hits

Smoothiefest med fett

 • 17.11.2017, 07:00

Nå er jeg på flyet som skal frakte meg til TROMSØ <3 Jeg gleder meg enormt! Jeg har aldri vært så langt nord men har lenge hatt lyst på det eventyret de har å tilby der oppe. Jeg er ganske sikker på at denne turen kommer til å dra meg opp dit flere ganger. Kanskje det blir roadtrip oppover i Norge til sommeren? 

I dag har vi planlagt å gå opp Fjellheisen med noe varmt i termosen og kamera for å lete etter nordlyset! Jeg har bare sett Nordlys et par ganger, men da har de vært så små at jeg nesten måtte myse for å se det. Så nå håper jeg virkelig på å få se det alle snakker om! Uansett er det godt å komme seg litt vekk og opp til en av de fineste jentene <3

Selvom vinteren smyger seg innpå så er det fortsatt smoothiefest hver dag hos meg. Jeg merker så godt hvor tilfreds jeg er når jeg får i meg nok fett og minst mulig korn og dette er jo så enkelt med hjelp fra smoothies. Jeg føler faktisk at jeg gløder! 

Jeg kan ikke få sagt det nok. De rette fettkildene i kostholdet er såå viktig både for hjernen, huden, hormonene og VEKTEN. 

Det er spesielt noen matvarer jeg ikke kan leve foruten akkurat nå med tanke på fett:

Olivenolje: Kaldpresset olivenolje (extra virgin/ekstra jomfru) er kjent for å være den mest helsevennlige oljen vi har og blir brukt i alt fra hår og hudproduker til matlaging. Det som er viktig å huske er at den sunneste varianten av olivenolje er utelukkende den som er merket med "extra virgin". Glem alle de andre! Jeg bruker denne til salatene mine eller matlaging som ikke krever høyere varme enn 150 grader. 

Kokosolje: En fin ss kokosolje får som oftest bli med i smoothiene mine. Om jeg har spist ekstra mye en dag dropper jeg den selvsagt for unødvendig mye kcalorier. Det er utrolig mange godt dokumenterte studier om effekten kokosfett har på kroppen. Dette kommer jeg snart tilbake til da jeg ønsker å lage et helt innlegg om min favorittolje <3

Nøtter & frø: Nøtter og frø en fantastisk kilde til fett og næring. Jeg bruker nøtter som mellommåltid, som snacks, i smoothie, på salater, når jeg baker.. You name it. Frø bruker jeg gjerne i salater, på havregrøten, i bakst.. Mine favoritter er valnøtter, mandler, cashew, linfrø, hampfrø, gresskarkjerner.. Alle frø og nøtter funker fett! 

Avocado: Her har vi også en vinner. Skjønnhetsfrukten! <3 Ja, det er faktisk en frukt selvom den ikke innholder sukker men mye gode fettkilder i tillegg til andre supre egenskaper og næringsstoffer <3 Avocado skal også få sitt eget lille innlegg! Denne blir også med meg i smoothien, på knekkebrødet, i salaten eller bare rett fra skallet <3 Det beste av alt er jo at den smaker så godt! Jeg bare ha en avocado om dagen <3

Snakkes bloggen! Hei Tromsø! <3 

Raffinerte karbohydrater har blitt det nye mettete fettet

 • 30.08.2017, 11:20

Når jeg prøver å holde meg unna noe i matveien (som raffinerte kornprodukter) så er det selvsagt ikke bare bare. Det er kanskje mer kjedelig enn jeg syns det er vanskelig. Hvorfor jeg ikke kan spise mat med denne type glykemisk indeks (gir høy blodsukkerstigning) og uten næring er jo veldig klart - det er ikke bra for verken meg, deg eller nabogutten. Bollen du spiser til lunsj i ny og ne, den legger seg på haken min i form av en kvise. Andre kornprodukter, selv grovere varianter i store mengder kan legge seg i en ball i magen min så den vokser til en stor klump og blir værende som en stor klump resten av dagen. 

Derfor er jeg forsiktig med inntaket på særlig raffinerte kornprodukter som loff, pasta, hvit ris, kaker, kjeks.. Mens grovere kornprodukter inntas med jevne mellomrom. Helst det jeg har laget selv fra bunnen av. 

Jeg prøver alltid å ha liggende en krukke med hjemmelaget müsli eller granola bakt med honning i ovnen. Nam, her kan jeg jo styre vekk de kornsortene som er bearbeidet og legge inn en god dose havre, nøtter, frø og gjerne tørket frukt (uten sukker). 

"For mye karbohydrater i kostholdet er koblet til sykdom og tidlig død sier ny forskning som dekker hele 18 land".

Jeg vil at alle skal ha større fokus på karbohydratinntaket fra kornvarer og glemme innholdet av karbohydrater fra grønnsaker. En ny stor studie er blitt publisert, nok en gang blir mettet fett frikjent fra å være årsaken til alle de store livsstilssykdommene vi har i dag. Studien skriver de om her, forskningsartikkelen finner du her. Det som jeg vil er at du skal bli kjent med er det faktum at det i dag viser seg at det er for mye karbohydrater i kostholdet som er koblet til sykdom og tidlig død. Jeg har stor tro på dette - men i form av alle de raffinerte produktene vi spiser og ikke grønnsaker, noe studien ikke dekker men som vi i fremtiden kan forske nærmere på. Men det er jo hovedsakelig dette den generelle befolkningen spiser for mye av i form av pizza, brødmat, boller, kjeks, potetgull.

Jeg syns ikke det gjør noe at vi må spise mindre karbohydrater. Kroppen min har det mye bedre, magen er mindre oppblåst og midjen er mindre. Jeg føler meg stort sett lettere i kroppen enn jeg gjorde før og kommer aldri til å spise raffinerte karbohydrater til hvert måltid lengre. Det kan faktisk også være godt å faste litt fra disse matvarene og kun spise lavglykemiske karbohydrater (grønnsaker). 

