøttet. 

    Jeg liker egentlig ikke å kalle meg selv pescetarianer, vegeterianer eller veganer. Hvorfor må jeg plassere meg i en gruppe utifra hvilke mat jeg spiser? Jeg spiser den maten jeg føler for å spise og kjøtt har lenge ikke vært inkludert. Jeg liker heller å si at jeg har kritiske øyner til den maten jeg spiser og hvor den kommer fra. Om jeg så skulle spist kjøtt derimot (noe jeg ikke har gjort på mange år) så ville jeg valgt økologisk kjøtt - som du kan finne på reindyrka om du bor i Bergen. :-)

    Større fokus på grønnsaker tror jeg uansett er viktig for alle og enhver. Både for kloden og for menneskekroppen. Når det er sagt så kan jeg legge til at vitenskapen har sterke beviser som tilsier at mennesker som spiser et vegetarisk kosthold både lever lengre og har en sunnere kropp lengre. Dette handler nok om at et slikt kosthold fortsatt inntar matvarer som egg, fisk og meieriprodukter og slipper unna mangel på utsatte vitaminer som veganere har. Men mest av alt fordi maten som inntas ofte har et variert innhold av grønnsaker som er pakket med gode næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioksidanter i motsetning til ett kjøttstykke som ikke har alle disse godene. Kostholdet blir mer snevert og samtidig inneholder det mye mettet fett og fett generelt. I bacheloroppgaven min skrev jeg om sammenhengen mellom rødt kjøtt/bearbeidet kjøtt og hjerte og karsykdommer og leste flere vitenskapelige artikler som tilsier at et høyt inntak rødt kjøtt, spesielt bearbeidet kjøtt, kan sitte deg i en stor faresone for å utvikle sykdom i denne sykdomsgruppen. Må si at jeg gleder meg til å lese mer forskning rundt akkurat dette!

    Tilbake til det deilige måltidet jeg disket opp fra kokeboken til Angela Liddon. 

    Det jeg brukte:
    - 4 ss kokosolje
    - 1 ss spisskummen 
    - 1 stk gul løk
    - 1 ts havsalt
    - 1 ts pepper
    - 3 stk hvitløksbåter
    - 4 ts ingefær eller ingefærkrydder
    - 1 ts gurkemeie
    - 1 ts chilipulver
    - 1 søtpotet
    - 1 boks kikerter (gogreen)
    - 1 boks hakkede tomater (gogreen)
    - 1 boks kokosmelk lett (400 ml)
    - 3/4 pakke spinat
    - basmatiris
    - 1-2 lime
    - Kokosflak til pynt (kan sløyfes)
    - Fersk timian til pynt (kan sløyfes)

    Det du gjør:
    - Stek risen som henvist på pakningen
    - Hakk opp gul løk, hvit løk og søtpotet (denne må også skrelles)
    - Ha kokosolje i en dyp panne og fres spisskummen i den litt før du tilsetter gul løk. La dette frese i 3-5 minutter. 
    - Ha i hvitløksbåter, ingefær, salt, gurkemeie og chilipulver. 
    - Ha så i søtpotet, kikerter, tomatene og kokosmelk. Rør rundt og la koke i ca 20-30 minutter. 
    - Legg i spinaten og når de er skrukket seg sammen er dette klart. 
    - Legg det i en skål og ha over timian krydder og kokosflak.
    - Hell innpå!





    - Håper det frister!

    #vegansk #kosthold #mat #helse #fitness #sunt 

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 08.03.2017, 23:05
  • Kategori: Middagsretter
  • 2 kommentarer
  • Smoothiebowl med chia (vegansk)


    10 comments
  • Publisert: 07.03.2017, 22:40
  • Kategori: Smoothie
  • Chia er helt super å leke med når man skal lage smoothiebowl da konsistensen blir bedre å jobbe med. I tillegg er chia pakket med gode næringsstoffer - men som jeg har skrevet i et tidligere innlegg må det ganske mye chia til før man kan få de største godene men det er uansett noe man fint bør inkludere i kostholdet. Spesielt når man ikke spiser kjøtt. 



    Det du gjør er rett og slett å lage hver del for seg i en smoothiemaskin og legge i glasset/skålen som det skal spises fra. Den jeg brukte på bildet kjøpte jeg på kremmerhuset og er super som "lunsjboks". Det som ellers er greit å vite med chia er at jo lengre det står på kjøl etter tilbereding jo bedre blir det ettersom frøene trekker til seg vannet og blir til en grøtete konsistens. Men om man skal spise den med en gang er det nok å vente ca 20 minutter. 

