hits

Speltrundstykker med rug og havre, 261 kcalorier

  • 10.05.2017, 11:09

Den siste uken har jeg tenkt mer på det unødvendig(?) høye karbohydratinnholdet fra maten og belastningen det har på blodglukosen vår om vi skal småspise på karbohydrater hele dagen. Men jeg er jo fullstendig klar over at vi trenger det også - så istedenfor å gå den ekstreme veien med lavkarbo så har jeg de siste dagene prøvd å la karbohydratene komme fra planter og holdt meg vekke fra korn. Syns dette har gått veldig fint og ser at magen min koser seg uten oppblåstheten utover dagen. Men jeg liker ikke å være ekstrem og i går fikk jeg veldig lyst på et varmt rundstykke samtidig som jeg så at jeg hadde en pose sammalt speltmel som jeg måtte bruke opp - og derav ble mitt siste måltid grove speltrundstykker med rug og havre.

Selv er jeg ikke så glad i den sterke smaken fra rugmel men samboeren min elsker rug og syns disse var veldig smakfulle. DET DU TRENGER TIL CA 17 RUNDSTYKKER. 261 KCAL PER STK. 
DET VÅTE:
- 3 dl havremelk
- 3 dl vann
- 1 dl olivenolje extra virgin
DET TØRRE:
- 1 ts salt
- 4 dl sammalt rug, finmalt
- 3 dl havregryn
- 9 dl sammalt speltmel
- 1 pose tørrgjær
OM ØNSKET:
- 1 dl linfrø
- 1/2 dl solsikkekjerner
- 1/2 dl gresskarkjerner

DET DU GJØR:
- Bland sammen det tørre for seg (speltmel, rug, havre, salt og tørrgjør samt frøene) og det våte for seg.
- Bland sammen det våte med det tørre og kna deigen godt. Ta over plast/lokk og la deigen heve i 40 minutter. 
- Når deigen er ferdig og heve sitter du ovnen på 220 grader og begynner å kjevle ut og kna til rundstykker. Vist du er flink å lage de like store vil det være lettere å vite hvor mange kcalorier hver inneholder. 
- Jeg tok over litt havremelk på toppen av rundstykkene for å gi de en litt sprø skorpe. Men du kan også bruke vanlig melk/egg. 
- Stekes i ovnen i ca 15 minutter. 

Hele deigen inneholder ca 4450 kcalorier, dette deler du på antall rundstykker du får som i mitt tilfelle ble 17 og derav inneholdt hvert rundstykke ca 261 kcalorier. Når du regnet ut kcalorier fra mat du lager fra bunnen så er det lett å se at det er mye av ingrediensene som blir til "svinn" i form av at det ligger igjen mye mel i bollen - spesielt så jeg at det var hvertfall 1/4 av frøene som forsvant fra deigen. Det betyr at kcaloriinnholdet oftest blir mindre enn det totale regnestykket. Jeg smørte over avocado og tok på et blad koriander for pynten sin skyld - men etter at bildet ble tatt og jeg tok meg en munnfull gikk jeg rett tilbake til kjøleskapet for å ha over mer koriander. DET ga en utrolig god smak til avocadopålegget og anbefales på det sterkeste å prøve ut. 

Ønsker alle en strålende dag videre og selvom solen har forsvunnet fra Bergen så er den gode følelsen av vår og lysere dager pakket godt inn i humøret mitt.

Victoria Larsen

10.05.2017 kl. 11:41
Ser kjempe gode ut! :)

Sharone

10.05.2017 kl. 11:42
Ser kjempegodt ut :D

elisebr

10.05.2017 kl. 14:45
Så gode de så ut! :)
Henriette Thorkildsen

25 år gammel jente med bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Brenner for helse, dyrevelferd og miljøet. For en kostnadsfri samtale eller ønske om kjøp av kostholdsplan send mail på: henriettethorkildsen@hotmail.com

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no