Hva tenker du om dette? Spiser du mye raffinerte karbohydrater?
Ønsker deg en strålende fin dag videre <3 

Før du blir vegetarianer/veganer

 • 28.08.2017, 20:44

Jeg vil ikke være en typisk "plantebasert" blogger som skriver om alle de positive sidene med veganske og vegetariske kosthold og unngår de vanskeligere sidene med de. Jeg vil sette det på spissen. Hvorfor? Fordi flere og flere begynner å gå over til en mer plantebasert kosthold noe som et helt fantastisk - MEN jeg syns ikke dette er et kosthold man bare kan hoppe inn i. Hvorfor? Fordi det ofte er veldig store endringer som må gjøres samtidig som det faktisk ikke er for alle. Det kan plutselig føles veldig overveldende og kroppen kan samtidig selvsagt få et lite sjokk. Plutselig så er det da lettere å falle tilbake i gamle vaner. 

"HUSK ingen kropper er like og om de hadde vært det så ville vel vi til nå ha funnet en diett som alle kunne
hatt godt av, ville vi ikke? Du må selv finne din egen vei".

Vist du ikke fra før har vært flink til å lage mat fra bunnen og samtidig inkludert lite grønt så er det faktisk en liten vei å gå til en optimalt plantebasert kosthold. I Dette kostholdet er hovedsakelig mat du lager fra bunnen og inkluderer stort sett grønnsaker, frukt, belgfrukter, stivelsesrike matvarer, helkorn og nøtter. Du må ikke bare innstille hverdagen din til å hovedsakelig lage alle måltidene dine selv basert på disse matvarene men hjernen din og kroppen din må være klar.

Selv, som jeg skrev i forrige innlegg har ikke hatt en kropp som har vært helt fornøyd og har gått over til å innta litt fisk, meieriprodukter og egg. Hvor lenge dette varer vet jeg selv ikke, men at vegetarianere skal hakke på meg og andre som spiser slik syns jeg er smålig. Jeg tror jeg aldri har vært i et mindre inkluderende samfunn - som hakker på de som prøver men ikke gjør det godt nok. Dette er ikke alle, men det er dessverre mange. Jeg velger å tro at det kommer av de daglige kommentarene de gjerne får og må slite med av de som selv spiser kjøtt. Det å måtte stå opp for seg selv og sine valg er kjipt, men husk at du gjør akkurat det samme med de som prøver å omstille seg og som også uansett gjør et stort tiltak for å gjøre denne verden bedre. 

Jeg velger å ha en kropp som er fornøyd, fordi jeg er glad i kroppen min og vil leve et sunt og friskt liv. Noe jeg gjør på et kosthold som er opptil 80% vegansk. For å spesifere dette er jeg fult klar over at jeg ikke er vegansk - men jeg er fortsatt fornøyd med innsatsen min og vi får se hva fremtiden bringer. Vi trenger fortsatt mye mer forskning rundt både kjøtt og vegansk kosthold før jeg kan føle meg trygg på å gå 100% inn. 

Men en ting er helt sikkert - et kosthold rikt og variert på grønnsaker og naturlige råvarer har uttalige gode helsegevinster og jeg vil anbefale absolutt alle å velge mer grønnsaker i hverdagen. Ikke bare blir midjen mindre av å kutte kornprodukter ut med deilige salater eller wokblandinger, men du gir også kroppen bedre tilgang på mikronæringsstoffer som den helt sikkert savner. Hva venter du på? Bli mer plantebasert!

7 ting du bør gjøre før du hopper i salatbollen

 1. Skriv ned hvorfor du ønsker å spise plantebasert. Denne kan du finne tilbake når du ikke føler deg så sikker lengre
 2. Lær deg godene av et plantebasert kosthold, både med tanke på hvordan dyr blir behandlet, hva det gjør med helsen din og kloden
 3. Lær deg hvordan du kan gi kroppen din alle næringsstoffene fra planteriket 
 4. Lær deg å lese på næringsstoffinnholdet og ingredienslisten, både med tanke på om det gjemmer seg dyreprodukter i maten men samtidig også å lære hva du faktisk putter i munnen.
 5. Før du kutter ut matvarer må du legge til matvarer. Lær deg å bruke de typiske matvarene i et vegetarisk kosthold ift et animalsk, da slipper du å føle at du ikke får i deg nok mat i tillegg til at du da allerede får en fin innføring. 
 6. Øv deg frem på kjøkkenet. Om det er en matrett du likte særlig godt - lag den flere ganger slik at den bli stående fast på hjernen. Da er det lettere å lage mat i hverdagen uten å måtte søke opp nye oppskrifter hele tiden. 
 7. Begynn i det små, du trenger ikke bli veganer med det første. La kroppen din bli vant til mer planter og så kan du redusere etterhvert som du kommer inn i den nye livsstilen. 

For øyeblikket er jeg hektet på nyere forskning rundt plantebasert kosthold og føler absolutt at godene bak denne livsstilen kan legge opp for bakdelene rundt hvilke næringsmangler som kan komme (som du kan lese om i innlegget under). Men allikevel er ikke en vegansk livsstil aktuelt for meg for øyeblikket, men naturlige råvarer, økologiske meieriprodukter inkludert fisk og egg. Det er viktig at du tenker på deg selv og kjenner etter hvordan kroppen din har det.
Og til deg som ikke godtar at mennesker tar andre valg enn deg selv bør gjerne tenke deg om en gang til. Vist du ønsker at verden skal følge ditt eksempel så er det bedre å legge frem vitenskapelig forskning rundt dette og samtidig være motiverende istedenfor nedlatende. Dette er viktig, for en vegansk livsstil handler ikke bare om hva man spiser, det handler om omsorg for både dyrene og kloden. Dette burde da også selvsagt gjelde som medmennesker. Vi må være snille med hverandre og være støttende. Veganer eller ikke veganer <3. Vi er alle sammen om en ting - en friskere befolkning, en drastisk bedring i dyrevelferden og en klode som barnebarna våre kan nyte til det fulle.