    Handleliste:
    - Chiafrø og spirulina (kjøpes i kostholdsbutikker)
    - Soyamelk/havremelk
    - Banan
    - Vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
    - Honning (kan sløyfes)
    - Blåbær
    - Bringebær

    Del 1:
    - 2 ss chiafrø
    - 1 1/4 soya/havremelk evt annet
    - 1/2 banan
    - Noen dråper vanilje ekstrakt
    - 1 ts spirulina

    Del 2:
    - 2 ss chiafrø
    - 1 1/4 dl soya/havremelk evt annet
    - 2 håndfuller blåbær
    - 1 ts honning

    Del 3:
    - 2 ss chiafrø
    - 1 1/4 dl soya/havremelk evt annet
    - 2 håndfuller bringebær
    - 1 ts honning

    Toppes med det du selv ønsker. Jeg brukte blåbær og en müsliblanding jeg hadde liggende:-)



    Håper det frister :-D

    - Henriette

    #helse #kosthold #fitness #mat #smoothie

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 07.03.2017, 22:40
  • Kategori: Smoothie
  • 10 kommentarer
  • Pizza i farten (lavkarbo + vegetarisk + glutenfri)


    12 comments
  • Publisert: 06.03.2017, 19:19
  • Kategori: Middagsretter
  • Dette er faktisk en av mine favorittmåter å lage "pizza" på. Jeg elsker Italiensk pizza med tynn bunn og masse tilbehør. Når jeg enten har dårlig tid eller har ett relativt tomt kjøleskap har jeg som oftest fajitas lefser i nærheten som jeg bruker til bunn og putter på alt jeg ønsker og har liggende. Jeg lager den alltid forskjellig, det er jo så gøy å prøve ut nye smaker! 

    Obs. Vist du har gluten allergi så kan du få kjøpt glutenfri fajitas lefser på butikken :-)



    Det jeg brukte på denne:
    - 1 fajitas lefse
    - Pizza saus
    - 1 håndfull med oliven
    - 1 håndfull hvite bønner
    - 1/4 rød løk
    - Grillkrydder
    - Pepperkrydder
    - Timian krydder
    - 1 håndfull med ost
    - 1 tomat

    Det du gjør:
    - Ha pizzasaus i bunnen og strø over alle ingrediensene.
    - Krydre pizzaen som ønsket
    - Stek i ovnen i ca 10 minutter på 200 grader. 







    Håper det frister til en hektisk hverdag!

    - Henriette :-D

    #kosthold #helse #fitness #lavkarbo #sunt #mat #hverdag

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 06.03.2017, 19:19
  • Kategori: Middagsretter
  • 12 kommentarer
  • Mens verden står stille


    12 comments
  • Publisert: 05.03.2017, 20:22
  • Kategori: Blogg


  • Det er viktig å sitte seg ned og drøfte med seg selv over alle tankene som svinger forbi i en hektisk hverdag. Det er slik vi vokser, slik vi blir kjent med oss selv. Dette er superviktig, ellers tror jeg mange kan komme til ett punkt i livet hvor de føler at de har forvillet seg på en annen vei enn den vi i utgangspunktet virkelig ønsket å være på. 

    Med tanke på kosthold og helse er det fort gjort å glemme hvor viktig det er å ta vare på seg selv. Det kan føles vanskelig og nesten skummelt å tenke på alt som kan skje med kroppen om den ikke blir tatt hånd om fra vi er et lite barn. Skumle tanker pleier vi å jage vekk og unngå. Men dette trenger ikke være skummelt. Har du allerede feilet? Det er aldri for sent å snu. 

    Mitt ønske og absolutte mål for livet er å ha en sunn og frisk kropp - ikke fordi jeg ønsker å se mest mulig bra ut men fordi jeg ønsker å ha en kropp som fungerer. En kropp som kan gjenspeile alle mine følelser og energiske utrop. Ønsker å alltid kunne gjenspeile mitt sanne jeg gjennom den.

    Vi må leve nå, for vi vet aldri hva morgendagen bringer. Men om morgendagen, måneden og året fremover skal glede oss med livet så ønsker vel alle at fremtiden er like frisk som den en gang var? 

    - Gjør det du trenger for å komme til ditt mål. Ikke vent til i morgen, til en ny uke, en ny måned. Gjør det NÅ. Det er nå du lever, det er nå du kan erobre verden - men mest av alt det er nå du kan erobre over deg selv. 

    #kosthold #helse #fitness #mindfulness #blogg #hverdag

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 05.03.2017, 20:22
  • Kategori: Blogg
  • 12 kommentarer
  • Lag dine egne energibarer!


    12 comments
  • Publisert: 05.03.2017, 19:55
  • Kategori: Søtt og sunt
  • Hvorfor lage energibarene selv? 
    Jo, for å ha kontroll på hva du faktisk putter i munnen! Mange av de energibarene vi kan kjøpe i butikken inneholder for mye fett og sukker - noe som tar vekk hele meningen med en energibar som skal gi deg energi i form av næringsrik energi og ikke bare tomme kcalorier. 

