hits

For mye på hjerte

  • 16.07.2017, 19:08

Jeg har så mye på hjerte at jeg får skrivesperre. Jeg har så mye jeg vil dele at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Når jeg først har begynt å skrive stiller jeg spørsmål over spørsmålene jeg allerede har stilt. Jeg er så opptatt av å gi rett informasjon at jeg vil være 110% sikker før jeg skriker (dvs skriver) ut det jeg vet til dere. Jeg vil at dere skal føle dere sikker på informasjonen dere leser og mitt største mareritt er å gi feilinformasjon. Dette er noe som vokser større i meg nå som jeg ser jeg har en del lesere. Jeg får rett og slett skrivesperre av det - uansett hvor sikker jeg er på meg selv og min kunnskap.  

Jeg bruker mye av tiden min (ofte litt for mye ifølge min søte samboer) på å lese alt jeg kan rundt ernæring - jeg har lenge vært i et stort skille mellom vegansk kosthold og et type paleo eller raw kosthold. Hva jeg vet med sikkerhet er at det sunneste kostholder er det som er hovedsakelig er ubehandlet mat med mye grønt.

Som kostholdsveileder med bachelor i ernæring vet jeg hvor sårbart det kan være å informere om livsstiler som vegansk kosthold og 100% plantebasert. På lik linje som fettrike kosthold og alle restriktive dietter. Men som miljøentusiast og med et stort og varmt hjerte for dyr så klarer jeg ikke å legge fra meg tanken om denne livsstilen. Mange ernæringseksperter trakker hardt ned på vegansk kosthold - noe jeg forstår, for de har mange gode argumenter som jeg selv er godt kjent med.

F.eks; Betakaroten omdannes ikke til vitamin A i den mengden man kanskje trodde, man må faktisk spise opptil 12 ganger så mye betakaroten enn retinol (fra animalske varer) for å få samme inntak av vitamin A. Det samme gjelder for jern hvor hemjern (animalsk) har større opptak i kroppen enn ikke-hemjern. Dette gjelder også for vitamin D og omega 3. Studier viser jo også nå at kolesterol ikke påvirker kroppen slik man trodde - men kolesterol som bidrar til hormondannelse finnes ikke i planter. Dessuten har vi B12 som veganere ikke vil få i seg gjennom noe annet enn fra kosttilskudd og til slutt jod som det nå er for lite av i saltet du kjøpte på matbutikken... Er listen lengre?

Så det jeg er mest opptatt av nå er å finne ut om det faktisk er mulig å leve som veganer og ha en kropp som har det som plommen i egget - eller som frøet i avocadoen ;-). Og evt vist ikke - hvor mye kosttilskudd må de ta? Eller,. Hvor lite animalsk må man egentlig spise for å faktisk leve optimalt? Husk at jeg tror ikke det finnes kun et optimalt kosthold for alle - så dette er i bunn og grunn en leting for hva som er rett for meg. Alle kropper er unike - men heldigvis er mange like så vi har muligheten til å diskutere, sammenligne og inspirere hverandre. 

Vist du ønsker å følge meg på instagram, hvor jeg oftere deler mat og personlige innlegg må dere gjerne gjøre det her! Så lover jeg at jeg snart skal komme med enda flere innlegg og inspirasjon til en sunnere hverdag. Husk at jeg har tilbud på kostholdsplaner og veiledning ut august - trykk deg inn på lenken i menyer for mer informasjon. Skriv gjerne til meg på mail om det er noe du lurer på :-) Jeg blir veldig glad for alle henvendelser! 

På onsdag reiser jeg og kjæresten min på roadtrip ned i Europa for å finne solen - vi har ikke planlagt dette stort (noe vi aldri gjør) men tar med oss telt og kjøkkenutstyr og skal kose oss stort! Jeg kommer til å tipse dere med mat på reise for jeg har ikke planer om å spise på restaurant hver dag. Nei, vi skal faktisk ha med oss både smoothiemaskin og stormkjøkken! Jeg elsker å leve så fritt som mulig og foretrekker virkelig dette fremfor en uke på stranden. Jeg gleder meg! 

#kosthold #hverdag #helse #ernæring #vegansk

Henriette Thorkildsen

25 år gammel jente med bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Brenner for helse, dyrevelferd og miljøet. For en kostnadsfri samtale eller ønske om kjøp av kostholdsplan send mail på: henriettethorkildsen@hotmail.com

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no