Ønsker dere alle en fin uke videre, om du ønsker hjelp til å starte opp et plantebasert kosthold send meg gjerne en mail på henriettethorkildsen@hotmail.com <3

 

Hvorfor jeg ikke velger vegansk

 • 23.08.2017, 20:25

Som du kanskje har lest på bloggen så har jeg lenge vært i et stort skille mellom å enten bli mer vegansk - eller å innta mer dyreprodukter. Mine politiske og miljøbeviste ståpunkt samt min gode samvittighet for dyr står i skillet på lik linje som min ernæringsfaglige bakgrunn. Jeg har prøvd å finne huller - lest meg opp på hvorfor man burde velge vegansk og hvorfor ikke. Hvor går grensen og kan man virkelig få i oss nok vitaminer uten å ty til alt for mange kosttilskudd?

Først og fremst vil jeg si at jeg beundrer de som velger vegansk og vegetariansk for sine politiske og spirituelle synspunkt. Selv gikk jeg fra å være kjøttspiser til vegetarianer nesten over natten for snart 4 år siden. Det hele begynte med en periode av skam etter en tid hvor jeg hadde gått til innkjøp av dyre pelsjakker og skinnvesker som "alle" de andre. Jeg skjemtes over meg selv og hvordan jeg som var så glad i dyr ikke hadde forstått hva jeg faktisk la pengene mine i. Jeg levde i en slags tåke der jeg aldri tenkte på hvordan klærne ble laget og industrialisert til over millioner av mennesker i verden. Jeg viste det jo, men jeg valgte å ikke høre. Til slutt åpnet øynene mine seg - heldigvis ganske kjapt. Jeg skjemtes. Jeg kunne aldri gå i disse dyre klærene igjen og jeg gjemte de langt bak i skapet. Jeg hadde dårlig samvittighet i en lang periode - og etter å ha lest meg opp på denne livsstilen og godene bak sluttet jeg å spise kjøtt og dyreprodukter. Det var nesten som jeg ville gjøre opp for meg for de dyrene jeg hadde bidratt til å bli slaktet for min dårlige mentalitet. Etterhvert ble unntaket av kjøtt grunnet dyrenes velferd noe større. Det begynte å handle om miljøet og klimaendringene. Noe som stikker langt inn i hjerteroten. 

Hvorfor jeg som da er så engasjert i miljø og dyrevelferd men ikke går vegansk vil jeg gjerne fortelle deg om her. Jeg er trossalt utdannet kostholdsekspert/veileder med en bachelor i ernæring. Hadde jeg ikke hatt denne utdanningen hadde jeg nok ikke lett etter rett informasjon rundt denne livsstilen. Som jeg tidligere gjorde hadde jeg nok bare lett etter godene bak livsstilen. Lett etter hvordan man får i oss de rette vitaminene men ikke alt som ligger bak.

Jeg startet med å si hvor mye jeg beundrer de som går "all in" med denne livsstilen - for det er virkelig en viktighet og en stor hjelp i den tiden vi lever i dag. Særlig med tanke på dyrevelferd og miljøet. Det gjør meg superglad å se at stadig flere veganske og vegetariske produkter kommer på markedet og at enda flere spiser mindre og mindre kjøtt. Vi påvirker hverandre enormt og jeg blir like glad hver gang noen sier at de spiser mer og mer plantebasert. Men en ting skremmer meg litt, det faktum at enkelte tror bastant at dette er en sunnere livsstil. I forhold til hva? Er alle veganere/vegetarianere sunnere? Du kan få mange goder med å velge mer plantabasert mat - men om du velger vegetarmat som hovedsaklig kommer fra kornprodukter og bearbeidede produkter fulle av soya og e-stoffer så kan man vel ikke kalle denne personen sunnere? Årsaken til at et vegetarisk kosthold har fått sunnhetsmerket er jo fordi man derav spiser mer grønt og unngår bearbeidede kjøttprodukter. Men om det grønne er gjemt bak e-stoffer og bearbeiding, hvor sunt er det da? Det er selvsagt ikke alle veganere, flertallet i gjengen spiser mat som er laget fra bunnen av. Det er også ofte de som har lest seg opp på hvordan man kan få i seg nok vitaminer, og de har hatt suksess med dette. 

Hvor sunt er det å gå vegansk/vegetarisk?

Når jeg valgte å bli vegetarianer for snart 4 år siden studerte jeg bachelorgraden min og var veldig obs på hva forskning og studiene mine påpekte da. Vi måtte redusere inntaket av bearbeidet kjøtt og dyrefett - at noen studier sa at vi ville leve lengre med et vegetarisk kosthold. I dag vet vi at rene, økologiske kjøttprodukter ikke er farlig for kroppen din og at inntaket av rene fettkilder bør økes. Dette betyr ikke at alle må spise kjøttprodukter - men for de fleste uten kunnskapen vil et kjøttfritt kosthold bety vitaminmangler. Særlig for de som hopper i en vegansk/vegetarisk livsstil uten kunnskapen bak. Det krever faktisk en del om du ønsker å ha en kropp som fungerer og samtidig spise vegansk!

Flere studier viser nå at selv en som ikke går vegansk men vegetarisk kan ha risiko for å utvikle mangel på B12, kalsium, jern, sink, omega 3, vitamin A og D. 

Dette er en av grunnene til at jeg ikke er veganer, ikke fordi jeg stoler blindt på alt jeg leser men fordi jeg har kunnskapen i tillegg til at jeg erfarte det selv i form av jern og vitamin D mangel. Jeg vet at noen veganere aldri har hatt vitaminmangel - men jeg vet også om de som har hatt det, snudd litt på kostholdet, levd med plagene det fører (ikke anbefalt) eller gått over til å spise mer animalsk. At jeg fikk jernmangel kommer av at ikke-hemjern fra planteriket ikke har samme biotilgjengelighet som hemjern fra kjøtt. Min kropp klarte ikke å ta opp nok ikke-hemjern. Kanskje din gjør det, kanskje ikke. En ting er sikkert, det vil uansett være vanskeligere å ta opp ikke-hemjern i forhold til hemjern. 

Jeg har ikke lyst å inkludere rent kjøtt daglig men har økt inntaket av meieriprodukter og noe andre kjøttprodukter. 