    Tomme kcalorier er mat som inneholder mye kcalorier men lite næringsstoffer. Du spiser med andre ord mat som nesten kun gir kroppen kcalorier - og hvem vil vel ha bare kcalorier uten de nødvendige godene? Hele poenget med mat er at vi skal gi drivstoff til kroppen. Hvorfor spise så mye mat som faktisk ikke gir næringsstoffer men som gjør at du legger på deg? Det er viktig å kose seg med det man lyster, men da er det også ekstra viktig å passe litt på til de andre måltidene. 

    Det som er så greit med disse energibarene er at du kan ha i akkurat det du selv ønsker og liker. I tillegg kan du lage den enten søt eller salt. Min versjon her er en søtere variant. Det som er viktig å huske er at en liten bar inneholder mye kcalorier - men som skrevet over er disse kcaloriene fulle av deilige næringsstoffer som kroppen vil elske og som vil holde deg mett til de større måltidene. Supert som mellommåltid eller før/etter trening. 

    Min søte versjon:
    - 1/4 kopp brunt sukker, bruk gjerne sukrin gold for å kutte på kcaloriene (kjøpes hos kostholdsbutikker)
    - 1/4 kopp smør, kan også bruke kokosfett
    - 1-2 ss honning evt annen naturlig søtning 
    - Havregryn, ca 3 dl
    - Gresskarkjerner, 0,5 dl
    - Rosiner, 0,5 dl
    - Tranebær, en liten pose
    - Solsikkefrø, 0,25 dl

    Hvordan det lages:
    - Ta smør, brunt sukker og honning på en stekepanne og fres til det er en gyllen saus. 
    - Miks alle de andre ingrediensene i en bolle
    - Hell bladingen med smør, brunt sukker og honning over i bollen og rør alt sammen. Bruk god tid på dette så det fordeler seg skikkelig.  
    - Hell blandingen så over i en stor nok ovnspanne og press blandingen litt sammen for faste barer. 
    - Stekes på 200 grader til havren er gyllen. Ca. 30 minutter. 
    - Kutt den så opp i biter før den blir helt hard og etter den har kjølt seg ned er den klar til å spises! 
     


    - Håper det frister, Henriette :-D

    #blogg #kosthold #helse #fitness #mat #sunt #hverdag

     

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 05.03.2017, 19:55
  • Kategori: Søtt og sunt
  • 12 kommentarer
  • Søtpotet pasta (vegansk)


    14 comments
  • Publisert: 02.03.2017, 19:46
  • Kategori: Middagsretter
  • Herregud så godt dette måltidet var. 



    Alt du trenger til pastablandingen:
    - 2 søtpoteter
    - Frisk koriander, jeg brukte nesten en hel bunke..
    - Gresskarkjerner, 1/2 pose
    - Spinat, 1 skål
    - Mais, 2 bokser
    - Chili, 3 stk
    - 3 hvitløksbåter
    - Veganske boller 

    Til sausen:
    - 1/4 dl olivenolje
    - 1 ts honning
    - 1 hvitløk
    - 1/2 lime

    Det du gjør:
    - Skrell søtpoteter og bruk maskin til å kutte det opp i spagettistrimler. Evt kan du kutte opp selv i lange små biter.
    - Stek søtpotetene sammen med olivenolje i en panne i ca 3 minutter. Du ser når den begynner å bli myk. Ta ned varmen og la det kose seg. 
    - Stek de veganske bollene som anvist på pakningen
    - Fres mais, chili, hvitløk, gresskarkjerner og spinat og bland alt sammen med søtpotetene
    - Putt alle ingrediensene til sausen i en blender og ha over spagettiblandingen med de veganske bollene
    - Ha over litt ekstra koriander og hell innpå!





    BON APPETIT :-)

    :-D Henriette

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 02.03.2017, 19:46
  • Kategori: Middagsretter
  • 14 kommentarer
  • Smoothielove


    6 comments
  • Publisert: 02.03.2017, 19:19
  • Kategori: Smoothie


  • Denne smoothien er så frisk og god på smak. Jeg kommer ti å lage mye av denne i sommer! 

    Alt du trenger er:

    - En kopp frosne bringebær
    - En kopp frosne blåbær
    - 2,5 dl kokosmelk
    - Proteinpulver, jeg brukte en med vaniljesmak.​

     

    Smoothien gir godt med energi og protein samtidig som bærene fyller den bl.a. med vitamin C som styrker immunsystemet vårt og øker kroppens opptak av jern fra andre matvarer.

    Jeg ELSKER blåbær. Blåbær kan man bare ikke spise nok av. Det er en god måte å få i seg kostfiber på, som denne smoothien inneholder. Kostfiber er superviktig for fordøyelsen, for at du skal ha en god fordøyelse er kroppen helt avhengig av kostfiber. La det bli en vane å ha blåbær på havregrøten, i friske salater, i smoothien og gjerne som topping på osteskiven! 

    Håper det frister! 

    :-D Henriette

    henriettethorkildsen
  • Publisert: 02.03.2017, 19:19
  • Kategori: Smoothie
  • 6 kommentarer