hits

henriettethorkildsen


Speltrundstykker med rug og havre, 261 kcalorier


3 comments
 • Publisert: 10.05.2017, 11:09
 • Kategori: Bakst
 • Den siste uken har jeg tenkt mer på det unødvendig(?) høye karbohydratinnholdet fra maten og belastningen det har på blodglukosen vår om vi skal småspise på karbohydrater hele dagen. Men jeg er jo fullstendig klar over at vi trenger det også - så istedenfor å gå den ekstreme veien med lavkarbo så har jeg de siste dagene prøvd å la karbohydratene komme fra planter og holdt meg vekke fra korn. Syns dette har gått veldig fint og ser at magen min koser seg uten oppblåstheten utover dagen. Men jeg liker ikke å være ekstrem og i går fikk jeg veldig lyst på et varmt rundstykke samtidig som jeg så at jeg hadde en pose sammalt speltmel som jeg måtte bruke opp - og derav ble mitt siste måltid grove speltrundstykker med rug og havre.

  Selv er jeg ikke så glad i den sterke smaken fra rugmel men samboeren min elsker rug og syns disse var veldig smakfulle.   DET DU TRENGER TIL CA 17 RUNDSTYKKER. 261 KCAL PER STK. 
  DET VÅTE:
  - 3 dl havremelk
  - 3 dl vann
  - 1 dl olivenolje extra virgin
  DET TØRRE:
  - 1 ts salt
  - 4 dl sammalt rug, finmalt
  - 3 dl havregryn
  - 9 dl sammalt speltmel
  - 1 pose tørrgjær
  OM ØNSKET:
  - 1 dl linfrø
  - 1/2 dl solsikkekjerner
  - 1/2 dl gresskarkjerner

  DET DU GJØR:
  - Bland sammen det tørre for seg (speltmel, rug, havre, salt og tørrgjør samt frøene) og det våte for seg.
  - Bland sammen det våte med det tørre og kna deigen godt. Ta over plast/lokk og la deigen heve i 40 minutter. 
  - Når deigen er ferdig og heve sitter du ovnen på 220 grader og begynner å kjevle ut og kna til rundstykker. Vist du er flink å lage de like store vil det være lettere å vite hvor mange kcalorier hver inneholder. 
  - Jeg tok over litt havremelk på toppen av rundstykkene for å gi de en litt sprø skorpe. Men du kan også bruke vanlig melk/egg. 
  - Stekes i ovnen i ca 15 minutter. 

  Hele deigen inneholder ca 4450 kcalorier, dette deler du på antall rundstykker du får som i mitt tilfelle ble 17 og derav inneholdt hvert rundstykke ca 261 kcalorier. Når du regnet ut kcalorier fra mat du lager fra bunnen så er det lett å se at det er mye av ingrediensene som blir til "svinn" i form av at det ligger igjen mye mel i bollen - spesielt så jeg at det var hvertfall 1/4 av frøene som forsvant fra deigen. Det betyr at kcaloriinnholdet oftest blir mindre enn det totale regnestykket.   Jeg smørte over avocado og tok på et blad koriander for pynten sin skyld - men etter at bildet ble tatt og jeg tok meg en munnfull gikk jeg rett tilbake til kjøleskapet for å ha over mer koriander. DET ga en utrolig god smak til avocadopålegget og anbefales på det sterkeste å prøve ut. 

  Ønsker alle en strålende dag videre og selvom solen har forsvunnet fra Bergen så er den gode følelsen av vår og lysere dager pakket godt inn i humøret mitt.

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 10.05.2017, 11:09
 • Kategori: Bakst
 • 3 kommentarer
 • Chiabrød med valnøtter


  5 comments
 • Publisert: 12.06.2016, 21:59
 • Kategori: Bakst
 • I går prøvde jeg meg på veganmisjonens fristende oppskrift på chiabrød med valnøtter. Jeg fulgte deres originale oppskrift men byttet ut 7 dl hvetemel med 3 dl sammalt hvetemel, 3 dl siktet hvetemel og 1 dl helkorn hvete. Dette gjorde jeg for å gi brødet litt mer fiber og vitaminer. Brødet ble kjempegodt og jeg kommer absolutt til å lage denne flere ganger. 

  Chiafrø er blitt super trendy og er kjent for å inneholde imponerende mengder med bl.a. protein, fiber og omega-3. Om vi ser på chiafrø sitt næringsinnhold per 100 g er det ikke vanskelig å se hvorfor det er blitt så populært hos dem som er opptatt av helse og kosthold. Men etter å ha brukt chiafrø en god del så ser jeg at det er ganske mye frø og mat generelt som skal spises for å få ett høyt inntak av disse næringsstoffene. Normalt tror jeg de fleste ikke klarer å spise mer enn 15-30 g. 

  Samtidig inneholder chiafrø den korte omega-3 fettsyren alfalinolensyre, ALA. Dette er en omega-3-fettsyre som kroppen ikke klarer å ta like stor nytte av samtidig som studier ikke viser like store helseeffekter ved inntak av denne typen, selvom den er helt essensiell å få i seg gjennom kostholdet. Av omega-3-fettsyrer så er det de lange omega-3-fettsyrene; eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA) i sjømat som er assosiert med å gi en redusert risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer . Når dette er sagt så kan man tilføye at kroppen kan omdanne ALA til DHA og EPA - og selvom effekten av denne omsettelsen ikke er helt 100% så kan ikke man se vekk ifra at chiafrø i kostholdet er et supert alternativ til veganere og andre som ikke spiser fisk! 

  1 skive  (30 g) inneholder:
  Energi: 120 kcal (503 kJ)
  Karbohydrater: 17,4 g
  Kostfiber: 2,7 g
  Fett: 4,6 g
  Omega-3: 0,8 g
  Protein: 3,6 g

  Du trenger:
  5 dl vann (lunkent)
  1 ss rapsolje
  2 ts tørrgjær
  1 ts salt
  35 g chiafrø (ca 1/2 dl)
  50 g valnøtter (ca 1 dl)
  3 dl siktet hvetemel
  3 dl sammalt hvetemel
  1 dl helkorn hvete (kan bruke sammalt eller siktet hvetemel istedenfor)

  Fremgangsmåte

  • Grovhakk valnøttene og bland de sammen med lunkent vann, rapsolje, gjær, salt og chiafrøene. La det stå slik i en 5 minutter mens du blander sammen de forskjellige mel typene.
  • Bland så sammen det våte og tørre, deigen skal være litt våt
  • Legg bakepapir i en brødform og hell deigen over i formen. Press gjerne ned litt ekstra valnøtter på toppen. Jo lengre nedi de sitter, jo fastere står de etter steking. 
  • La deigen heve i formen i minst 45 minutter, men gjerne lengre. 
  • Steik i midten av ovnen på 225 grader i 10 minutter. Etter 10 minutter sett ovnen ned til 200 grader og stek brødet i 30-40 minutter til. 
      Brødet smakte fantastisk godt med avocado blandet med paprika, en dråpe olje og hvitløkskrydder. 

  Håper det frister!
  Sjekk veganmisjonens nettside for mer inspirasjon til veganske retter. 

  - Henriette 

  henriettethorkildsen
 • Publisert: 12.06.2016, 21:59
 • Kategori: Bakst
 • 5 kommentarer