Jeg fraråder ingen å ikke velge å gå vegetarisk eller vegansk, som jeg har sagt beundrer jeg de som klarer det. Det jeg ønsker å få ut er kunnskapen om hvordan dette kan påvirke kroppen din vist du ikke har den rette innstillingen bak ernæring før du begynner. Jeg gleder meg over alle som lever denne livsstilen - men samtidig håper jeg noen av dem kan få litt bakkekontakt og få ut rett informasjon om hvordan du må sette sammen kostholdet i håp om at du ikke får næringsmangel. Det viktigste av alt er å snakke med legen din, en ernæringsekspert og ta prøver av næringsstoffene man kan få mangel av ofte nok til at det ikke kan gå for lang tid. Ikke bare gå til innkjøp av vitaminer - dette er i grunnen ofte verre. 

Både kalsium, jern, sink, omega 3 og vitamin A kan man finne i planteriket. Samtidig finner man B12 og vitamin D tilsatt i plantebaserte melkeprodukter! Dessverre er det ikke er så enkelt og det er viktig med kunnskap før du endrer kostholdet aleine! 

Kalsium. 
Biotilgjengeligheten av kalsium i planter blir redusert ved inntak av oxolate og phytate som man finner i belgfrukter og kornblandinger som vegetarianere spiser mye av. Dette betyr at mat som inneholder oxolate og phytate reduserer kroppens opptak av kalsium. En studie som du kan lese her tilsier at du må innta 16 porsjoner spinat for å få samme opptak av kalsium i kroppen som 2,4 dl (8 once) melk. Dette tilsvarer 11-14 dl spinat daglig. Du må herav spise ganske mye mer og unngå å innta belgfrukter og korn sammen med kalsiumrike matvarer. 

Jern. 
Nivåene av ferritin i kroppen, den langsiktige lagringsformen av jern, er lavere hos vegetarianere enn hos altetende. Uttømming av ferritin lageret er det første steget til jernmangel og selvom vegetarianere ofte har samme inntak av jern som altetere så er det mer vanlig med jernmangel hos vegetarianere. Dette er igjen som kalsium, biotilgjengeligheten av jern i planteriket, ikke-hemjern, er lavere enn i animalske matvarer. I tillegg reduserer enkelte substanser opptaket av ikke-hemjern ytterligere (slik som kalsium). Fytinsyre (i nøtter, korn, frø og belgvekster) og garvesyre ( kaffe og te) er blant disse substansene. Selv hadde jeg lave ferritin nivåer og måtte gå på jerntilskudd i vinter. Her igjen er det ikke umulig, men du må være obs på å ikke innta de jernrike matvarene sammen med de overnevnte matvarene. På den gledelige siden kan jernopptaket øke ved inntak av C-vitaminrik mat. Med tanke på jerninntak hos vegetarianere er det her også en god ide og innta fermenterte matvarer som reduserer eller bryter ned fytinsyren. Hjemmelaget surdeigsbrød f.eks kan du spise med god samvittighet og viten om at du får rikelig med jern i deg. 

Omega 3, EPA og DHA.
Fra planteriket finner du rikelig med omega 6 som spiller en stor rolle i forhold til inntaket av omega 3. Dette er fordi du skal ha den rette ratioen av omega 3 og omega 6. Mye omega 6 gjør at du må innta mer omega 3. Omega 3 som vi finner i planteriket er i form av ALA som kan omdannes til de mer gunstige fettsyrene EPA og DHA - det er disse to som har gode effekter på kreft, astma, depresjon, kardiovaskulære sykdommer, ADHD og autoimmune sykdommer som revmatoid artritt, leddgikt. Dessverre skjer denne omdannelsen i mindre form enn vi en gang trodde. Om du ikke ønsker å innta omega 3 i form av EPA og DHA fra fiskeoljer eller fisk bør du være obs på å ha et høyt nok inntak av sink, jern og B6 (pyridoksiner) da dette hjelper å øke omdannelsen av ALA til DHA og EPA i kroppen. Selv tar jeg omega-3 kapsler daglig i form av EPA og DHA, noe som har hjulpet meg å få vekk uren hud og mer energi. Da jeg spiser mye grønt er jeg faktisk avhengig av omega-3 som nevnt over. 

Vitamin A og D. 
Dette er fettløselige vitaminer som har en stor viktighet i kroppen. Vitamin A er viktig for immunsystemet, fertilitet, synet og huden. Vitamin D regulerer kalsiumopptaket som vi så på ovenfor i tillegg til at den regulerer immunsystemet, reduserer inflammasjon og kan virke beskyttende mot enkelte former for kreft. Vitamin D får vi hovedsakelig fra solen og deretter fra animalske produkter. 
Vitamin A i form av planter kommer fra betakaroten som kan omdannes til aktivt vitamin A (retinol) i kroppen - men dessverre er dette også i mye mindre grad. Du må også her spise enda mer enn ved inntak av animalske produkter. 

Hva betyr dette? 

Ja, du kan ha muligheten til å få i deg nok vitaminer og mineraler ved å spise mat som er riktig sammensatt og godt variert på en vegansk/vegetarisk diett. Men om du ønsker å fortsatt holde kroppen din i takt så må du virkelig jobbe for det og sette deg inn i det. Særlig vist tarmen din ikke tar opp alt du spiser, som min. Det hjelper ikke å søke opp "why becoming vegan" eller "why not becoming vegan" for her sloss de om hva som er rett og galt. Det som du må finne ut er hvordan du kan få i deg nok av det kroppen trenger til alle prosessene den skal gjennomføre for at du er frisk og rask. Dette kan være vanskelig og derfor anbefaler jeg alle som ikke har denne form for kunnskap å få tak i hjelp før de endrer livsstil - men det er selvsagt ikke for seint om du allerede er vegetarianer. 

Jeg tror min overflytting fra å innta mer animalsk kom da jeg hørte på en podcast om graviditet og hvordan kroppen din i den tilstand kunne påvirke barnets gener og sykdommer i fremtiden ved mangel på mikronæringsstoffer. Jeg har ingen planer om å bli gravid enda men nå som jeg er 25 er det ikke utenkelig at det vil komme en liten knøtt i løpet av de neste 5 årene. Da er det viktig for meg at kroppen min er klar og komplett, særlig for barnets skyld og at den skal få et liv forhåpentligvis som en frisk liten fisk. 

Overgangen til å spise litt mer animalsk har faktisk vært vanskeligere enn å gå mer og mer vegansk. Samvittigheten min og alle som pirker og glor på alt jeg putter i munnen gjør det hvertfall ikke lettere. En ting er sikkert, jeg er fortsatt bevist på mine matvalg og man kan fortsatt være miljøbevist når man spiser meieri produkter. Fokuset må være på økologiske rene produkter, sette pris på maten du spiser og tenke lokalmat. 

Husk at alle som ikke spiser variert og sunt også kan få næringsstoffmangler og ikke bare veganere/vegetarianere.. ;-) 

Ønsker alle en fin dag videre - UVI´en min snek seg sakte men sikkert tilbake så jeg har brukt dagen på å drikke masse vann, holde meg varm og gjøre ferdig dette innlegget jeg har holdt på med i en god tid. Jeg har hørt at de med kronisk UVI har hatt god effekt med fotsoneterapi så jeg har søkt opp noen klinikker i bergen og spurt om de evt har kunnskap bak UVI og denne terapiformen. DET skal jeg hvertfall prøve da - for dette er jeg så lei av.. 

UVI søndag

 • 13.08.2017, 23:25

I dag hadde jeg gleder meg til å være litt effektiv og samtidig ha en avslappende dag med både familien og en god bok. Etter å ha fikset litt diverse gikk jeg en liten tur i en løype på sotra med familien som først var en ganske våt og kjølig tur etterfulgt av en deilig solskinnsdag, antagelig grunnet soldansen til meg og mamma.

Da jeg kom fra turen kjente jeg med en gang på den stikkende smerten nederst i magen og etter en liten tissetur på doen var det avklart. Urinveisinfeksjon. UVI. Det jeg hater mest i hele verden. 

UVI er noe jeg har slitt med hele livet og til jeg var 21 har jeg hastet meg til legen hver gang symptomene inntraff. Jeg fikk antibiotika og ble bra igjen ganske kjapt. Helt til det kom tilbake igjen noen måneder etterpå. På det beste hadde jeg kanskje UVI bare hver 6 mnd men på det værste var jeg igjennom antibiotikakur nesten hver eneste måned. På denne tiden bodde jeg på Gran Canaria og den våte turen hjem fra standen i en litt kjøligere kveldsbris hjalp nok fint på. Urinveisinfeksjon kan ha mange årsaker og i mitt tilfelle ser jeg en stor sammenheng når jeg ikke har drukket nok vann og når jeg går for lenge med kalde bein. I voksen alder får jeg også ofte symptomer på urinveisinfeksjon etter alkoholinntak hvor det særlig utpreges etter inntak av alkohol med høyt sukkerinnhold. 

Hvorfor noen kvinner får UVI ofte, mens andre får det noen få ganger i livet og noen aldri får det i det hele tatt er noe jeg svært gjerne vil vite.  

Men vist du leser dette og sliter med det samme så kan jeg anbefale deg å ikke gå i antibiotika fellen jeg gjorde. Du kan fint prøve å bli frisk på UVI hjemmefra før du går til legen, og etter at jeg fant ut hvor dårlig det er for kroppen med unødvendig mye antibiotika så begynte jeg å selvpleie meg for UVI de gangene det dukket opp. Dette fortsatte jeg med fordi det faktisk hjalp og det beste av alt var at det gikk lengre tid mellom hver gang! De eneste gangene jeg har gått til legen for UVI i ettertid er når det tar flere dager å løsne opp i symptomene, noe som er viktig med tanke på nyrebekkenbetennelse (som jeg aldri har fått). 

Her er mine beste råd til hjemmepleie når UVI har oppstått:

 • Drikk masse vann, og da mener jeg drikk jevnlig hele dagen til symptomene har vært vekke en stund. Dette hjelper å fjerne bakteriene som sitter fast der inne.
 • Drikk tranebærjuice i tillegg eller kosttilskudd av tranebær
 • Hold deg varm på beina og bruk gjerne en varmeflaske - dette lindrer smerten
 • Unngå sukkerholdig mat og drikke da bakteriene elsker dette og blir værende lengre ved inntak av dette
 • 500 mg D-Mannose tilskudd i kapsler eller pulverform, dette er det som er påvist å være det beste for både behandling og forebygging av UVI. D-Manose er en form for naturlig sukker som man finner i blant annet blåbær, tranebær og epler m.m. Det er denne sukkerarten som er årsaken til den gode effekten tranebær har påvist ved UV. Jeg har selv ikke prøvd dette enda og heller ikke hørt om det før jeg fant det etter en desperat søk på nettet i dag. Denne anbefales av mitt største ernæringsidol, Chris Kresser, og hele artikkelen hans rundt UVI og behandling kan du lese om her. Jeg skal kjøpe D-Mannose på helsekosten i morgen!
 • Kjerringrokkur er også noe jeg har hørt mye bra om og en av mine nærmeste har erfart at en kur med kjerringrokk kan forebygge og behandle på samme tid. Det du gjør er å helle innpå så mye som mulig med denne teen og dette skal lindre symptomene og forebygge seinere plager.  

Jeg vet at de som sliter med UVI har litt forskjellige former for symptomer. Mine sitter rett i blæren. Det føles rett og slett som om jeg er tissetrengt hele tiden, og da mener jeg så tissetrengt at det gjør vondt. Men ettersom smertene blir verre av å tømme noen få dråper hvert minutt ligger jeg som oftest i fosterstilling varmeflaske på magen og venter på at blæren fylles opp så jeg kan tømme meg igjen. Samtidig heller jeg innpå med vann og tranebær ekstrakt. 

Men en ting jeg er veldig glad for selvom dagen i dag ikke ble som jeg ville - jeg er allerede bedre og jeg har ikke hatt UVI på 10 mnd, noe som er rekord for meg!  Jeg velger å tro at dette er fordi kroppen min er styrket og mer balansert! :-DMarerittet jeg snakket om i forrige innlegg ble i går kveld endelig over. Det hele har egentlig vært en stor fransk såpeopera. Lillebroren til min kjære reiste tirsdag fra Chile for å besøke oss i Norge for første gang. Noe vi har gledet oss til lenge! Dessverre tok det litt tid før det franske politiet skjønte at han var mer en velkommen til å reise å besøke oss i Norge. I går kveld beklaget de endelig og sendte han på første fly i dag morges. Mellom dobesøk har jeg klart å lage litt mat til de kommer om ikke alt for lenge nå og jeg gleder meg til å få kjæresten min hjem igjen og vise hans søte bror hvordan vi har det her hjemme i Norge. 

Jeg vil gjerne høre fra deg om dine synspunkt og plager rundt UVI! <3

Hverdagslasagne på farten

 • 07.08.2017, 20:30

I dag blir det en sein middag - lasagnen står i ovnen og jeg gjør meg klar til å plukke opp kjæresten på flypassen. Jeg kjenner han såpass godt at jeg vet at jeg kommer til å høre magen hans rumle før jeg faktisk ser han. Så jeg tenkte at jeg for en gangs skyld kunne ha maten klar til han kom hjem. 

Jeg klarte ikke helt bestemme meg for hva jeg skulle lage i dag så jeg tok egentlig med meg favorittene mine for å lage en deilig grønnsakslasagne (håper jeg). Basen smakte hvertfall veldig godt! Lasagne er så enkelt og varierende at man faktisk bare kan bruke det som en pytt i panne. Bland sammen restene i kjøleskapet med litt tomater og fløte (jeg blandet med soyafløte). Jeg hadde lag på lag med lasagneplater, squash, cottage cheese og basen. Om den blir velykket skal jeg dele oppskriften med dere i morgen! 

Til en helt annen ting, jeg fikk noen forespørsler i går om sukkerinnholdet i søtpotetene fra artikkelen på side2 i går som du kan lese her. Søtpotet har et naturlig høyt innhold av sukker og er dermed søt på smak, herav navnet søtpotet! Men dette er ikke det samme som sukkeret du bruker i pannekakerøren. I tillegg til at søtpoteter har en lav glykemisk indeks (gir lav blodsukkerstigning) så inneholder det også hormonet adiponektin som er med på å regulere blodsukkeret i kroppen. Herav er det ikke farlig å bytte ut potet med søtpotet innimellom og det er heller bare bra! Så ikke vær redd for å ta med deg søtpotet hjem fra matbutikken.

Jeg blir utrolig glad for slike spørsmål for det er jo derfor jeg er her og blogger om ernæring og mat. Akkurat fordi jeg vil lære det videre til andre. Nøl dermed ikke med å stille spørsmål enten her eller på mail så skal jeg prøve å svare deg så godt som mulig evt lage et lengre innlegg rundt temaet :-) 

Ønsker alle en strålende fin kveld videre - nå må jeg løpe videre! 

#mat #hverdag #helse #livstil #fitness #diett 

6 tips til en sunnere hverdag

 • 06.08.2017, 21:58

Først må jeg bare si at dagen i dag har vært veldig morsom med litt ekstra oppmerksomhet i hverdagen. Jeg hadde et lite intervju med side2 om det nye produktet til McDonald's, "søtpotetfries". Hovedspørsmålet gikk ut på om det egentlig var sunnere enn deres vanlige fries. Artikkelen og svaret kan du lese her. Supergøy! 

Når det kommer til grønnsaker så vet jeg at det kan være et sårt tema for mange. Kanskje du ikke liker konsistensen og den duse smaken. Om du er en av dem som har vanskelig for å få i deg nok av forskjellige grunner kan jeg friste deg med noen tips som har hjulpet meg på veien til en grønnere hverdag. Det trenger ikke være umulig å bli glad i grønnsaker og frukt - du må bare gjøre smaksløkene dine bedre vant så kommer du til å nyte grønt med et varmt hjerte og et stort smil :-D

1. Skaff deg trumf kort! Vist du er opptatt av å spare penger kan handling av grønnsaker bli omveien til et grønnere liv. Du kan nemlig få opptil 15% ved handling av frukt og grønt som Kiwi pluss medlem på alle kiwi butikker. Dette blir det fort penger av om handlekurven din er proppet av grønnsaker. I tillegg er jo kjøleskapet ditt fult av farger og du blir kanskje mer motivert til å lage nye og sunnere retter? Trumf medlemskap er helt gratis - det eneste du gjør er å melde deg inn her og hver gang du trekker kortet ditt i butikkene det gjelder legges penger inn på trumf kontoen din. Disse kan du ta ut når som helst. Det har aldri vært gøyere å handle grønnsaker!

2. Begynn i det små! Du trenger ikke bytte ut alle måltidene dine med salater, varme wokretter og smoothier. Begynn kanskje med å bytte ut et måltid eller to med en plantebasert rett eller å kombinere det med økologisk rent kjøtt mens du prøver å unngå stor bruk av kornprodukter som brød, ris og pasta. Man skal ikke være redd for karbohydrater fra frukt og grønt - men vær litt mer skeptisk til inntaket av kornprodukter til hvert eneste måltid. 

3. Eksperimenter med krydder og hjemmelagde dressinger! Søk deg opp på oppskrifter med mye smak og bruk av krydder. Husk at det finnes tusenvis av forskjellige smaker fra plateriket - mens de forskjellige smakene fra kjøtt, brød og andre kornprodukter er minimale. Selvom du ikke trenger å gå 100% vegansk og plantebasert så kan jeg på det varmeste anbefale å prøve ut veganske retter - disse kan faktisk være noe av det beste du har smakt og være en god hjelp til å spise sunnere men samtidig være god og mett på mat som faktisk smaker fantastisk godt! 

4. Bytt ut et "kosemåltid" med et grønt måltid! Er det noe jeg elsker så er det å lage dessert og kose meg med noe søtt. Dette kan du faktisk fint gjøre med god samvittighet. Smoothie med sjokoladesmak, hjemmelaget mousse, fruktsalater, hjemmelaget sjokolade eller müslibarer.. Mangfoldet er stort! Om du får en stor craving på noe - søk deg opp og prøv å finn en måte å få i deg akkurat dette uten at det trenger å være så usunt. Om du ikke finner en sunnere variant - bytt ut enkelte matvarer. Hvorfor bruke sukker vist du kan bruke stevia eller litt honning? Hvorfor bruke mel vist du kan bruke banan? Det er så utrolig mange sunnere varianter - det er bare kreativiteten som kan stoppe deg!

5. Spis sammen med andre og få de andre med på leken. Snakker du og vennene dine ofte om å bli sunnere? Gjør noe med det - ikke bare la det bli snakk. Avtal å møtes for å lage noe nytt. Frist hverandre og lek dere på veien over fine samtaler ved kjøkkenbenken. Alt er gøyere om vi er flere om det. Kanskje du kan få med deg kjæresten din også? Lag en ekstra god grønnsaksrett til lørdagsmiddagen og disk gjerne opp en sunnere dessert til kveldskosen. Husk at jo mer tilfreds magen er - jo mindre har du lyst på søtsaker og unødvendig snack. 

6. Gjør restaurant besøket sunnere! Jeg vet at det kanskje frister mer med en "saftig burger" eller friterte retter når man først skal bruke litt penger på å spise ute. Særlig når magen skriker etter mat. Hvorfor ikke prøve ut en smakfull suppe, en spennende vegansk rett eller skalldyrsalat når man først skal spise ute? Jeg har i lang tid vært flink til å velge det som ofte ser kjipest ut for de andre skrikende magene rundt bordet. Men det er oftest min rett som også får blikkene på seg, noe nytt og veldig spennende. Våg å prøve noe nytt for hvert restaurant besøk - lover deg du kommer til å elske det! Spør gjerne kelneren om du er usikker - de gir ofte gode tips til hva som smaker best av salatene og suppene på menyen. 

Ønsker alle en strålende søndagskveld videre og lykke til med den nye uken som kommer! Husk at vist du ikke får en fin start på uken så er det aldri for sent å begynne på nytt midt i uken. Blanke ark kan vi starte med når som helst!

#kosthold #mat #helse #hverdag #diett #livsstil

 

For mye på hjerte

 • 16.07.2017, 19:08

Jeg har så mye på hjerte at jeg får skrivesperre. Jeg har så mye jeg vil dele at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Når jeg først har begynt å skrive stiller jeg spørsmål over spørsmålene jeg allerede har stilt. Jeg er så opptatt av å gi rett informasjon at jeg vil være 110% sikker før jeg skriker (dvs skriver) ut det jeg vet til dere. Jeg vil at dere skal føle dere sikker på informasjonen dere leser og mitt største mareritt er å gi feilinformasjon. Dette er noe som vokser større i meg nå som jeg ser jeg har en del lesere. Jeg får rett og slett skrivesperre av det - uansett hvor sikker jeg er på meg selv og min kunnskap.  

Jeg bruker mye av tiden min (ofte litt for mye ifølge min søte samboer) på å lese alt jeg kan rundt ernæring - jeg har lenge vært i et stort skille mellom vegansk kosthold og et type paleo eller raw kosthold. Hva jeg vet med sikkerhet er at det sunneste kostholder er det som er hovedsakelig er ubehandlet mat med mye grønt.

Som kostholdsveileder med bachelor i ernæring vet jeg hvor sårbart det kan være å informere om livsstiler som vegansk kosthold og 100% plantebasert. På lik linje som fettrike kosthold og alle restriktive dietter. Men som miljøentusiast og med et stort og varmt hjerte for dyr så klarer jeg ikke å legge fra meg tanken om denne livsstilen. Mange ernæringseksperter trakker hardt ned på vegansk kosthold - noe jeg forstår, for de har mange gode argumenter som jeg selv er godt kjent med.

F.eks; Betakaroten omdannes ikke til vitamin A i den mengden man kanskje trodde, man må faktisk spise opptil 12 ganger så mye betakaroten enn retinol (fra animalske varer) for å få samme inntak av vitamin A. Det samme gjelder for jern hvor hemjern (animalsk) har større opptak i kroppen enn ikke-hemjern. Dette gjelder også for vitamin D og omega 3. Studier viser jo også nå at kolesterol ikke påvirker kroppen slik man trodde - men kolesterol som bidrar til hormondannelse finnes ikke i planter. Dessuten har vi B12 som veganere ikke vil få i seg gjennom noe annet enn fra kosttilskudd og til slutt jod som det nå er for lite av i saltet du kjøpte på matbutikken... Er listen lengre?

Så det jeg er mest opptatt av nå er å finne ut om det faktisk er mulig å leve som veganer og ha en kropp som har det som plommen i egget - eller som frøet i avocadoen ;-). Og evt vist ikke - hvor mye kosttilskudd må de ta? Eller,. Hvor lite animalsk må man egentlig spise for å faktisk leve optimalt? Husk at jeg tror ikke det finnes kun et optimalt kosthold for alle - så dette er i bunn og grunn en leting for hva som er rett for meg. Alle kropper er unike - men heldigvis er mange like så vi har muligheten til å diskutere, sammenligne og inspirere hverandre. 

Vist du ønsker å følge meg på instagram, hvor jeg oftere deler mat og personlige innlegg må dere gjerne gjøre det her! Så lover jeg at jeg snart skal komme med enda flere innlegg og inspirasjon til en sunnere hverdag. Husk at jeg har tilbud på kostholdsplaner og veiledning ut august - trykk deg inn på lenken i menyer for mer informasjon. Skriv gjerne til meg på mail om det er noe du lurer på :-) Jeg blir veldig glad for alle henvendelser! 

På onsdag reiser jeg og kjæresten min på roadtrip ned i Europa for å finne solen - vi har ikke planlagt dette stort (noe vi aldri gjør) men tar med oss telt og kjøkkenutstyr og skal kose oss stort! Jeg kommer til å tipse dere med mat på reise for jeg har ikke planer om å spise på restaurant hver dag. Nei, vi skal faktisk ha med oss både smoothiemaskin og stormkjøkken! Jeg elsker å leve så fritt som mulig og foretrekker virkelig dette fremfor en uke på stranden. Jeg gleder meg! 

#kosthold #hverdag #helse #ernæring #vegansk

Bulletproof kaffe og periodisk faste

 • 11.06.2017, 20:15Bulletproof kaffe har vært snakk om mye i det siste. Kaffen med rent fett fra kokosolje og usaltet smør. Hvor bra kan vel dette være for deg? For ikke å snakke om hvor ekkelt det høres ut når man leser ingrediensene? Smør som er så farlig liksom.. Det er faktisk ikke så gale som det høres ut - men så skal man selvsagt se på det hele bildet og spise sunt resten av dagen også og heller ikke drikke denne flere ganger om dagen.. Det som er så flott med denne kaffen er at den gir mye energi for dem som er på en ketogen diett eller en type periodisk faste (som er mitt type kosthold). Selv bruker jeg ren kokosolje uten smak - men mange sverger til MCT oljen som er mellomlange fettsyrer. Forskjellen på disse er at MCT oljen går direkte til leveren og blir oksidert til energi med en gang - i motsetning til lange fettsyrer som går gjennom lymfesystemet først. Derav får du fortere energi fra MCT. 

Jeg ELSKER bulletproof kaffe. Etter at bacheloren min i ernæring var ferdig, noe jeg har gått inn på tidligere, så følte jeg at jeg satt med mye unyttig kunnskap. Hvorfor? For det første har jeg jobbet på heltid ved siden av studiene og jeg hadde lite tid til overs til å lese meg opp på nyere forskning samtidig som jeg pugget til eksamener fra fag som fortsatt tviholdt på eldre studier og memorisering av helsedirektoratet sine anbefalinger osv. Hjertesjelen min brenner skikkelig for ernæring så når jeg var ferdig begynte jeg ganske fort å lese rundt på nett og oppdaget dietter og livsstilsholdninger som vi såvidt hadde gått gjennom på studiene. Jeg så fort at kunnskapen min måtte endres - det holdt ikke tritt med hva forskning viser i dag. Jeg leser også overalt på nett fra store ernæringsbloggere, forskere og leger som var opptatt av ernæring. Mange av disse hadde mye til felles og en av dem var deres negative holdninger til mange av dem med tittelen kostholdsveileder eller ernæringsfysiolog. Hvorfor? Fordi mange av dem ender studien sin, hopper rett inn i ny jobb (om de er så heldig) og begynner å praktisere slik staten har lært dem opp uten å følge med på hva ny forskning viser. Men det er ikke alltid deres egen feil, så lenge som du jobber som helsepersonell i det offentlige må du følge statens kostholdsråd. 

Etter nå 6 mnd har jeg endret livsstilen min betraktelig. Jeg har aldri vært glad i å spise frokost og i en periode tvingte jeg meg selv til å spise hver 3 time i tillegg til et lite mellommåltid eller to. Kroppen min fikk masse næring gjennom hele dagen og jeg kjente aldri på sulten. Men når jeg først gikk glipp av et måltid (noe som er lett når man skal spise så ofte) så ble jeg dårlig og svimmel. Magen skrek og jeg hoppet i matfatet og spiste for to når jeg først hadde sjansen. Dette kostholdet var ikke naturlig for meg, jeg gjorde det i grunnen bare fordi i mitt hodet var det dette som var best for kroppen min. Slitsomt og tidskrevende gikk jeg og tenkte på mat hele tiden. Hva er klokken? Må snart spise igjen.. Kjenner på sulten, burde jeg ta et lite mellommåltid? Mat mat mat hele dagen. Jeg ble skikkelig lei og skjønte ikke hvorfor det kunne være så vanskelig? Heldigvis er alle kropper forskjellige og til slutt skjønte jeg at dette ikke var noe for meg. 

Oppi det hele dukket det opp flere youtube videoer om det som jeg allerede hadde lest litt om. Periodisk faste. Videoen kan du selv se her. Han fortalte meg om et kosthold hvor all den maten du spiser ligger innenfor et vindu på 8 timer, de resterende 16 timene av dagen går til fasting. Tøft? Nja, du sover jo vekk mesteparten av denne tiden og kroppen din blir like vandt til dette som å gå og spise hele dagen. Denne videoen ble til flere, og til andre leger som snakker om det samme. Jeg følte meg dum men samtidig glad. Det var jo egentlig slik jeg hadde hatt kostholdet mitt tidligere. Det tok meg bare noen timer og jeg var allerede kommet tilbake til mitt gamle jeg. Et liv uten frokost men alle de kcaloriene jeg trenger i løpet av en dag. Bare at disse inntas innenfor et vindu på 8 timer. Det er her bulletproof kaffe kommer inn hos meg, det er min påfyll av energi til frokosten. Bare i form av fett og null karbohydrater. Slik holder kroppen seg fortsatt i faste men uten å føle seg sulten. Det er jo ikke slik at man dør eller skader kroppen av å ikke spise på 16 timer. Det som skjer er at kroppen skaffer seg energi fra energilageret i kroppen - som fettlagrene. Som derav er flott for dem som trenger og ønsker å gå ned i vekt. Det er som sagt ikke en diett men en livsstil og derav tror jeg mange kan holde seg nede på vekten av å ha en livsstil som dette. MEN dette betyr jo selvsagt at dette må gjøres sammen med sunne og varierte måltider innenfor dette vinduet. Så lenge man spiser mer enn man utnytter så vil en normal person ikke gå ned i vekt - uansett diett eller livsstil.

Uansett diett eller livsstil - om du er gravid eller lider av kroniske sykdommer osv så anbefales det alltid å snakke med legen din før du gjør slike store endringer i kostholdet ditt. I tillegg tar all endring litt tid å gjøre seg vandt med - gi det 1 uke eller 2. Fortvil heller ikke vist dette ikke er noe for deg - vi er alle forskjellige og det finnes ingen oppskrift på hva som er det rette kostholdet for hele befolkningen. Du må selv finne hva som føles best for deg!

Ønsker alle en strålende fin søndag - i kveld skal jeg kose meg med noe godt og planlegge kostholdet for uken som kommer. 

 

Henriette Thorkildsen

25 år gammel jente med bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Brenner for helse, dyrevelferd og miljøet. For en kostnadsfri samtale eller ønske om kjøp av kostholdsplan send mail på: henriettethorkildsen@hotmail.com

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no